Οι άγνωστοι εκβιασμοί κατά ποδοσφαιριστών που παίζουν στο Κατάρ

Όπου κι αν πάει, τα καψώνια των πληγώνουν. Βρίσκει όμως τον τρόπο να... δραπετεύει και αυτή τη φορά θέλει να βοηθήσει και άλλους.

Ο Μαροκινός αμυντικός Αμπντεσλάμ Ουαντού, έφυγε... νύχτα από τον Ολυμπιακό, μετά το περιστατικό με τα κλειδιά του αυτοκινήτου του που... έθαψε κάτω από το έδαφος για πλάκα ο Γιώργος Ανατολάκης και "πάγωσαν" τις σχέσεις με τους συμπαίκτες του.

Οι πρώτες κακές εμφανίσεις και η αρνητική τροπή των σχέσεων με τον τότε προπονητή των ερυθρολεύκων, Τροντ Σόλιντ τον οδήγησαν στην έξοδο, ενώ ο ίδιος ο Νορβηγός προπονητής δεν αρνήθηκε μήνες αργότερα ότι ρόλο έπαιξε το διαζύγιο του παίκτη.

Ο 35χρονος Μαροκινός είναι ευαίσθητος άνθρωπος και μετά τον Ολυμπιακό, συνέχισε το ποδόσφαιρο στη Γαλλία, σε Βαλενσιέν και Νανσί.

Το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στη Λεκίγια του Κατάρ για να διαπιστώσει εκ των υστέρων ότι τελικά εκεί τον περίμενε ένας νέος... εφιάλτης.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού ήταν στο πλευρό του Ζαχίρ Μπελουνίς, που έφτασε στο σημείο να γίνει αλκοολικός, μένοντας εγκλωβισμένος στο Κατάρ. Όχι άδικα, αφού έφτασε κι εκείνος στο σημείο να μην μπορεί να φύγει από τη χώρα...

Όπως διηγήθηκε στην ιστοσελίδα sport24.gr, ο Αμπεντσλάμ Ουαντού, η πρώτη του χρονιά στη Λεκίγια ήταν όμορφη, καθώς αγωνίστηκε βασικός, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα και η ομάδα του πήρε και τον τίτλο.

Κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα. "Τη δεύτερη χρονιά τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενα. Ήταν σκέτη καταστροφή στα 16 χρόνια που έπαιξα επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Με καθυστέρηση κατάλαβα πως τα συμβόλαια στο Κατάρ δεν έχουν την ίδια αξία. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσω την καριέρα μου στην Κατάρ Σπορτς Κλαμπ.

Τους εξήγησα ότι έχω υπογράψει συμβόλαιο με την Λεκίγια. Ήταν ανένδοτοι. Επέμεναν πως ήταν εντολή του Πρίγκιπα και δεν μπορούσα καν να κουβεντιάσω. Εξεπλάγην, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή.

Άλλαξα ομάδα παρότι δεν το επιθυμούσα. Δεν υπήρχε μεταγραφή ή δανεισμός ούτε λύση συμβολαίου. Μετακινήθηκα από τον ένα σύλλογο στον άλλο δίχως να το καταλάβω.

Μου είπαν απλώς να υπογράψω νέο διετές συμβόλαιο. Ουσιαστικά η διάρκεια του ήταν ένα έτος παραπάνω από ότι είχα δεσμευτεί  δεν ήταν αυτό που ήθελα", εξηγεί τώρα ο 35χρονος.

Ο Ουαντού αντέδρασε για τις διατάξεις που του άλλαξαν τους όρους του συμβολαίου.

"Την πρώτη μέρα των προπονήσεων με πλησίασαν άνθρωποι του συλλόγου αλλά αυτή τη φορά δεν μου πρόσφεραν νέο συμβόλαιο ή να αλλάξω σύλλογο, αλλά να λύσουμε την συνεργασία μας παρότι είχα υπογράψει μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Μου έδιναν ως αποζημίωση αρχικά ένα μισθό και εν συνεχεία τέσσερα μηνιάτικα.

Δεν δέχθηκα και βρέθηκα εκτός ομάδας κάτι που ήταν ενάντια στους κανονισμούς της FIFA. Έτσι, μία μέρα τέθηκα εκτός λίστας. Δεν είχα πλέον το δικαίωμα να αγωνιστώ σε επίσημα ματς.

Το όνομα μου δεν υπήρχε στο ρόστερ και σταδιακά αφαιρέθηκε από οπουδήποτε. Έπαιρνα μέρος στις προπονήσεις όμως σύντομα έφτασα στο άλλο άκρο να είμαι μόνος μου.

Έκαναν τα πάντα για να με αποθαρρύνουν και να με τσακίσουν απομονώνοντας με. Υπάκουσα χωρίς να παραπονεθώ ποτέ".

Έπειτα, δεν είχα δικαίωμα να πάρω μέρος στην προετοιμασία, αλλά να εμφανίζομαι κάθε μέρα και να προπονούμαι μόνος μου.

Στη συνέχεια έπρεπε αυτό να συμβαίνει δύο φορές κάθε μέρα. Σε ώρες όπου το πρωί επικρατούσε θερμοκρασία 40°C και το απόγευμα 50°C και όλα αυτά με υγρασία 80%! Δεν υπήρχε πουθενά σκιά.

Ήμουν πέντε μήνες απλήρωτος και σταμάτησαν να πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού. Έκοψαν το ρεύμα και μου πήραν το αυτοκίνητο που προέβλεπε το συμβόλαιο μου.

Ευτυχώς σε αντίθεση με άλλους ποδοσφαιριστές κατόρθωσα να βγάλω κάποια χρήματα από το ποδόσφαιρο και αγόρασα με δικά μου λεφτά αυτοκίνητο για να μετακινούμαι.

Κατάφερα να βρω την δύναμη να σταθώ όρθιος και να μην λυγίσω.

Εάν δεν υπέγραφα την λύση του συμβολαίου με τους δικούς τους όρους δεν θα με άφηναν να φύγω από τη χώρα.

Είχα μείνει έξι μήνες απλήρωτος και ενημέρωσα την FIFA για το πρόβλημα μου. Έτσι αναγκάστηκαν να μου δώσουν visa εξόδου από το Κατάρ, καθώς δεν θέλουν να πληγεί το προφίλ του Εμιράτου από ποδοσφαιριστές με διεθνή παρουσία", λέει ο Μαροκινός διεθνής ποδοσφαιριστής που μάχεται κατά του συστήματος Καφάλα που δε σέβεται τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

"Η χώρα που θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022 θα πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους. Αυτό που έγινε θεωρείται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήμουν σκλάβος για αυτούς.

Το ίδιο συμβαίνει με χιλιάδες εργάτες από την Σρι Λάνκα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία αλλά και άλλες χώρες.

Μου έδωσαν τη visa για να αποφύγουν τους μπελάδες από διεθνείς ποδοσφαιριστές", διευκρινίζει.

"Τον Ζαχίρ Μπελουνίς τον σκότωσαν ψυχολογικά. Δεν μπορεί να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να σε αναγκάζουν να κάνεις κάτι πέρα από την θέληση σου.

Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο σύστημα σκλαβιάς που λειτουργεί στον 21ο αιώνα. Η Καφάλα πρέπει να σταματήσει και για αυτό αγωνίζομαι. Κρατούν τα διαβατήρια των ξένων υπηκόων.

Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός. Είναι κάτι που ισχύει και στην Σαουδική Αραβία, όμως εκεί δεν θα διοργανωθεί  Μουντιάλ για αυτό στέκομαι στο Κατάρ.

Χρειάζονται περισσότερες φωνές ενάντια σε αυτό το σύστημα. Προσωπικότητες του ποδοσφαίρου όπως είναι οι Πλατινί, Μπλάτερ, Κρόιφ, Μπεκενμπάουερ, Ζιντάν, Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο θα πρέπει να μιλήσουν για αυτό το θέμα. Να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς εργάτες κάθε χρόνο στο Κατάρ.

Χρειάζεται αφύπνιση και από άλλες χώρες την Αγγλία, την Γαλλία, την Βραζιλία ακόμη και την Ελλάδα", προσθέτει ο Ουαντού.

Χωρίς ηλεκτρικό, με απλήρωτο ενοίκιο, δίχως αυτοκίνητο όλον εκείνο τον καιρό του... εφιάλτη του, ο Αμπντεσλάμ Ουαντού έσφιξε τα δόντια, άντεξε στα καψώνια που του έκαναν κάνοντας προπονήσεις με θερμοκρασία που άγγιζε τους 50°C.   

Όλα αυτά επειδή αρνήθηκε να λύσει το συμβόλαιο του δίχως αποζημίωση. Πλέον πρωτοστατεί εναντίον του συστήματος Καφάλα που εφαρμόζεται στο Κατάρ, ζητώντας από την διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα να συνταχθεί μαζί του.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έφτιαξε μαζί με άλλους πρώην εργαζόμενους στο Εμιράτο την ιστοσελίδα rerunthevote.org όπου παραθέτει τις απόψεις του.