Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού: Καρέ-καρέ οι στιγμές πριν το ιστορικό πέναλτι

H Ελλάδα κέρδισε με 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και παίζει στις 23:00 της Κυριακής με την Κόστα Ρίκα στο Ρεσίφε.

Η πρόκριση ήρθε σαν... παραμύθι, με "μια ιστορία για να τη λες", όπως αναφέρει και ο επίσημος ιστότοπος της UEFA, με ένα πέναλτι στην εκπνοή των καθυστερήσεων!

Το κέρδισε ο Γιώργος Σαμαράς από τον Τζιοβάνι Σίο και ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Όπως όμως σχολίασε ο Άλαν Σίρερ για το BBC, "δεν μπορείς να δίνεις το δικαίωμα στον διαιτητή να σου σφυρίζει πέναλτι σε τέτοιο χρονικό σημείο".

Η απειρία του Σίο φάνηκε, όπως και ολόκληρης της ομάδας του Σαμπρί Λαμουσί, που γύρισε πολλά μέτρα πίσω στο γήπεδο, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρατήσει το αποτέλεσμα. Μοιραία ο Λαμουσί παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία των Ιβοριανών, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στη Φορταλέζα.

Ωστόσο, το ερώτημα παρέμενε, για να επιστρέψουμε σε εκείνη την κρίσιμη ώρα... Ποιος θα εκτελούσε αυτό το πέναλτι; Η μπάλα έκαιγε. Η εθνική Ελλάδος είχε την ευκαιρία για μια νίκη-πρόκριση σε νεκρό χρόνο.

Οι περισσότεροι δεν κοιτούσαν καν την μπάλα που στήθηκε στα 11 βήματα από τον διαιτητή Κάρλος Βέρα από το Εκουαδόρ.

Ο Γιώργος Σαμαράς είχε περπατήσει μερικά τέρματα προς την απέναντι εστία. Για να ηρεμήσει. "Το γκολ αυτό για μένα δε σημαίνει τίποτα, σημαίνει όμως πολλά για την Εθνική ομάδα και πολλά περισσότερα για τη χώρα μου. Ελπίζω να κάναμε τους Έλληνες χαρούμενους", δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα.

Εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε να παραμείνει ψύχραιμος, να διατηρήσει "κρύο αίμα". Ο Σαλπιγγίδης ήταν ο πρώτος που ρώτησε ποιος θα το εκτελέσει. Ακολούθησαν ο Τοροσίδης και ο Χολέμπας.

Ο Σαμαράς τους καθησύχασε όλους με μια χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια. Με λυγισμένους τους αγκώνες και τεντωμένες τις παλάμες προς τα κάτω, τους έδειξε: "Ήρεμα". Και άφησε να εννοηθεί ότι εκείνος θα το εκτελέσει.

Μέχρι η μπάλα να φύγει από το πόδι του στο λάκτισμα, ο Έλληνας διεθνής -ήταν ο μόνος που- δεν κοίταξε στιγμή τον Ιβοριανό τερματοφύλακα Μπουμπακάρ Μπαρί, που προσπαθούσε να τον αποπροσανατολίσει.

Γκολ! Η μπάλα στα δίχτυα! Η Ελλάδα στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

 

Στους 16 η Εθνική: Οι Έλληνες στους δρόμους και το όνειρο συνεχίζεται!

Πανηγύρι και στην Αστόρια για τη νίκη της Εθνικής

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2014: Στους 16 η Ελλάδα!

Σάντος: Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό

Εντυπωσιασμένος από την Εθνική ο Ρανιέρι, υπογράφει τον Ιούλιο

Η Εθνική έκανε τον Νόβακ Τζόκοβιτς να... παραμιλάει ελληνικά!

Πρωθυπουργικά συγχαρητήρια στην Εθνική για τη νίκη-πρόκριση