Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σφοδρές αντιδράσεις για τη συμμετοχή της intersex αλγερινής αθλήτριας της πυγμαχίας

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σφοδρές αντιδράσεις για τη συμμετοχή της intersex αλγερινής αθλήτριας της πυγμαχίας

«Αυτός δεν ήταν ένας αγώνας επί ίσοις όροις» δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Μόλις 66 δευτερόλεπτα άντεξε η ιταλίδα πυγμάχος Άντζελα Καρίνι στο ρινγκ με αντίπαλο την αλγερινή intersex Ιμάνι Κελίφ, η οποία πράτο γεγονός ότι είχε κριθεί βιολογικά άνδρας, δίνει κανονικά το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάλιστα, η αλγερινή αθλήτρια είχε αποκλειστεί έπειτα από τεστ επιβεβαίωσης φύλου από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, με την παρουσία της στο Παρίσι να προκαλεί πολλές συζητήσεις. Η Καρίνι αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην αλγερινή αντίπαλό της μετά την ήττα της. Αντίθετα, έπεσε στα γόνατα κλαίγοντας στο ρινγκ, αφού οι διαιτητές επικύρωσαν την απόφασή της να αποχωρήσει μετά από μία δυνατή γροθιά που δέχτηκε, αναδεικνύοντας την αντίπαλό της νικήτρια. Με το που η Ιταλίδα σήκωσε το χέρι της, για να σταματήσει τον αγώνα, πλησίασε τον προπονητή της και του είπε «Πονάει υπερβολικά».

Μετά τον αγώνα σημείωσε: «Είμαι συνηθισμένη στον πόνο, όμως δεν έχω ξαναδεχτεί ποτέ τέτοια γροθιά, ήταν αδύνατο να συνεχίσω. Ποια είμαι εγώ όμως, για να πω ότι είναι αντικανονικό;», αφήνοντας αιχμές για τη συμμετοχή της αντιπάλου της. «Μπήκα στο ρινγκ για τον αγώνα, όμως δεν ένιωθα έτσι λίγα δευτερόλεπτα μετά. Ένιωσα έναν πολύ δυνατό πόνο στη μύτη. Δεν τα παράτησα τότε, όμως η επόμενη γροθιά πόνεσε ακόμα περισσότερο και είπα "φτάνει!". Φεύγω με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε η ίδια.

Ο προπονητής της ιταλικής ομάδας, Εμανουέλε Ρεντσίνι, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε προμελέτη στην απόσυρση της αθλήτριας: «Θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να αποσυρθούμε πριν από τον αγώνα, γιατί ολόκληρη η Ιταλία της έλεγε εδώ και μέρες να μην αγωνιστεί, όμως η Άντζελα είχε κίνητρο και ήθελε να το κάνει». Περιγράφοντας τα λεπτά της αποχώρησης της αθλήτριάς του, ο προπονητής της είπε, ότι μετά τη γροθιά που την πόνεσε πολύ, του είπε πως δεν ήθελε πια να αγωνιστεί. «Προσπάθησα να της πω, να φθάσει στο τέλος του πρώτου γύρου, όμως όχι. Σέβομαι την απόφασή της», λέει χαρακτηριστικά ο Ρεντσίνι.

Μελόνι: Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητριών

«Δεν συμφωνούσα το 2021 και δεν συμφωνώ και σήμερα. Ευχαριστώ την Αντζέλα Καρίνι για τον αγώνα της, όμως δεν καταφέραμε να τη δούμε, μόνο λίγο», ανέφερε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, που τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα. «Έχει σημασία να αγωνίζεσαι επί ίσοις όροις. Και από τη δική μου σκοπιά αυτός δεν ήταν ένας αγώνας επί ίσοις όροις. Προσπαθώ να εξηγήσω για χρόνια το ρίσκο για τα δικαιώματα των γυναικών. Νομίζω ότι αθλήτριες με ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά, δεν θα πρέπει να παίρνουν μέρος σε διοργανώσεις για γυναίκες. Και όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε κάποια διάκριση εναντίον τους, αλλά για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητριών».