Euroleague: Σε Μόσχα και Μαδρίτη γράφουν ιστορία οι “αιώνιοι”

Η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ χτυπάει σε Μόσχα και Μαδρίτη στη Euroleague.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, αντίστοιχα, έφτασαν ως το τέλος της διαδρομής στη σειρά των προημιτελικών της διοργάνωσης: ως το πέμπτο παιχνίδι, δηλαδή.

Μετά τις νίκες της Τετάρτης, γρήγορα-γρήγορα, ήδη την Πέμπτη το πρωί, οι ομάδες πήραν το αεροπλάνο για τους καθοριστικούς πέμπτους αγώνες.

Από τη θέση αυτή, μέσα σε 40 λεπτά, θέλουν να γράψουν ιστορία και να πετύχουν αυτό που κανείς δεν έχει πετύχει στην ιστορία της διοργάνωσης, να "σπάσει την έδρα" στο πέμπτο παιχνίδι πλέι-οφ.

Μόλις έξι σειρές ζευγαριών έφτασαν στο πέμπτο παιχνίδι από τη στιγμή που η Euroleague μπήκε στη ζωή μας και άλλες δύο προστίθενται το βράδυ της Παρασκευής.

Οι αγώνες των τριών νικών, τα λεγόμενα best-of-five series, εισήχθησαν από το 2000 και έπειτα.

Τη σεζόν 2000/01 ο τελικός της Euroleague έγινε με μορφή πλέι-οφ και χρειάστηκε το πέμπτο παιχνίδι για να κερδίσει η Paf Μπολόνια του Αντουάν Ριγκοντό το τρόπαιο, καταβάλλοντας την αντίσταση της Ταουγκρές.

Τα πλέι-οφ επέστρεψαν το 2004/05 στη Euroleague, αλλά μόνο από τη σεζόν 2008/09 έχουμε σειρές που τελειώνουν στις τρεις νίκες.

Το 2008/09 η Ταού Κεράμικα πήγε σε πέμπτο αγώνα την Μπαρτσελόνα, αλλά ηττήθηκε με 78-62 και οι Καταλανοί έκαναν το 3-2 και πήγαν στο Final 4.

Το 2010/11, Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια αναμετρήθηκαν στο Παλάθιο ντε λος Ντεπόρτες, όπως ο Ολυμπιακός το βράδυ της Παρασκευής και οι γηπεδούχοι Μαδριλένοι κέρδισαν με 66-58.

Τη σεζόν 2011/12, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 87-85, στο τελευταίο δευτερόλεπτο, αφού πρώτα η Μακάμπι του είχε "σπάσει" την έδρα στην Αθήνα στο δεύτερο παιχνίδι και ο ίδιος επέστρεψε με νίκη στο Ισραήλ στον τέταρτο αγώνα.

Στην περσινή σεζόν, οι δύο "αιώνιοι" είχαν βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση, αλλά από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετική, τελικά, κατάληξη. Ο Ολυμπιακός λύγισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την αντίσταση της Εφές Αναντόλου στο πέμπτο παιχνίδι με σκορ 82-72, ενώ ο Παναθηναϊκός "έσπασε" την έδρα της Μπαρτσελόνα στο δεύτερο παιχνίδι, έχασε την ευκαιρία να "τελειώσει" τη σειρά στο τέταρτο στο ΟΑΚΑ, για να ηττηθεί στο πέμπτο και να αποκλειστεί.

Ίδωμεν για τις αναμετρήσεις της Παρασκευής...