Γιατί θέλει να καταργήσει τη βαλβίδα στο μήκος η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου
Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκώβη ο Μίλτος Τεντόγλου σχολίασε τον αγώνα του αλλά και την αλλαγή που σχεδιάζει η παγκόσμια ομοσπονδία με την αφαίρεση της βαλβίδας, μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ.
«Δεν με ενδιέφερε η νίκη, αλλά η επίδοση κι αυτή την βγήκε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αγωνιστήκαμε το πρωί. Χθες, για παράδειγμα δεν υπήρχε στο πρόγραμμα κανένα οριζόντιο άλμα», τόνισε ο Μίλτος Τεντόγλου μετά τη λήξη του αγώνα.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να το αφαιρέσουν», πρόσθεσε για να καταλήξει πως, «αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν».
Καταργεί τη βαλβίδα στο μήκος η IAAF
Θυμίζουμε πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου θέλει να καταργήσει τη βαλβίδα και θα το δοκιμάσει άμεσα.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της World Athletics Τζον Ρίτζον, μετά από ανάλυση των στοιχείων από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των προσπαθειών στο μήκος ήταν άκυρες.
Μετρήθηκαν μόνο τα άλματα του τελικού και προέκυψε ότι τα 20 στα 60 στο μήκος ανδρών κι άλλα τόσα στο γυναικών βγήκαν άκυρα, τα 22 (πάντα στα 60) στο τριπλούν ανδρών και τα 15 στο γυναικών.
Η αναμονή των τριάντα δευτερολέπτων μέχρι να γίνει γνωστή η επίδοση είναι καταστροφική για το αγώνισμα και την κάλυψή του.
«Δεν θα χάνεται κανένα άλμα»
Σύμφωνα με τον Ρίτζον θα δοκιμασθεί πειραματικά να βγει η βαλβίδα στο σημείο απογείωσης και να μπει απλά μια ζώνη στην θα καταγράφεται το πάτημα του άλτη. Από το σημείο αυτό θα μετράται και η προσπάθεια. Έτσι δεν θα χάνεται κανένα άλμα. «Αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Θα το δοκιμάσουμε φέτος σε αγώνες με ελίτ αθλητές. Αν οι δοκιμές δεν έχουν το αποτέλεσμα που περιμένουμε, τότε δε θα το εφαρμόσουμε ποτέ στους μεγάλους αγώνες» σημείωσε στην παρουσίαση της καινοτομίας για το μήκος ο Τζον Ρίτζον που συμπλήρωσε ότι αναζητείται και ο τρόπο να καταγράφεται αμέσως η επίδοση για να μην υπάρχει η αναμονή των 30 δευτερολέπτων μέχρι να βγει αν είναι έγκυρο ή άκυρο το άλμα.