Μουντιάλ: Πώς περνά η Εθνική στους 16 με μόνο δύο βαθμούς

Ίσως να είναι νωρίς ακόμα για σενάρια, καθώς το Μουντιάλ θέλει ακόμα μία εβδομάδα για να ξεκινήσει, αλλά γιατί να μην είμαστε από τώρα προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα;

Ένα σενάριο, λοιπόν, που είναι αρκετά τραβηγμένο μεν, αλλά διόλου απίθανο, είναι αυτό που επιτρέπει σε μία ομάδα από τον όμιλο της Εθνικής μας (ή οποιονδήποτε όμιλο, απλά εμείς επικεντρωνόμαστε στον 3ο όμιλο, που μας αφορά) να προκριθεί στη φάση των 16 με μόλις δύο βαθμούς – δηλαδή, με δύο ισοπαλίες και μία ήττα στη φάση των ομίλων.

Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί το σενάριο αυτό; Αν μία από τις τέσσερις ομάδες του ομίλου (ίσως η Κολομβία, που όλοι θεωρούν φαβορί;) κερδίσει και τα τρία παιχνίδια του ομίλου, ενώ οι άλλες τρεις ομάδες στα μεταξύ τους παιχνίδια αναδειχθούν ισόπαλες. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη ομάδα θα πάρει άνετα την πρώτη θέση στον όμιλο με 9 βαθμούς, ενώ οι άλλες τρεις ομάδες θα ισοβαθμήσουν στους 2 βαθμούς, και μία από αυτές θα πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Ποια από τις τρεις όμως θα πάρει την πρόκριση; Το πρώτο κατά σειρά κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων. Και, αφού στα μεταξύ τους παιχνίδια οι τρεις ομάδες θα έχουν μηδενική διαφορά τερμάτων (αφού έληξαν και τα τρία ισόπαλα), η κατάταξη θα κριθεί από τη διαφορά με την οποία ηττήθηκαν από την πρώτη ομάδα του ομίλου. Αν δηλαδή η μία ομάδα ηττήθηκε με τρία γκολ διαφορά, η δεύτερη με δύο γκολ διαφορά και η τρίτη με ένα γκολ διαφορά, τότε την πρόκριση παίρνει η ομάδα που ηττήθηκε με ένα γκολ διαφορά.

Κι αν έχουν ηττηθεί με την ίδια διαφορά; Τότε θα μετρήσουν τα τέρματα που έχει πετύχει η κάθε ομάδα συνολικά στη φάση των ομίλων. Αυτή που έχει σκοράρει τα περισσότερα, παίρνει την πρόκριση. Αυτό, βέβαια, μάλλον δεν ευνοεί την Εθνική μας, που σκοράρει με το... σταγονόμετρο.

Βέβαια, όλα αυτά είναι... ασκήσεις επί χάρτου. Αλλά είπαμε: Ας είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο...