Ο άνθρωπος που λατρεύτηκε όσο κανείς στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, που ταυτίστηκε με το ελκυστικό total football, που σημάδεψε μια ολόκληρη ποδοσφαιρική γενια, δε ζει πια ανάμεσά μας...
Έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία του θρηνεί σήμερα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.
Γεννημένος στο Άμστερνταμ στις 25 Απριλίου του 1947, σε ένα σπίτι μόλις πέντε λεπτά μακριά από το γήπεδο του Άγιαξ, ο Γιόχαν Κρόιφ δεν θα μπορούσε παρά να συνδέσει το όνομά του με την ιστορική ολλανδική ποδοσφαιρική ομάδα, με την οποία έμελλε να κατακτήσει σχεδόν τα πάντα. Όταν έχασε τον πατέρα του από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 12 ετών, ο Κρόιφ σκέφτηκε πως η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, που τόσο λάτρευε ο πατέρας του, θα ήταν κάτι σαν φόρος τιμής σε αυτόν.
Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε ήδη ενταχθεί στον Άγιαξ από τα 10 του χρόνια, παίζοντας ποδόσφαιρο, αλλά και μπέιζμπολ, στο οποίο επίσης ήταν ταλαντούχος, όμως στα 15 του αποφάσισε να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Το 1964, σε ηλικία 17 ετών, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα με τον Άγιαξ, πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ. Τα επόμενα χρόνια άρχισε να εξελίσσεται σε πολύτιμη μονάδα για τον “Αίαντα”, και τη χρονιά 1965-66 ήταν αυτός που τον οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 25 γκολ σε 23 αγώνες. Την επόμενη χρονιά ήρθε και το πρώτο νταμπλ του Κρόιφ, που τελείωσε τη σεζόν με 33 γκολ στο πρωτάθλημα. Μέχρι το 1973, που άφησε τον Άγιαξ για χάρη της Μπαρτσελόνα (η οποία πλήρωσε ένα ποσό-ρεκόρ για να τον αποκτήσει), ο Κρόιφ είχε κατακτήσει με την ολλανδική ομάδα συνολικά έξι πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο και ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.
Ο Κρόιφ λατρεύτηκε και στη Βαρκελώνη όσο λίγοι. Βοήθησε την Μπαρτσελόνα να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1960, ενώ στη μεγάλη νίκη των Καταλανών επί της μισητής Ρεάλ Μαδρίτης με 5-0 μέσα στο Μπερναμπέου, χιλιάδες οπαδοί της Μπαρτσελόνα ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Όμως και ο ίδιος αγάπησε τη Βαρκελώνη και τους Καταλανούς, κάτι που έδειξε ονομάζοντας τον γιο του (που επίσης έμελλε να γίνει ποδοσφαιριστής, αν και όχι τόσο επιτυχημένος) με ένα καταλανικό όνομα: Ζόρντι. Και μάλιστα σε μία εποχή όπου ο δικτάτορας Φράνκο είχε ανακηρύξει μοναδική επίσημη γλώσσα της Ισπανίας τα ισπανικά...
Όμως ο Κρόιφ έγραψε ιστορία και με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας, όπου αγωνίστηκε 48 φορές πετυχαίνοντας 33 γκολ, πάντα με το αγπημένο του "14" στην πλάτη. Δεν κατάφερε βέβαια ποτέ να κατακτήσει το πολυπόθητο Παγκόσμιο Κύπελλο μαζί της, αφού το 1974 οι Οράνιε ηττήθηκαν στον τελικό από τη μεγάλη Δυτική Γερμανία – όμως όλος ο κόσμος τον αποθέωσε σε εκείνη τη διοργάνωση για τα... φοβερά και τρομερά που έκανε. Μάλιστα, μία χαρακτηριστική ντρίμπλα που έκανε για πρώτη φορά στο παιχνίδι της Ολλανδίας με τη Σουηδία μνημονεύεται ακόμα και σήμερα ως “στροφή Κρόιφ”. Επίσης, οι εμφανίσεις της εθνικής Ολλανδίας σε εκείνο το Μουντιάλ αποτέλεσαν έμπνευση για μία ολόκληρη ποδοσφαιρική γενιά, με το μαγευτικό total football, στο οποίο τόσο μαεστρικά “κούμπωνε” ο Κρόιφ, να αφήνει άφωνους όλους τους οπαδούς του ποδοσφαίρου.
Σαν προπονητής, ο Κρόιφ ήταν επίσης πολύ επιτυχημένος. Οδήγησε τον Άγιαξ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1987, και την επόμενη χρονιά ανέλαβε την “dream team” της Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, τρία σούπερ καπ, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.
Όμως ο Κρόιφ , έστω κι αν ήταν ένας ποδοσφαιρικός “θεός”, ήταν κι αυτός ένας θνητός με τα ελαττώματά του. Ένα από τα ελαττώματα αυτά ήταν η μανία του με το κάπνισμα, η οποία έμελλε τελικά να αποβεί μοιραία, αφού μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε γίνει γνωστό πως ο Ολλανδός θρύλος έδινε μάχη με τον καρκίνο, που τον είχε “χτυπήσει” στους πνεύμονες. Η μάχη αυτή αποδείχθηκε άνιση, πιο άνιση από οποιαδήποτε μάχη είχε κληθεί ποτέ να δώσει ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ.
Κι όμως: Το 1991 ο Κρόιφ έκοψε "μαχαίρι" το κάπνισμα, μετά από διπλό μπάι-πας στο οποίο υπεβλήθη, και μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε σε μπροστάρη του αντικαπνιστικού κινήματος. "Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα σε αυτήν τη ζωή - ο καπνός σχεδόν μου τα πήρε", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι βέβαιο πως δεν θα ξεχάσει ποτέ τα κατορθώματά του...