Ο Μάικλ Ολαϊτάν θα μπορούσε να πεθάνει στο γήπεδο!

Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να παίξει μπάλα ως το καλοκαίρι!

Κι όμως, ήταν τελικά δυνατό να αφήσει απροσδόκητα την τελευταία του πνοή στον αγωνιστικό χώρο του Γ. Καραϊσκάκης ο Μάικλ Ολαϊτάν;

Χτυπάμε ξύλο, διότι ο Νιγηριανός ξαναβρήκε την υγεία του. Όταν όμως σωριάστηκε μόνος του στο χορτάρι κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός το αίμα όσων παρακολούθησαν τη φάση "πάγωσε".

Ειδικοί γιατροί δήλωσαν στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" ότι μετά την κατάρρευση του παίκτη και όπως έφθασε στο νοσοκομείο, ήταν αυτό δυνατόν, αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί αλλιώς την ώρα που έχασε τις αισθήσεις του.

Άγιο είχε, λοιπόν, ο επιθετικός του Ολυμπιακού. Ο Μάικλ Ολαϊτάν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να παίξει μπάλα ως το καλοκαίρι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλινική εικόνα του 21χρονου όταν έφθασε στο νοσοκομείο το απόγευμα της Κυριακής ήταν αρκετά σοβαρή καθώς αντιμετώπιζε ισχαιμία, δηλαδή η καρδιά του δν λειτουργούσε σωστά.

Η αξονική τομογραφία έδειξε υπερτροφία του καρδιακού μυός. "Είτε κάποιος ισός, είτε η διαχρονική υπερπροσπάθεια κατά την προπόνηση, έχουν ως αποτέλεσμα αυτή την εξέλιξη", εξηγούν γιατροί και σημειώνουν ότι σε αυτήν οφείλονται και τα περισσότερα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου, τα οποία έχουν καταγραφεί στα γήπεδα διεθνώς.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι γιατροί Α. Αναστασάκης, Κ. Ριτσάτος, Β. Ρεντούμη από το Ειδικό Κέντρο Καρδιάς Αθλητών και Νέων (ΕΚΚΑΝ), "το κύριο χαρακτηριστικό της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας είναι η υπερβολική πάχυνση του καρδιακού μυός. Ο καρδιακός μυς είναι δυνατόν να παχυνθεί σε φυσιολογικά άτομα ως αποτέλεσμα υψηλής αρτηριακής πίεσης ή παρατεταμένης αθλητικής δραστηριότητας. Ο παχυμένος μυς συνήθως συσπάται καλά και εξωθεί το περισσότερο από το αίμα που βρίσκεται μέσα στις κοιλότητες της καρδιάς".

Στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, από την οποία έπασχε και ο Φαμπρίς Μουάμπα της Μπόλτον, που κατέρρευσε στον αγώνα με την Τότεναμ στις 17 Μαρτίου 2012, ο μυς της καρδιάς είναι λιγότερο ελαστικός και συχνά άκαμπτος, με μειωμένη ικανότητα χάλασης, απαιτώντας υψηλότερες πιέσεις από το φυσιολογικό για να εκπτυχθεί κατά την εισροή αίματος στις καρδιακές κοιλότητες. Έτσι, το ποσό του αίματος που μπορεί να δεχθεί η καρδιά, μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσό του αίματος που μπορεί να εκτοξευθεί στην επόμενη καρδιακή συστολή.

Στην περίπτωση του Μάικλ Ολαϊτάν, εκτιμήθηκε σε πρώτο χρόνο ότι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια έχει ιογενή χαρακτηριστικά.