Αίσθηση έχει προκαλέσει στο χώρο του ποδοσφαίρου το περιεχόμενο του νέου αθλητικού νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση.
Ο νέος νόμος αφορά θέματα της ΕΠΟ αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Για το λόγο αυτό, η ΕΠΟ ζήτησε και κέρδισε άμεσο τηλεφωνικό ραντεβού με τη FIFA για ένα πρώτο briefing για τον νόμο.
Οι αντιδράσεις της FIFA, η οποία προστατεύει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου σε κάθε χώρα όσο τίποτα άλλο, δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές.
Αναφέρεται ακόμη στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στην αναγνώριση των ομοσπονδιών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στη θητεία των μελών του Δ.Σ. των Ομοσπονδιών.
Για την αντιμετώπιση της βίας, καταργείται πλήρως η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών και η χορήγηση εισιτηρίων σε συνδέσμους. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω, προβλέπονται ποινικές ευθύνες για τις ΠΑΕ.
Ο νέος νόμος επιδιώκει να βάλει νομικό πλαίσιο στην προσφυγή στο CAS εφόσον κάποιος νόμος ή διάταξη προσκρούει στους κανονισμούς της όποιας διεθνούς Ομοσπονδίας.
“Για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος. Οι ρητές αντίθετες καταστατικές διατάξεις των οικείων διεθνών ομοσπονδιών, βεβαιώνονται μόνο με γνωμοδότηση του CAS” αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 113.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Goal News, στο φύλλο της Τετάρτης, στην ΕΠΟ είναι έξαλλοι με το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, χαρακτηρίζοντας το “απίστευτο συνονθύλευμα του 2725/99 και του νόμου Ορφανού”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "διαλύει τα πάντα σε σχέση με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου”.
Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας έχουν ήδη δώσει το προσχέδιο για μετάφραση προκειμένου να το στείλουν στα γραφεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. “Τι να γνωμοδοτήσει το CAS; Είναι η κορωνίδα του αυτοδιοίκητου”, φέρονται να αναφέρουν.
Αναμένεται να δούμε τι θα αποφανθεί η FIFA.