Τη Στεάουα που ξέρατε… ξεχάστε την! Εξαφανίστηκε…

Με... αφανισμό κινδυνεύει η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ρουμανίας, η Στεάουα Βουκουρεστίου, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά εξαιτίας μίας δικαστικής απόφασης που της απαγορεύει να χρησιμοποιεί το όνομα, τα χρώματα και το έμβλημά της, με τα οποία όλοι τη γνωρίζουμε.

Η απίστευτη αυτή ιστορία ξεκίνησε το 2011, όταν το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας κατέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως η Στεάουα παράνομα χρησιμοποιεί από το 2004 το όνομα, τα χρώματα και το σύμβολό της, τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν στον στρατό της χώρας, που ήταν άλλωστε αυτός που προχώρησε στην ίδρυση της ομάδας το 1946. Ωστόσο, το 1998 η ομάδα ιδιωτικοποιήθηκε, χωρίς να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της.

Τώρα, με δικαστική απόφαση που δικαιώνει το υπουργείο Άμυνας, η Στεάουα που ξέραμε... δεν υπάρχει! Έτσι, στο τελευταίο της παιχνίδι στο πρωτάθλημα της χώρας, κόντρα στην Ιάσι, ο πίνακας του γηπέδου την ανέγραφε ως “γηπεδούχο”, και όχι με το όνομά της, ενώ στη θέση του εμβλήματός της υπήρχε ένα κενό τετράγωνο. Αντί για τη συνηθισμένη μπλε-κόκκινη στολή της, οι παίκτες της ομάδας φορούσαν κίτρινες εμφανίσεις, χωρίς κανέναν από τα διακριτικά της Στεάουα, ενώ ακόμα και ο εκφωνητής του γηπέδου την παρουσίασε ως “οι πρωταθλητές Ρουμανίας”, αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομα της ομάδας.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους πρωταθλητές Ρουμανίας να κερδίσουν με 1-0, με γκολ στις καθυστερήσεις.

Και τώρα; Τώρα, η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα και το υπουργείο Άμυνας, ώστε να βρεθεί μία φόρμουλα για να συνεχίσει η Στεάουα να υπάρχει όπως την ξέρουμε. Ήδη, στο παιχνίδι της Πέμπτης για το Europa League κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου, η ρουμάνικη ομάδα πήρε την άδεια να αγωνιστεί με τα διακριτικά της, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.