Ολυμπιακός: Νίκη με τη σφραγίδα Σπανούλη

Ο Ολυμπιακός αν και βρέθηκε στο -14 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, κατάφερε αρχικά να στείλει το παιχνίδι στην παράταση και με τρίποντο του Σπανούλη (22 π.)στην εκπνοή να κάμψει την αντίσταση (90-93) του αξιόμαχου Πανιωνίου και να προκριθεί στους τελικούς της Basket League. 

Ο Ολυμπιακός με το μυαλό στους τελικούς τα βρήκε σκούρα απέναντι στον μεταμορφωμένο σε σχέση με τα δύο πρώτα ματς της σειράς, Πανιώνιο και χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο και την ποιότητα του αρχηγού του για να κάνει το 3-0.

Πέραν του Σπανούλη που σταμάτησε στους 22 πόντους και στις 6 ασίστ, εξαιρετικός κυρίως στην παράταση ήταν ο Πρίντεζης με 17 πόντους και τρία ριμπάουντ. 

Από τους Νεοσμυρνιώτες που είχαν εξαιρετική απόδοση στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, κορυφαίος ήταν ο Έρικ ΜακΚόλουμ που πέτυχε 25 πόντους (21 στο δεύτερο ημίχρονο και την παράταση) και μοίρασε τρεις ασίστ, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Μίλμπουρν και Λάνγκφορντ με 17 πόντους αντίστοιχα. 

Ο Πανιώνιος παρουσιάστηκε πολύ συγκεντρωμένος στο ξεκίνημα του αγώνα, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, πήγε σε σωστές επιλογές στην επίθεση και προηγήθηκε 6-2 με τη συμπλήρωση τριών λεπτών αγώνα. Κάπου εκεί οι «ερυθρόλευκοι» βελτίωσαν την άμυνα τους, αναγκάζοντας τον Πανιώνιο να υποπέσει σε λάθη και βιαστικές επιθέσεις και με μπροστάρη τον Πρίντεζη έτρεξαν ένα σερί 7-0 και πήραν κεφάλι στο σκορ (6-9).

Οι «κυανέρυθροι» πάντως αν και ο ΜακΚόλουμ ήταν εκτός ρυθμού, βρήκαν το αντίδοτο επιθετικά στο πρόσωπο του Λάνγκφορντ και σε συνδυασμό με τις καλές επιστροφές στην άμυνα κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ (13-14), προτού ο Ντούβνιακ με τρίποντο διαμορφώσει το 16-16 του πρώτου δεκαλέπτου.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Ολυμπιακός με πιεστική άμυνα πάνω στη μπάλα «εγκλώβισε» τον Πανιώνιο επιθετικά και με κύριο εκφραστή των επιθετικών του προσπαθειών τον Σίμονς  ξέφυγε για πρώτη φορά με οκτώ πόντους διαφορά αναγκάζοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να καλέσει time out.

Οι οδηγίες του Έλληνα τεχνικού έπιασαν τόπο, αφού οι Νεοσμυρνιώτες βελτιώθηκαν αισθητά στην άμυνα, οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε βιαστικές επιλογές (5 λάθη στο δεύτερο δεκάλεπτο) και με υπομονή στην επίθεση έτρεξαν ένα σερί 9-0 και προηγήθηκαν μετά από ώρα στο σκορ (30-29). Ο Σπανούλης με 3/3 βολές έδωσε και πάλι το προβάδισμα (32-33) στην ομάδα του, όμως οι παίκτες του Πανιωνίου είχαν βρει για τα καλά ρυθμό σε άμυνα και επίθεση και πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι 39-37.

Με το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ο Μίλμπουρν έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων (41-37) στον Πανιώνιο, ωστόσο ο Ολυμπιακός με ένα σερί 5-0 πήρε ξανά το προβάδισμα (41-42). Οι «κυανέρυθροι» πάντως δεν πτοήθηκαν και με επιμέρους 10-1 προηγήθηκαν με οκτώ πόντους διαφορά (51-43) πέντε λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανακόψει τη φόρα του Πανιωνίου, ωστόσο δεν μπορούσε να βρει ρυθμό σε άμυνα και επίθεση, πράγμα το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Νεοσμυρνιώτες και εκτόξευσαν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (60-46) λίγο πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου. Κάπου εκεί ανέλαβαν δράση οι Περπέρογλου και Ντάνστον και ο Ολυμπιακός με σερί 9-0 μείωσε στους πέντε πόντους με το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Στην τέταρτη περίοδο η εικόνα του ματς δεν άλλαξε. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να μοιάζει «υπνωτισμένος), σε αντίθεση με τον Πανιώνιο, ο οποίος δεν άφηνε το πόδι από το γκάζι και η διαφορά ξέφυγε και πάλι πάνω από τους δέκα πόντους (66-55). Οι Πειραιώτες με ένα σερί 6-0 μείωσαν σε 68-64, όμως ο Πανιώνιος είχε και πάλι την απάντηση και επανέφερε τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα (72-64) τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Σπανούλης, ο οποίος με δύο τρίποντα μείωσε στον πόντο (76-75) δύο λεπτά πριν το φινάλε. Ο ΜακΚόλουμ, που στο δεύτερο ημίχρονο είχε μεταμορφωθεί προς το καλύτερο με 2/2 βολές ανέβασε και πάλι τη διαφορά στους τρεις πόντους (78-75), όμως ο Σπανούλης είχε την απάντηση και μείωσε ξανά στον πόντο (78-77) για τον Ολυμπιακό 20'' πριν το τέλος. Ο Λάνγκφορντ ευστόχησε μόνο στη μία από τις δύο βολές και ο Μάντζαρης με drive στην εκπνοή των 40 λεπτών έστειλε το ματς στην παράταση (79-79). 

Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Πανιώνιος συνέχισε να έχει το προβάδισμα (82-81), μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε δράση ο Πρίντεζης. Ο διεθνής φόργουορντ πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό και με διαδοχικά καλάθια διαμόρφωσε το 88-90 ένα λεπτό πριν το τέλος του ματς. Ο ΜακΚόλουμ με 2/2 βολές ισοφάρισε σε 90-90, όμως ο Σπανούλης έδειξε πως δεν ήθελε να παίξει κι άλλο πεντάλεπτο και με τρίποντο από την κορυφή έκανε το 90-93. Ο Κάρτερ με ένα δευτερόλεπτο στη διάθεση του, προσπάθησε να ευστοχήσει πίσω από τη σέντρα του γηπέδου, όμως η μπάλα δεν βρήκε στόχο και ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη και κατ΄ επέκταση την πρόκριση στους τελικούς της Basket League. 

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 39-37, 60-55, 79-79, 90-93 

Πανιώνιος (Γιάννης Σφαιρόπουλος): ΜακΚόλουμ 25, Ντούβνιακ 8, Κάρτερ 4, Μίλμπουρν 17, Αθανασούλας 3, Μπατής 4, Λάνγκφορντ 17, Μισέλ 1, Σίμτσακ 6, Σαλούστρος 5.

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Σερμαντίνι 1, Ντάνστον 5, Σπανούλης 22, Περπέρογλου 10, Παπαπέτρου 1, Σλούκας 8, Κόλινς 3, Σίμονς 11, Λοτζέσκι 7, Πρίντεζης 17, Μάντζαρης 8.

πηγή: novasports.gr