Τι εικόνα και κυρίως, ποιο νικητή θα είχε το Μουντιάλ της Βραζιλίας αν οι 32 φιναλίστ διαγωνίζονταν σε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο.
Πράγματι, η εικόνα θα ήταν διαφορετική και τα δεδομένα των φαβορί και των αουτσάιντερ θα είχαν ανατραπεί.
Η εφημερίδα Wall Street Journal ετοίμασε έναν πίνακα με τους ομίλους της διοργάνωσης και όλο της το "χάρτη", με τα "σταυρώματα" σε φάση των 16, προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό σε απολύτως εναλλακτικές κατηγορίες και πεδία δράσης.
Οι επιμελητές του ιδιαίτερου αυτού πίνακα ξεκίνησαν με στατιστικά στοιχεία της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ, όπως την ομάδα που σκόραρε τα περισσότερα γκολ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά μέσο όρο (Γερμανία) ή εκείνη που δέχτηκε τα λιγότερα κατά μέσο όρο (Ισπανία).
Κατόπιν, στράφηκαν σε στατιστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα ρόστερ των 32 ομάδων, όπως η πιο κοντή ομάδα του Μουντιάλ (Χιλή) ή εκείνη με τη μεγαλύτερη σωματική μάζα (ΗΠΑ).
Και στην πορεία, το πράγμα... ξεφεύγει τελείως καθώς πηγαίνει σε οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντολογικά ή ακόμη και διατροφικά δεδομένα κάθε χώρας.
Τα στοιχεία τα πήρε η Wall Street Journal από το Στατιστικό Γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Και η Ελλάδα; Πού βρίσκεται πρώτη η χώρα μας; Δυστυχώς, η γαλανόλευκη παίρνει το χρυσό μετάλλιο του νικητή σε μια αρνητική πρωτιά, αυτή των μεγαλυτερων καπνιστών, με 2.795 τσιγάρα το χρόνο κατά μέσο όρο για κάθε Έλληνα άνω των 18 ετών. Στον "τελικό" η χώρα μας κερδίζει τη Ρωσία.
Στους περισσότερους τουρίστες ανά έκταση, η Ελλάδα "αποκλείεται" στα προημιτελικά από την τελική νικήτρια, Κροατία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην κατηγορία "μεγαλύτεροι πότες".
Στον υψηλότερο δείκτη ανεργίας, η χώρα μας "ηττάται" στα ημιτελικά από το Καμερούν, το οποίο τελικά με τη σειρά του χάνει από τη Βοσνία στον τελικό.
Η Ελλάδα φθάνει στα ημιτελικά και στις αμυντικές δαπάνες (!), απ' όπου χάνει από τη μετέπειτα νικήτρια, Αλγερία (στον τελικό με Ρωσία).