Ο Ρεχάγκελ έφαγε πέντε γκολ στο ντεμπούτο του, αλλά μας οδήγησε στα ουράνια. Ο Πολυχρονίου... έβαλε πέντε, αλλά η Εθνική του απέτυχε.
Ένα απ’ τα μεγαλύτερα κλισέ λέει πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αλλά για την περίπτωση της εθνικής Ελλάδος δεν ισχύει.
Αν ίσχυε, οι Ότο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος θα έπρεπε να είχαν φύγει... νύχτα απ’ την Εθνική.
Βάσει προϊστορία, λίγοι ήταν οι ομοσπονδιακοί προπονητές που έκαναν ντεμπούτο με νίκη τα τελευταία 40 χρόνια για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Δείτε αναλυτικά:
Ο Αλκέτας Παναγούλιας επιστρατεύτηκε τρεις φορές στον πάγκο της Εθνικής (1973-76, 1977-81, 1992-94) και είχε θετικό πρόσημο στα επίσημα ντεμπούτα του. Μπορεί το 1973 η Ελλάδα να ηττήθηκε για τα προκριματικά του Μουντιάλ απ’ την δυνατή Γιουγκοσλαβία (2-4), ωστόσο στις άλλες δύο περιπτώσεις «τσίμπησε» το Χ (0-0) με την Βουλγαρία για το Βαλκανικό Κύπελλο (1977) και το διπλό απέναντι στην Ισλανδία (0-1) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. Σε μια διοργάνωση που εν τέλει κατάφερε να μας οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Όπως είχε συμβεί και με το Euro του 1980 για τον δεύτερο σε συμμετοχές ομοσπονδιακό τεχνικό (74 αγώνες).
Το 1982 ο Γιώργος Αρχοντίδης έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της γαλανόλευκης. Το ανεπίσημο ντεμπούτο του δεν ήταν ιδανικό, καθώς η Εθνική ηττήθηκε 1-0 απ’ την Ανατολική Γερμανία, ωστόσο το επίσημο ήταν... σπέσιαλ με νίκη επί του Λουξεμβούργου (2-0) για τα προκριματικά του Euro. Έστω κι αν μετέπειτα ο στόχος της πρόκρισης δεν επετεύχθη (όπως είχε συμβεί τέσσερα χρόνια πριν), που έφερε και την αποχώρησή του.
Ο Μίλτος Παπαποστόλου βρέθηκε στο τιμόνι της Ελλάδας για 4 χρόνια (1984-88). Δεν κατάφερε να σημειώσει κάποια μεγάλη επιτυχία και οι προληπτικοί μπορούν να ρίξουν και ευθύνες στις εκκινήσεις του. Τόσο στο ανεπίσημο ντεμπούτο του, η Ελλάδα είχε χάσει απ’ την Ρουμανία (2-0, το 1984), όσο και στο επίσημο, όπου είχε γνωρίσει την ήττα απ’ την Πολωνία (3-1) για τα προκριματικά του Μουντιάλ.
Ανάμεικτα συναισθήματα και απ’ το ντεμπούτο του Αντώνη Γεωργιάδη ως ομοσπονδιακός. Βαριά ήττα απ’ την Γιουγκοσλαβία στο ΟΑΚΑ (1-4) στο ανεπίσημό του, το 1989 και ισοπαλία με τους Ρουμάνους (καλή ώρα) στο επίσημο (0-0, 26 Απρλίου), για τα προκριματικά του Euro 1990.
Το καλύτερο παράδειγμα σε ντεμπούτο στον γαλανόλευκο πάγκο είναι ο Κώστας Πολυχρονίου! Όταν ανέλαβε την Εθνική το 1994 έκανε ντεμπούτο απέναντι στα Νησιά Φερόε, τα οποία η Ελλάδα σάρωσε με σκορ 5-1! Βέβαια, δεν μπόρεσε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ούτε στο Euro του 1996, ούτε στο Μουντιάλ του 1998...
Οι επόμενοι δύο ομοσπονδιακοί τεχνικοί δεν νίκησαν, αλλά ούτε κι έχασαν στο ντεμπούτο τους. Ο Άνχελ Ιορντανέσκου τον Σεπτέμβριο του 1998 έφερε ισοπαλία με την Ελλάδα απέναντι στην Σλοβενία (2-2, δύο γκολ ο Ζάχοβιτς) για τα προκριματικά του Euro 2000, ενώ μια απ’ τα ίδια και για τον Βασίλη Δανιήλ, που ξεκίνησε με «x» στην Λετονία (0-0) το 1999 και αποχαιρέτησε τον ελληνικό πάγκο μετά τα άσχημα αποτελέσματα στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2002.
Κι ερχόμαστε στον Γερμανό... Ήταν 5 Σεπτεμβρίου όταν ο Ότο Ρεχάγκελ έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της Εθνικής. Κι ας μην κοροϊδευόμαστε, θα έφαγε αρκετές "κατάρες" μετά το... εφιαλτικό 5-1 κόντρα στην Φινλανδία.
Κι όμως, μιλάμε για τον δικό μας Όθωνα που παρά το τραγικό ξεκίνημα, μας οδήγησε στο... απίθανο, με την κατάκτηση του Euro 2004, μας οδήγησε στην ίδια διοργάνωση τέσσερα χρόνια μετά (δίχως ανάλογη επιτυχία), μας έκανε... Ελλαδάρα, μας έφερε και... τύχη (σε κληρώσεις κ.λπ.) και μαζί του πετύχαμε και την πρώτη μας νίκη σε Μουντιάλ (2-1 τη Νιγηρία το 2010).
Τέλος, η επίσημη πρεμιέρα του Φερνάντο Σάντος το 2010 (γιατί στο ανεπίσημο ντεμπούτο η Ελλάδα νίκησε 1-0 τη Σερβία) δεν ήταν καλή. Ήταν γκέλα: Ισοπαλία με σκορ 1-1 με την Γεωργία στο Γ. Καραϊσκάκης.
Αλλά κι ο Πορτογάλος βάδισε πάνω στον Ρεχάγκελ. Και παρά το αρνητικό ντεμπούτο, στη συνέχεια μαζί του παίξαμε σε δύο μεγάλες διοργανώσεις και πανηγυρίσαμε ισάριθμες προκρίσεις (στους 8 του Euro 2012 και στους 16 του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου).
Πηγή: sport-fm.gr