Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, όμως είναι πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο: Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 μπορεί να έχει ήδη ανατεθεί στο Κατάρ, ωστόσο τα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν τη FIFA, με κατηγορίες για χρηματισμό στελεχών της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρίχνουν βαριές σκιές πάνω από τη διοργάνωση, και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν να επανεξεταστεί η απόφαση για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022 – μάλιστα, αντίστοιχες σκιές φαίνονται να υπάρχουν και για τη διοργάνωση του 2018, που έχει ανατεθεί στη Ρωσία.
Εξάλλου, επισήμως πλέον το FBI ανακοίνωσε πως ερευνά παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αναθέσεις και των δύο διοργανώσεων.
Πώς, όμως, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μπορεί η FIFA να πάρει πίσω την απόφασή της;
“Είμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα”, παραδέχεται πρώην αξιωματούχος της FIFA, μιλώντας στο Reuters. Πράγματι, κατά το παρελθόν μόνο μία φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν διεξήχθη στη χώρα η οποία επελέγη από τη FIFA: Το 1986, όταν η Κολομβία επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα, και το Μουντιάλ διεξήχθη τελικά στο Μεξικό. Όμως σε εκείνη την περίπτωση τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού η ίδια η χώρα αποσύρθηκε.
Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά πως είναι θεωρητικά εφικτό να στερηθεί από μία χώρα η εντολή διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σύμφωνα με το άρθρο 85 του καταστατικού της FIFA, που αναφέρεται σε “απρόβλεπτες περιπτώσεις και ανωτέρα βία”, η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας έχει “την τελική απόφαση”. Άρα, οποιαδήποτε παρατυπία τυχόν εντοπιστεί στη διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας χώρας για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 θα μπορούσε να θεωρηθεί “απρόβλεπτη περίπτωση” και να οδηγήσει σε επανεξέταση της απόφασης, κατά τον ίδιο πρώην αξιωματούχο.
Όσο για τη διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, βάσει του καταστατικού της FIFΑ μπορεί οποιαδήποτε ομοσπονδία-μέλος να υποβάλει αίτημα για ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής, και το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση, για να επανεξεταστεί η ανάθεση των δύο διοργανώσεων στη Ρωσία και το Κατάρ. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν για την απόφαση αρκεί η απλή πλειοψηφία των 25 μελών της επιτροπής, όπως γίνεται συνήθως, ή θα απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία των τριών τετάρτων του σώματος, όπως συμβαίνει όταν η επιτροπή καλείται να αποφασίσει για την αποβολή κάποιας ομοσπονδίας από τη FIFA.
Όμως η απόφαση δεν είναι τόσο απλή, καθώς υπάρχουν πολλές πολιτικές προεκτάσεις. Στην περίπτωση της Ρωσίας, τυχόν ανάκληση της ανάθεσης θα συνδεθεί αναπόφευκτα με την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα, ενώ στην περίπτωση του Κατάρ θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβολή προς τον αραβικό κόσμο.
Αντίθετα, τα δισεκατομμύρια των χορηγιών φαίνεται πως δε θα αποτελούσαν πρόβλημα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εξαρτώνται από τη χώρα στην οποία θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα για τους... γενναιόδωρους χορηγούς.