Με άρωμα κόουτς η αλλαγή σελίδας στη Superleague για ΠΑΟ-ΑΕΚ

Του Κώστα Βορίλα

Αν ο Γιάννης Αλαφούζος δεν τολμούσε να αλλάξει τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο του Παναθηναϊκού ή θεωρούσε ότι η αλλαγή αυτή δε θα αποδώσει, ήρθε η αμείλικτη πραγματικότητα να τον διαψεύσει. Οι ομάδες μερικές φορές έχουν ανάγκη από σοκ, όπως άλλωστε σκέφτηκε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και ο πρώην πια τεχνικός της Βέροιας, Νίκος Καρύδας, όταν υπέβαλε την παραίτησή του μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ με σκορ 4-0.

Άνεμος αισιοδοξίας στο τριφύλλι

Ο Παναθηναϊκός χθες στο ΟΑΚΑ, στη νίκη με 2-0 επί του ΠΑΟΚ, δεν είχε "σφραγίδα Ρότσα", όπως κοινότυπα γράφεται ορισμένες φορές στον Τύπο. Είχε όμως "αισιοδοξία Ρότσα", "ούριο άνεμο Ρότσα", που πνέει πλέον εμφανέστατα από την Παιανία ως το Μαρούσι -και ενδεχομένως την επόμενη αγωνιστική και στα Χανιά κόντρα στον ντεφορμέ Πλατανιά- και αναμένεται να πνεύσει και επί της Μάριμπορ στην αναμέτρηση της Πέμπτης στο Europa League. Ή τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουν οι οπαδοί του τριφυλλιού, που άρχισαν ξανά να χαμογελούν.

Ένας άλλος Παναθηναϊκός

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα δεν έκανε κάτι περισσότερο από αυτό που θα έκανε ένας έμπειρος αξιωματούχος όταν αναλαμβάνει μια υπηρεσία, το έμψυχο δυναμικό της οποίας δεν έχει επιλέξει. Ταυτόχρονα, έπραξε αυτό που κάθε οπαδός του τριφυλλιού θα έκανε: χρησιμοποίησε δηλαδή τους κατάλληλους παίκτες στις θέσεις που αγωνίζονται χωρίς μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση, στην οποία είχαν συνηθίσει οι παίκτες επί Φερέιρα.

Δεν ήταν μόνο το 4-3-3 που ενέπνευσε αισιοδοξία, ούτε το τελικό 2-0. Ήταν το μαρκάρισμα στη μεσαία γραμμή, ήταν οι εναλλαγές στις πάσες, από τις οποίες έλειπε τις περισσότερες φορές το αβίαστο λάθος. Ήταν οι τελικές προσπάθειες που έβγαλε η ομάδα, φτιάχνοντας φάσεις. Ήταν η αμυντική λειτουργία και προπάντων η ίδια η άμυνα που δεν ήταν μόνο ο Καρνέζης.

Στη Βέροια, εκεί δηλαδή που ο Καρύδας παραιτήθηκε, ελπίζοντας, ως βέρος Βεροιώτης σε καλύτερες μέρες για την ομάδα του, κάτι που, για παράδειγμα, ο Φερέιρα δεν έκανε και ούτε νοιάστηκε διότι απλά είναι επαγγελματίας που τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει, η ΑΕΚ κατάφερε κάτι που είχε 25 μήνες και μια μέρα -από τις 17 Οκτωβρίου 2010- να πετύχει: κέρδισε με τέσσερα γκολ διαφορά τον αντίπαλό της στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η καλή μέρα από τα... πρώτα γκολ φαίνεται

Η καλή μέρα φάνηκε από το απευθείας φάουλ-γκολ του Κατίδη και τη λόμπα του Φούντα που θύμισε ποδοσφαιριστή, μπαρουτοκαπνισμένο στα γήπεδα. Στη Βέροια ο Λίνεν είδε για πρώτη φορά να αποδίδει το επιθετικό σύστημα που, αν και δε συνηθίζει, δοκιμάζει στην Ένωση. Άλλωστε, ο χρόνος είναι αμείλικτος. Το 1/3 του πρωταθλήματος έχει ήδη ολοκληρωθεί και η ΑΕΚ είναι καθηλωμένη στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Για πρώτη φορά όμως, η Ένωση ικανοποίησε τους οπαδούς της: με εμφάνιση, με γκολ, αλλά, πάνω απ' όλα, με τη θετική ενέργεια που απέπνευσε, αφήνοντας υποσχέσεις ότι θα σώσει τη χρονιά.

Απέδωσαν οι "ντόπες" σε Κατίδη - Γκερέιρο

Ο Λίνεν δεν είχε κάτι άλλο να κάνει και... έπαιξε τα ρέστα του μέσα στην εβδομάδα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με Κατίδη και Γκερέιρο. Πήρε και από τους δύο το 100% και ήταν εκείνοι που πήραν από το χέρι την Ένωση και την οδήγησαν στη νίκη ψυχολογίας. Όλοι πια ελπίζουν ότι θα είναι και αυτοί -μαζί με τους υπόλοιπους, που γίνονται μέρα με τη μέρα καλύτεροι, που θα κατεβάσουν την ΑΕΚ από το τρένο του υποβιβασμού.