Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Δια πυρός και σιδήρου» η εθνική ομάδα πόλο νίκησε στα πέναλτι το Μαυροβούνιο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Δια πυρός και σιδήρου» η εθνική ομάδα πόλο νίκησε στα πέναλτι το Μαυροβούνιο

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ισοφαρίστηκε 12-12 μόλις 2 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, αλλά ήταν αλάνθαστη στη «ρώσικη ρουλέτα»

Έστω και με απώλεια βαθμού, η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών διπλασίασε τις νίκες της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με το Μαυροβούνιο, επικράτησε 17-16 στα πέναλτι και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του Α΄ ομίλου με 5 βαθμούς, πίσω από την «απόλυτη» Ιταλία. Ο κανονικός αγώνας ολοκληρώθηκε ισόπαλος 12-12, με την ελληνική ομάδα να δέχεται την ισοφάριση δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Επόμενο ματς για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι την Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 11:30 π.μ. με αντίπαλο τις ΗΠΑ.

Το ματς ξεκίνησε με μία πολύ περίεργη φάση, καθώς μόλις στο 1ο λεπτό ο Βλάνταν Σπάιτς μπήκε αντικανονικά στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να αντιληφθεί ότι οι διαιτητές είχαν ακυρώσει γκολ του Φουντούλη, οπότε δεν υπήρχε διακοπή και η αλλαγή έπρεπε να γίνει «χέρι με χέρι». Οι διαιτητές, αφού εξέτασαν τη φάση στο βίντεο, απέβαλαν με αντικατάσταση τον 27χρονο φουνταριστό και καταλόγισαν πέναλτι υπέρ της εθνικής, με το οποίο ο Γενηδουνιάς άνοιξε το σκορ. Η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε όμως να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, καθώς ο Πόπαντιτς «απάντησε» με δύο διαδοχικά γκολ και το Μαυροβούνιο προηγήθηκε 4-2 στο τέλος του πρώτου οκταλέπτου, έχοντας 3/3 με παίκτη παραπάνω, έναντι 0/3 της «γαλανόλευκης». Η διαφορά, μάλιστα, θα μπορούσε να φτάσει στα τρία τέρματα, αν ο Ζερδεβάς δεν σταματούσε στην εκπνοή το σουτ του Βίντοβιτς σε κόντρα. Ακόμη ένας καλά παιγμένος παραπάνω έφερε το Μαυροβούνιο στο +3 (5-2) στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με την εθνική να μειώνει προσωρινά σε 5-4, αλλά να δέχεται αμέσως δύο πολύ γρήγορα και «εύκολα» γκολ, για να τελειώσει το ημίχρονο 7-5.

Στο τρίτο οκτάλεπτο οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου βελτίωσαν την άμυνά τους, περιόρισαν τις αποβολές, αλλά δυσκολεύονταν στην επίθεση και δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν, παρότι είχαν τις ευκαιρίες. Μάλιστα, η ελληνική ομάδα έχασε τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, που αποβλήθηκε με αντικατάσταση, με το σκορ στο 9-7, όμως οι Μαυροβούνιοι έχασαν τον παίκτη παραπάνω και ο Βλαχόπουλος μείωσε στο γκολ (9-8), στο τέλος της τρίτης περιόδου. Ο ίδιος παίκτης έχασε ευκαιρία να ισοφαρίσει στο ξεκίνημα του τελευταίου οκταλέπτου, σε επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα, και ο Πόπαντιτς με το τέταρτο προσωπικό του τέρμα ανέβασε ξανά τη διαφορά στο +2. Η εθνική συνέχισε να κερδίζει αποβολές και, όταν αξιοποίησε δύο συνεχόμενες, ισοφάρισε σε 10-10 με τον Καλογερόπουλο, 4΄08΄΄ πριν τη λήξη. Ο Βίντοβιτς έδωσε ξανά προβάδισμα στο Μαυροβούνιο, ο Σκουμπάκης «απάντησε» από την περιφέρεια και ο Βλαχόπουλος με γκολ στον παραπάνω, 29 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, έβαλε μπροστά την ελληνική ομάδα. Ο Βλάντιμιρ Γκοϊκοβιτς πήρε τάιμ-άουτ και πέρασε στην επίθεση και τον τερματοφύλακα Τεσάνοβιτς, οι διαιτητές χρέωσαν αποβολή στον Σκουμπάκη και ο Βασίλιε Ράντοβιτς στα δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη διαμόρφωσε το 12-12 και έστειλε το ματς στα πέναλτι.

Στη «ρώσικη ρουλέτα», τα πάντα κρίθηκαν -όπως αποδείχθηκε- στο πρώτο πέναλτι, όπου ο Τζούρτζιτς «σημάδεψε» το δοκάρι. Στη συνέχεια οι παίκτες των δύο ομάδων ήταν απόλυτα εύστοχοι (παρότι οι προπονητές άλλαξαν τερματοφύλακες μετά την τρίτη σειρά εκτελέσεων) και η εύστοχη εκτέλεση του Αργυρόπουλου έδωσε στην εθνική τη νίκη και τους δύο βαθμούς, που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτο το Μαυροβούνιο): 4-2, 3-3, 2-3, 3-4