Μπρα-ντε-φερ Αλαφούζου-Φεϊζάλ πάνω από τον Παναθηναϊκό

"Ο πρίγκηπας Φεϊζάλ σώζει τον Παναθηναϊκό". Για σταθείτε, μάλλον όχι. "Ο πρίγκηπας Φεϊζάλ διασύρει τον Παναθηναϊκό". Ούτε αυτό μου μοιάζει σωστό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο πρίγκηπας Φεϊζάλ απασχολεί ξανά και σίγουρα αναστατώνει τον Παναθηναϊκό. Δεν εξηγείται διαφορετικά η σπουδή του Γιάννη Αλαφούζου να δώσει συνέντευξη την ίδια ώρα που ο Φεϊζάλ μιλούσε στο ξενοδοχείο Caravel σε δημοσιογράφους.

Η πρόταση Φεϊζάλ τα 28 εκατ. ευρώ

Ο πρίγκηπας, με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό, δήλωσε τα εξής στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης: "Η πρόταση μας έχει ως εξής: Ζητούμε μέχρι το 90% των μετοχών με ελάχιστο το 67% της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ζητούμε την παραίτηση τουλάχιστον 12 μελών του συμβουλίου της εταιρίας. Ζητάμε τον οικονομικό έλεγχο από την 1η Ιανουαρίου του 2012 μέχρι σήμερα. Για όλα τα παραπάνω προσφέρουμε τραπεζική επιταγή με ποσό 28.000.000 ευρώ, χρήματα άμεσα διαθέσιμα για την ΠΑΕ".

Και συνέχισε: "Επειδή έχει προκηρυχθεί έκτακτη συνέλευση για τις 20 Δεκεμβρίου, εμείς θα προτείνουμε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 28.000.000 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη πρόταση, ο ΠΑΟ απαλάσσεται από τα χρέη και μπαίνει σε εφαρμογή το νέο πλάνο. Θέλουμε να φτιάξουμε το νέο γήπεδο κι αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος. Θα προσπαθήσουμε στον ίδιο χώρο με τον Ερασιτέχνη να στεγάσουμε τη διοίκηση της ΠΑΕ και να είναι εκεί όλα τα τμήματα. Αν δεν είναι εφικτό, ήδη έχουμε επιλέξει κτίριο κοντά στην Λεωφόρο που θα αγοραστεί. Έχουμε προχωρημένες συζητήσεις με αραβικές εταιρίες για χορηγίες του γηπέδου και της ομάδας. Το ποσό φτάνει τα 100.000.000 ευρώ. Όσο για την αναγκαία ενίσχυση της ομάδας θα διαθέσουμε 40.000.000 ευρώ για τα επόμενα δυόμιση χρόνια".

Η απάντηση Αλαφούζου

Ο Γιάννης Αλαφούζος στάθηκε με καχυποψία μπροστά σε όλα αυτά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρίγκηπας Φεϊζάλ επισκέπτεται την Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει στον Παναθηναϊκό, όπως άλλωστε δήλωσε κι εκείνος. Ο πρόεδρος του τριφυλλιού στάθηκε στον τρόπο οικονομικής ενίσχυσης μέσω επιταγής. Χρησιμοποίησε αυστηρούς χαρακτηρισμούς, όπως "γελοιότητες" και "αστείες επιταγές".

"Το τελευταίο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να μπούμε σε διάλογο με τέτοιες γελοιότητες. Όλοι οι μέτοχοι συνομιλούμε και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια σοβαρή πρόταση. Δεν θέλουμε να χαθεί μια τέτοια επένδυση. Μακάρι να υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να επενδύσει 170 εκατομμύρια. Εγώ όμως, αν ήθελα να αγοράσω μια μεσαία ομάδα στην Ιταλία, θα το έκανα μέσω μιας ιταλικής τράπεζας ή ενός οίκου ορκωτών λογιστών. Θα πήγαινα είτε στην ομάδα, μέσω αυτών των φορέων, είτε μέσω αντίστοιχου οίκου. Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές, όχι με συνεντεύξεις και με αστείες επιταγές. Γιατί οι επιταγές που μας παρουσιάζουν είναι αστείες. Σας είπα πως έρχεται ένας σοβαρός επενδυτής. Ένας σοβαρός επενδυτής είναι πάντα ευπρόσδεκτος", κατέληξε ο κ. Αλαφούζος κι ύστερα πρόσθεσε με νόημα: Ψάξαμε για τον πρίγκιπα, αλλά δεν τον βρήκαμε ποτέ. Σας υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο κ. Μακρόπουλος, είχε πάει στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας και του είχαν πει πως ουδέποτε ήρθε πρίγκιπας στην Ελλάδα".

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο τριφύλλι

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έχει τα δικά του προβλήματα να λύσει, όπως την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επαναληπτική της πρώτης που απέτυχε: Τα 15 εκατ. ευρώ ήταν τυπικό νούμερο που έπρεπε να μπει για λόγους αρνητικών κεφαλαίων. Η πρώτη αύξηση ακυρώθηκε, γιατί υπήρχε τυπικό ελάττωμα στο ενημερωτικό δελτίο για να συμμετάσχουν και οι μικρομέτοχοι. Στη δεύτερη, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Η Παναθηναϊκή Συμμαχία, ο κ. Πολέμης και ο κ. Βγενόπουλος έβαλαν τα χρήματα από το Μάιο. Ήταν αστείο να μην έχουμε άδεια, κινδυνεύαμε να πέσουμε κατηγορία και δεν είχαμε άδειες. Υπήρχε η δυνατότητα να έρθει όποιος θέλει να βάλει λεφτά το Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και δεν ήρθε κανείς", τόνισε αφοπλιστικά ο Γιάννης Αλαφούζος.

Μετά τις 20 Δεκεμβρίου το πρώτο ξεκαθάρισμα στο τοπίο

Όταν ο Αλαφούζος μιλά για "επικοινωνιακά τρικ", ο Φεϊζάλ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει τις προθέσεις του να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Ο Βλάσης Τσάκας, ένα από τα πρόσωπα-"κλειδιά" στην ιστορία, με τα λεγομένά του, μας κάνει να αντιληφθούμε ότι αυτή η υπόθεση θα κρατήσει χρόνο. Ο κ. Τσάκας δήλωσε ότι η συμμετοχή του πρίγκηπα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα κριθεί εκείνη τη στιγμή. Συμπέρασμα; Στο θέμα θα υπάρξει αναμονή, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Όσο για τα χρήματα που θέλει να βάλει ο πρίγκηπας; "Με μια εντολή μου, σε λιγότερο από μια μέρα ,μεταφέρονται τα χρήματα. Ποιος ο λόγος όμως να φέρω τα χρήματα αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή μου; Τα χρήματα έχουν κλειδωθεί για λογαριασμό του Παναθηναϊκού", τόνισε ο Φεϊζάλ. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ανάγκη χρημάτων κι εκείνα παραμένουν "κλειδωμένα" και... ανεπιθύμητα στη Σαουδική Αραβία.