Η παρακολούθηση των αγώνων του Μουντιάλ θεωρείται κάτι το φυσιολογικό στο δυτικό κόσμο, όμως σε συντηρητικές θρησκόληπτες και φονταμενταλιστικές κοινωνίες η παρακολούθηση του ποδοσφαίρου θεωρείται απαγορευμένη.
Η Θεά μπάλα έχει εισχωρήσει, ωστόσο και στις ανατολικές χώρες, αλλά και στα πιο συντηρητικά στρώματα της Αφρικής.
Η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στοχοποιεί όσους βλέπουν ποδόσφαιρο και με μια επίθεση αυτοκτονίας βομβιστή της, σκότωσε τρία άτομα στην πόλη Τζος της Νιγηρίας, επειδή έβλεπαν τον τελικό του Champions League μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο.
Δε θέλει και πολύ να βρει κανείς τον μπελά του. Ανάμεσα στις ομάδες τζιχαντιστών του Ιράκ και της Συρίας κυριαρχούσε τους προηγούμενους μήνες ο αστικός μύθος ότι ο Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής Λασανά Ντιαρά είχε βρεθεί ινκόγκνιτο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ως τζιχαντιστής μαχητής και είχε σκοτώσει άνθρωπο.
Ο ίδιος ο Ντιαρά δεν έμαθε ποτέ πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη, αλλά ο φόβος του για αυτές τις ομάδες τον έκανε να ζητήσει από το μάνατζέρ του να διαψεύσει τη συγκεκριμένη πληροφορία σε όλους τους τόνους και κατόπιν, βγήκε ο ίδιος μπροστά και δήλωσε εμφατικά: "Δεν έχω πατήσει ποτέ το πόδι μου στη Συρία!".
Με τους τζιχαντιστές δεν είναι να μπλέκεις...
Πάντως, γενικότερα, οι οπαδοί του φονταμενταλισμού δεν έχουν καλή σχέση με το ποδόσφαιρο, το οποίο θεωρούν ότι "παραπλανά τους λαούς", ενώ άλλες ακόμη πιο συντηρητικές αντιλήψεις, που κυριαρχούν στο Ιράκ και την Ιορδανία, θεωρούν ότι οι άνθρωποι που βλέπουν ποδόσφαιρο -και έχουν ασπαστεί το μουσουλμανισμό- θα έπρεπε να ντρέπονται, καθότι τους προσφέρει διασκέδαση!
Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τη θανάτωση δύο ανθρώπων στην Ιορδανία το 2010, επειδή πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να παρακολουθούν αγώνες του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότιο Αφρική.
Πάντως, αν ρωτήσεις τις ηγετικές ομάδες της Αλ Κάιντα, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, έχουν άποψη επί του ποδοσφαίρου και κυρίως, επί του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που είναι μια διοργάνωση τεραστίων διαστάσεων που εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.
Η δυναμική ενός Μουντιάλ είναι αυτή που τους "αναγκάζει" να σχηματίζουν άποψη και όχι η... ανίκητη αγάπη για το ποδόσφαιρο, όπως πιστεύουν οι ρομαντικοί.
Πάντως, οι φονταμενταλιστές, σε επίπεδο προτίμησης και υποστήριξης, είναι παραδοσιακά με τους γηπεδούχους, διότι πιστεύουν στον τοπικισμό, είτε πρόκειται για το απόλυτο αουτσάιντερ, όπως η Νότιος Αφρική το 2010 ή για το δυνατότερο φαβορί, όπως η Βραζιλία το 2014.