Η UEFA απειλεί την εθνική Αγγλίας και τις ομάδες με αποκλεισμό από EURO και Champions League – Aυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Στάρμερ

Η UEFA απειλεί την εθνική Αγγλίας και τις ομάδες με αποκλεισμό από EURO και Champions League – Aυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Στάρμερ

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετάζει να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου της χώρας

Σοκ στο αγγλικό ποδόσφαιρο δημιουργεί δημοσίευμα της «Daily Mail»! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του εν λόγω Μέσου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, εξετάζει να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου της χώρας, για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής.

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι η UEFA είναι πάντοτε εντελώς κάθετη σε οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου μιας χώρας. Με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει στον αποκλεισμό των συλλόγων από τις διοργανώσεις της (Champions League, κ.ο.κ.) και των Εθνικών ομάδων από το Euro.

Το ρεπορτάζ της «Daily Mail» αναφέρει επίσης πως ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, έστειλε… προειδοποιητικό γράμμα προς την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, κάνοντας σαφές πως οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας του αθλήματος.

Σε επιστολή του προς τη υπουργό Πολιτισμού, Λίζα Νάντι, ο Γενικός Γραμματέας της UEFA, προειδοποίησε δεν πρέπει να υπάρξει «καμία κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ποδοσφαίρου».
O κ. Θεοδωρίδης εξέφρασε την δυσαρέσκεια της UEFA για το νομοθέτημα, όπως αυτό περιγράφεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Η υπό σύσταση ρυθμιστική Αρχη, θα επιβλέπει οικονομικά -κυρίως- ζητήματα των συλλόγων ανδρών στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Αγγλίας.

 

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα διότι θίγεται μία από τις θεμελιώδεις απαιτήσεις της UEFA, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ποδοσφαίρου», έγραψε Γενικός Γραμματέας, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε συγκεκριμένους κανόνες προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη στον αθλητικό ανταγωνισμό. Η τελική κύρωση για την παραβίασή τους θα ήταν ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας από την UEFA και των ομάδων σας από τους διεθνείς αγώνες».

Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει πέρυσι σχέδια για διορισμό ρυθμιστή, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθούν οι σύλλογοι από την οικονομική κακοδιαχείριση και να σταματήσουν οι πλούσιες ομάδες να εντάσσονται σε πρωταθλήματα εκτός του θεσμικού πλαισίου – μία έμμεση αλλά σαφής αναφορά στην Ευρωπαϊκή Super League.

Στόχος της κυβέρνησης Στάρμερ είναι να επιτραπεί στον Βασιλιά Κάρολο να παρακάμπτει αποφάσεις των συλλόγων όσον αφορά τα τηλεοπτικά έσοδα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από την UEFA.

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία της ρυθμιστικής Αρχής στο πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιούλιο.

«Το νομοσχέδιο για το ποδόσφαιρο προβλέπει μια νέα Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή που θα επαναφέρει τους φιλάθλους στην καρδιά του παιχνιδιού και θα αντιμετωπίσει θεμελιώδη προβλήματα διακυβέρνησης με στόχο να διασφαλίσει ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι βιώσιμο προς όφελος των κοινοτήτων των συλλόγων στο μέλλον», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου.