Τορπιλίζουν οι Τουρκοκύπριοι την ένωση του κυπριακού ποδοσφαίρου

Τορπιλίζει, όπως όλα δείχνουν, η τουρκοκυπριακή πλευρά τη συμφωνία σύμφωνα με την οποία η τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εντάσσεται στην κυπριακή.

Η συμφωνία υπογράφηκε μόλις το απόγευμα της Τρίτης 5 Νοεμβρίου όμως είναι αμφίβολο αν θα κρατήσει για πολλές ώρες ακόμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr, ο πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας, Χασάν Σέρτογλου, δήλωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι δεν είναι ικανοποιημένος. Ανέφερε πως θα παρουσιάσει το σχετικό έγγραφο στα ποδοσφαιρικά σωματεία, όπως υποσχέθηκε από πριν. Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για βελτίωση του εγγράφου και συμπλήρωσης σημείων που λείπουν απ' αυτό θα συνεχιστούν.

Σημείωσε πως στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά σε επτά παραμέτρους. Ο κ. Σέρτογλου σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στις παραμέτρους 1 και 4 που είναι σημαντικές για το τουρκοκυπριακό ποδόσφαιρο και είπε πως ανέφεραν στον πρόεδρο της FIFA πως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές πάνω σε αυτές τις αρχές.

"Το καθήκον μας είναι να κάνουμε την αναγκαία εργασία πάνω σε αυτές τις παραμέτρους και μετά να πάμε στην ολομέλεια" της Ομοσπονδίας, ανέφερε.

Η συμφωνία προνοεί ότι η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, θα υποβάλει αίτηση ένταξης στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Η διευθέτηση αφορά μόνο θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου. Δεν αποτελεί προηγούμενο για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και είναι προσωρινή, μέχρις ότου επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ FIFA, UEFA, ΚΟΠ και Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για προσωρινή διευθέτηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο.

Το αυθεντικό κείμενο είναι στην Αγγλική Γλώσσα.

Βασική αρχή, η οποία τονίζεται ξεκάθαρα στη διευθέτηση που έχει υπογραφεί, είναι πως η ΚΟΠ, ως μέλος της UEFA και της FIFA, είναι η Υπεύθυνη Αρχή για την οργάνωση, τη διαχείριση και τον έλεγχο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Προστίθεται επίσης πως η ΚΟΠ, είναι το Όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο.

Οι αρχές οι οποίες διέπουν τη διευθέτηση είναι οι ακόλουθες:

-Η ενοποίηση και η διευκόλυνση της προόδου του ποδοσφαίρου στην Κύπρο θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση.

-Η διευθέτηση καλύπτεται από τη δέσμευση για πλήρη σεβασμό στους κανονισμούς και τα καταστατικά της FIFA και της UEFA καθώς και στις διεθνείς αρχές του αθλητισμού.

-Η διευθέτηση αφορά μόνο θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου. Δεν αποτελεί προηγούμενο για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και είναι προσωρινή, μέχρις ότου επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Οι παράμετροι οι οποίες αποτελούν τη διευθέτηση που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών, είναι οι ακόλουθες:

-Η Τουρκοκυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους κανονισμούς και το καταστατικό της ΚΟΠ.