Η εθνική Ελλάδος έχει χτίσει χαρακτήρα και βαριά φανέλα

"Κρατάμε το χαρακτήρα της ομάδας". Αυτή ήταν η δήλωση του Γιώργου Σαμαρά αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της εθνικής Ελλάδος στη Σλοβακία που ανέδειξε νικήτρια την ελληνική ομάδα με 1-0 στη Μπρατισλάβα.

"Τους κερδίσαμε με τη φανέλα", δήλωσε αργότερα ο Βασίλης Τοροσίδης. Οι δηλώσεις των δύο διεθνών μοιάζουν με ευθεία παραδοχή της μέτριας -αν όχι, κακής- εμφάνισης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη Σλοβακία.

Είναι λογικό καθώς η Ελλάδα με τις εμφανίσεις της έχει θέσει ψηλά τον πήχυ. Από την άλλη, το αποτέλεσμα μετράει και όπως λέγεται συχνά, "η τύχη είναι με τους ισχυρούς". 

Αυτό ακριβώς όμως έχει πετύχει η εθνική μας ομάδα τα τελευταία χρόνια: να συγκαταλέγεται στους λεγόμενους ισχυρούς. Την παρουσία μας σε τρεις συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις δεν την έχουμε ξαναδεί στην ιστορία της εθνικής Ελλάδος και, απ' ό,τι φαίνεται, η ευχάριστη παράδοση θα συνεχιστεί και με τέταρτη σερί παρουσία, αν η Ελλάδα παρουσιαστεί σοβαρή, αν παίρνει τα αποτελέσματα με καλή εμφάνιση ή όχι, κυνικά ή όχι, με τύχη ή όχι.

Τα επιτεύγματα φέρνουν σιγουριά και η σιγουριά νέες επιτυχίες

Χθες στο γήπεδο της Μπρατισλάβας ο Φερνάντο Σάντος θέλησε να δώσει λίγο παραπάνω... λάδι στον επιθετικό τροχό της μηχανής μας, θεωρώντας τους Σλοβάκους, ούτε λίγο, ούτε πολύ, την τρίτη τη τάξει ομάδα του ομίλου, αλλά και πιστεύοντας ότι με περισσότερη επιθετικότητα θα διώξει τα φαντάσματα των χαμένων ευκαιριών κόντρα στη Βοσνία στο Γ. Καραϊσκάκης. Το πολυπόθητο "τρίποντο" ήρθε χθες για την εθνική μας, όμως τα πράγματα έγιναν εντελώς ανάποδα για την Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Τζιόλης, πριν ακόμη ξεκινήσει η συγκεκριμένη -δύσκολη, θεωρητικά- δυάδα αγώνων είχε δηλώσει: "θα είμαι ευχαριστημένος μόνο με δύο νίκες".

"Σίγουρα έπαιξε ρόλο η φανέλα"

Χθες ο σκόρερ της αναμέτρησης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, δήλωσε: "αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε και νικήσαμε". Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πλέον η Ελλάδα, αν βρεθεί μπροστά στο σκορ, δύσκολα χάνει το πλεονέκτημα που αποκτά.

"Τα τελευταία 10 χρόνια η Εθνική έχει κάνει τεράστια βήματα. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η φανέλα". Η φράση του Βασίλη Τοροσίδη στριφογυρνάει στο μυαλό όλων των Ελλήνων φιλάθλων, κάτι σαν πανθομολογούμενο συμπέρασμα. Τις περισσότερες φορές βγαίνει προς τα έξω ασυναίσθητα και λειτουργεί ως οδηγός επιτυχίας.