Νιόπλιας: Έτσι ανακαλύψαμε τον Μήτρογλου

Ο Νίκος Νιόπλιας είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εκτίμησαν το ταλέντο του Κώστα Μήτρογλου, όταν αυτός ήταν ακόμα... αμούστακο παιδί. Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Νέων μίλησε στο “Βήμα της Κυριακής” για το πώς γνώρισε τον στράικερ του Ολυμπιακό, που έχει ξετρελάνει όλο τον κόσμο με τα φετινά του κατορθώματα.

Όπως αναφέρει, ειδοποιήθηκε από κάποιον στη Γερμανία για έναν ταλαντούχο πιτσιρικά ελληνικής καταγωγής που μόλις είχε πάρει μεταγραφή από τα μικρά της Ντούισμπουργκ στην Γκλάντμπαχ. Η απάντηση του τότε προπονητή της Εθνικής Νέων; “Φίλε μου, επειδή η Ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για κάθε παιδί από την Αυστραλία ως την Αμερική που ο μπαμπάς του το θεωρεί ταλέντο, στείλε τον με δικά σας έξοδα για να τον δούμε και αν μας αρέσει τα αναλαμβάνουμε όλα εμείς”.

Πράγματι, ο άνθρωπος αυτός ανέλαβε τα έξοδα (που οι γονείς του Μήτρογλου δε μπορούσαν να καλύψουν) και ο διεθνής επιθετικός έδειξε εξαιρετικά στοιχεία από την πρώτη προπόνηση, και μάλιστα με παίκτες μεγαλύτερους από τον ίδιο. Ο Νίκος Νιόπλιας θυμάται ότι γύρισε και είπε στο συνεργάτη του, Μιχάλη Ιορδανίδη: “Μιχάλη, αυτός είναι πολύ καλός παίκτης”.

Την επόμενη μέρα, μετά από ένα φιλικό παιχνίδι, τον κάλεσε να μιλήσουν. “Κώστα πως βλέπεις την ομάδα, τους παίκτες; Μπορείς να ανταποκριθείς;”, τον ρώτησε. Ο Κώστας Μήτρογλου, με τα λίγα ελληνικά που μιλούσε τότε, του απάντησε: “Και βέβαια μπορώ κοουτς. Εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς”.

“Εκεί κατάλαβα ότι το παιδί ήταν φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα. Την ίδια στιγμή κιόλας ζήτησα να του βγάλουν εισιτήρια και να τον συμπεριλάβουν στην αποστολή για ένα τουρνουά που θα συμμετείχαμε στο εξωτερικό όπου και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ”, διηγείται ο Νίκος Νιόπλιας.

“Ο Μήτρογλου ήταν πάντοτε καλός παίκτης και ένας γεννημένος γκολτζής. Πλέον είναι ολοκληρωμένος παίκτης. Έχει δουλέψει έχει ωριμάσει. Έχτισε το όνομά του μέσα από την πορεία του στον Ολυμπιακό, στον Πανιώνιο, στον Ατρόμητο, και στην Εθνική και έχει τρομερή αυτοπεποίθηση. Είναι έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα”, καταλήγει.