Επιτυχημένη κρίνεται εν πολλοίς η απόπειρα της UEFA να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τη αφορμή και τη διεύρυνση της τελικής φάσης από τις 16 στις 24 ομάδες, αρχής γενομένης από το Euro 2016.
Η πρόκριση οκτώ περισσότερων ομάδων στην τελική φάση επιτρέπει στις -κουρασμένες και από το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο- μεγάλες ομάδες να κάνουν γκέλες και να τις καλύψουν μέσα στο πρόγραμμα.
Σκεφτείτε ότι από τις ευρωπαϊκές ομάδες που πήγαν στα γήπεδα της Βραζιλίας έχουν ήδη χάσει βαθμούς οι Ισπανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ρωσία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βοσνία και πάνω απ' όλες, η Ολλανδία, που με την ήττα της με 2-0 στο Ρέικιαβικ από την Ισλανδία -έχει το 3 στα 3, όπως και η αναγεννημένη Τσεχία- θέτει εν αμφιβόλω την ίδια της την πρόκριση!
Αν ο Μισέλ Πλατινί ήθελε να μειώσει κι άλλο την ψαλίδα και να κάνει πιο συναρπαστικούς και ενδιαφέροντες τους ομίλους, τα κατάφερε!
Μόνο η Ιταλία και η Αγγλία συνεχίζουν χωρίς απώλειες κι αυτό πράγματι, προξενεί εντύπωση (!), δεδομένης της εικόνας που παρουσίασαν στο πρόσφατο Μουντιάλ.
Η έμπνευση για τις τέσσερις ημερολογιακές ημέρες κάθε αγωνιστικής ημέρας μπορεί σε κάποιους να φάνηκε ως "σαλαμοποίηση" του προγράμματος, όμως κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και έβαλε τους Ευρωπαίους ποδοσφαιρόφιλους στο ρυθμό εθνικών ομάδων για τα καλά.
Μην ξεχνάτε ότι από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου -και μέχρι την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου- κάθε βράδυ διεξάγονται αγώνες εθνικών ομάδων, σε ένα... άτυπο "μικρό Euro", όπως, για παράδειγμα, θα είναι το Euro της Ευρώπης, δηλαδή εκείνο του 2020, με αγώνες σε πολλές πόλεις.
Μέσα σε αυτές τις επτά ημέρες, τα φαβορί γνώρισαν καίρια πλήγματα, νέες ποδοσφαιρικές δυνάμεις αναδείχθηκαν (Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισλανδία, Ουαλία) και νέοι πρωταγωνιστές αναδύθηκαν! Αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ελπιδοφόρο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!
Κι από την άλλη, η πρόκριση για ορισμένα φαβορί γίνεται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες κι έτσι, θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ αναμένονται και συναρπαστικά μπαράζ!