Γιατί άρχισε να χάνει συχνά ο Ολυμπιακός

Οι 23 νίκες του Ολυμπιακού στο φετινό ξεκίνημα της μπασκετικής σεζόν ήταν πραγματικά μια... φλογερή εκκίνηση σε όλες τις διοργανώσεις.

Κάτι όμως η κούραση, κάτι και η ατυχία, μέσω των τραυματισμών και ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν πείθει, αλλά μπαίνει και σε μονοπάτια δύσκολα για να φτάσει προς την κορυφή. Η προοπτική πρόκρισής του στα προημιτελικά της Euroleague, από σίγουρη, έχει πλέον μπει σε περίεργες... ατραπούς.

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος με 67-59 ήταν η πρώτη του στη σεζόν και του κόστισε ψυχολογικά.

Ωστόσο, το πρόβλημα των πρωταθλητών Ευρώπης είναι πως δε βρίσκουν λύσεις στην επίθεση.

Από την ήττα αυτή, στις 23 Δεκεμβρίου, μέχρι την ήττα από τη Μπαρτσελόνα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, την πρώτη για φέτος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός έχει πετύχει 95 πόντους μόνο με τη Φενερμπαχτσέ.

Με τους Καταλανούς πέτυχε 72, αλλά σε κανένα άλο από τα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια αυτού του διαστήματος δύσκολα ξεπερνούσε τους 70. Πέτυχε 69 στη Δράμα, στην ήττα από τον ΚΑΟΔ, όσοι τους χρειάστηκαν για να κερδίσει και τη Νέα Κηφισιά στο ΣΕΦ. Στο κλειστό της Νέας Αρτάκης κέρδισε με 77-66 τον Πανιώνιο, στην καλύτερη εμφάνιση αυτού του μήνα.

Οι απουσίες των Έισι Λο και Μπρεντ Πέτγουεϊ έχουν παίξει το ρόλο τους. Ο Λο λείπει από την οργάνωση του παιχνιδιού και ο Λοτζέσκι αναγκάζεται να κατεβάζει για πολύ περισσότερη ώρα τη μπάλα, όταν ο Σλούκας, που το έχει αναλάβει κυρίως για φέτος, ξεκουράζεται, ενώ με τα καθήκοντα της θέσης του πόιντ γκαρντ επιφορτίζεται αναγκαστικά και ο Σπανούλης.

Το κατέβασμα της μπάλας αναδεικνύεται σε "καυτή πατάτα" για τον Ολυμπιακό, καθώς οι περιστροφές του δεν είναι το ίδιο επιτυχημένες με εκείνες στην αρχή της σεζόν.

Βέβαια, οι γνώστες του αθλήματος επισημαίνουν ότι το πρόωρο υπέρτατο φορμάρισμα θα έφερνε και πρόωρο ντεφορμάρισμα και αυτό είναι στο χέρι του εκάστοτε τεχνικού πότε στρατηγικά θα το επιλέξει για την ομάδα του μέσα στη σεζόν, διότι είναι μαθηματικά βέβαιη η "κοιλιά" με τόσες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Ο Ολυμπιακός είχε και την ατυχία, παρά το αψεγάδιαστο ξεκίνημά του στη Euroleague, να βρεθεί σε δύσκολο όμιλο στη φάση του Top 16, με απαιτητικότερες αναμετρήσεις από τη Ρέαλ Μαδρίτης και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, που ξεκίνησαν το ίδιο εντυπωσιακά.

Δεν παύουν, όμως, οι ερυθρόλευκοι να έχουν σαφώς χαμηλότερα ποσοστά στα δίποντα και κυρίως, στα τρίποντα, τη μεγάλη δύναμή τους στο pick 'n' roll αυτά τα δύο χρόνια. Μόνο με τη Μπαρτσελόνα, πάντως, έδειξαν κάποια βελτίωση, με το ποσοστό τους να ανεβαίνει σταδιακά στο 30%, από τα 17% και 22% του προηγούμενου "νεκρού" διαστήματος.

Συν τοις άλλοις, ας μην ξεχνάμε ότι αγωνίζονται με μείον δύο παίκτες, που προσέφεραν σημαντικές λύσεις στην αρχή της χρονιάς, τους Λο και Πέτγουεϊ και ενώ οι Τζαμάριο Μουν και Μάρντι Κόλινς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη. Επιπλέον, δεν πείθει και ο Μπέγκιτς και υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά για τους Πρίντεζη και Ντάνστον.