Αφιέρωμα του Associated Press
Οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν έχουν ξεχάσει, φυσικά, τον Αντώνη Νικοπολίδη, ούτε και το γεγονός ότι μοιάζει εκπληκτικά στον Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο βετεράνος γκολκίπερ, έφερε μαζί με τα υπόλοιπα golden boys της Εθνικής, το Euro 2004 στην Ελλάδα, ένας αξιομνημόνευτος άθλος για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας και νυν προπονητής της εθνικής Ελπίδων, βρίσκεται και στο πλευρό των προσφύγων χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Ο 46χρονος, δημιούργησε μια ομάδα, την «Ελπίδα» που αποτελείται αποκλειστικά από πρόσφυγες- έχει παίκτες από τη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι παίκτες, ζουν στον Σκαραμαγκά και παίζουν τις Κυριακές, έχοντας για αντιπάλους ομάδες αποτελούμενες από δικηγόρους, λογιστές ή εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες.
Ο Νικοπολίδης, μιλώντας στο Associated Press, ανέφερε ότι οι προπονήσεις και οι αγώνες της ερασιτεχνικής ομάδας, αποσπούν την προσοχή των νεαρών παικτών του, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον στην Ευρώπη. «Βοηθάμε τους ανθρώπους σε μια δύσκολη φάση της ζωής τους. Είναι φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και προσπαθούμε να τους δώσουμε λίγες στιγμές χαράς». Το ποδόσφαιρο, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αποτελεί μια από τις κύριες πηγές διασκέδασης για τους πάνω από 60.000 μετανάστες και οικονομικούς πρόσφυγες που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, ενώ περιμένουν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Πρέπει να περνάς το χρόνο σου κάνοντας κάτι, γιατί αλλιώς είναι αρκετά βαρετά», λέει ο 23χρονος Hozaifa Hajdepo, παίκτης της «Ελπίδας» από τη Συρία. «Αν μείνεις μέσα και δεν πρέπει να δουλέψεις, θα πεθάνεις», εξηγεί.
Η UEFA, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει δώσει κάποια κονδύλια για την ενίσχυση των προσφύγων σε 15 χώρες. Ένας μέρος των χρημάτων χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της ομάδας του Νικοπολίδη, μαζί με την ΜΚΟ «Οργάνωση Γη».
«Με χαροποιεί να το κάνω αυτό. Το βασικό είναι ότι το διασκεδάζουν... Εχουμε δημιουργήσει μία ομάδα φίλων, μία οικογένεια», κατέληξε ο Νικοπολίδης.