Η σελεσάο επιβλήθηκε με 4-1, χάρη σε ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο
Ασυγκράτητη ήταν απόψε η Βραζιλία στο πρώτο ημίχρονο, όπου πέτυχε όλα τα γκολ της και χόρεψε... σάμπα τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ του Κατάρ. Η σελεσάσο επιβλήθηκε με 4-1 και πέρασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία (Παρασκευή 09/12, 17:00), που απέκλεισε στα πέναλτι την Ιαπωνία.
Το ματς
Η Βραζιλία μπήκε από την αρχή αποφασισμένη να… πνίξει την αντίπαλό της και, προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο, είχε βάλει το νερό στο αυλάκι για να βρεθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Καταπληκτικός συνδυασμός Καζεμίρο, Λούκας Πακετά και Ραφίνια, με τον εξτρέμ της Μπαρτσελόνα να σεντράρει συρτά στη περιοχή, τον Νεϊμάρ να ακουμπάει την μπάλα και αυτή να καταλήγει στον Βινίσιους Ζούνιορ, ο οποίος κοντρόλαρε άψογα και, με εξαιρετικό πλασέ, έστειλε την μπάλα εκεί όπου ο Κιμ Σέουνγκ Γκιού δεν μπορούσε να κάνει τίποτα (7’).
Το πρώτο μουντιαλικό γκολ του εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης αποδείχθηκε προάγγελος του τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Δευτερόλεπτα μετά την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου, ο Ριτσάρλισον κέρδισε έξυπνα πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Νεϊμάρ (13’), ο οποίος πλάσαρε εύστοχα και έφτασε τα 76 γκολ με τη Σελεσάο, απέχοντας μόλις ένα από τον αρχί – σκόρερ όλων των εποχών.
Ποιος είναι αυτός; Μα βεβαίως ο Πελέ, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα, μαζί με τον Ρονάλντο (το Φαινόμενο), οι μοναδικοί Βραζιλιάνοι που είχαν σκοράρει σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ. Πλέον, στη λίστα μπήκε και ο «Νέι».
Η Νότια Κορέα, αφού προσπάθησε να συνέλθει από το σοκ, άγγιξε το γκολ που θα την κρατούσε ζωντανή, όταν ο Άλισον με καταπληκτική απόκρουση αποσόβησε ένα εξίσου φανταστικό τέρμα από τον Χουάνγκ Τσι Χαν, που έπιασε σουτ – φαρμάκι από τα είκοσι μέτρα (17’).
Και, από το πιθανό 2-1, περάσαμε στο… πραγματικό 3-0 με ένα γκολ – ποίημα στο οποίο συμμετείχαν οι δύο στόπερ της Βραζιλίας (!), με Μαρκίνιος και Τιάγκο Σίλβα να συνδυάζονται μαγικά με τον Ριτσάρλισον, ο οποίος πέτυχε σε ρυθμούς… τραμ τραμ το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση (29’).
Ο Άλισον αρνήθηκε ξανά το γκολ στον Χι Τσαν σε σουτ από δύσκολη γωνία (32’), με κάθε επίθεση της Βραζιλίας να… μυρίζει γκολ, όπως συνέβη στο 36’, όταν ο Βινίσιους βρήκε με ωραία σέντρα τον Λούκας Πακετά, για να προστεθεί και αυτός στο πάρτι της Σελεσάο.
Η ομάδα του Τίτε, ο οποίος παρασύρθηκε από την εορταστική ατμόσφαιρα και χόρεψε με τους παίκτες του στα πανηγύρια (!), συνέχισε με το πόδι πατημένο στο γκάζι, χάνοντας ευκαιρίες και για άλλα γκολ.
Το πιο εφιαλτικό 45λεπτο στην ιστορία της Νότιας Κορέας ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα «χτυπήματα», με τη Βραζιλία να μην είχε ποτέ τέτοιο προβάδισμα σε ημίχρονο αγώνα νοκ άουτ ενός Μουντιάλ και να προηγείται με τέσσερα γκολ διαφπρά σε ανάπαυλα ματς της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιουνίου του 1954, όταν και είχε προηγηθεί του Μεξικό, επίσης με σκορ 4-0.
Μετά από τέτοια παράσταση, βεβαίως, το δεύτερο ημίχρονο μάλλον… περίσσευε. Σταδιακά, ο Τίτε ξεκούρασε – προφύλαξε Έντερ Μιλιτάο, Ντανίλο, Βινίσιους Ζούνιορ και Νεϊμάρ, ενώ έδωσε την ευκαιρία στον τρίτο τερματοφύλακα, Γουεβέρτον, να πάρει και αυτός… μυρωδιά από Μουντιάλ.
Προτού αντικατασταθεί, ο Άλισον είδε πως ο Πάικ Σεουνγκ Χο, με σουτ έξω από την περιοχή, σημείωνε το (καταπληκτικό) γκολ της τιμής για την Κορέα, η οποία στο δεύτερο ημίχρονο πλησίασε και άλλες φορές σε περαιτέρω μείωση του σκορ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η Βραζιλία, κατά κύριο λόγο με τον Ραφίνια, βρέθηκε κοντά σε ένα πέμπτο γκολ, αλλά δεν τα κατάφερε, κάτι που διόλου δεν ενόχλησε τους φίλους της που χόρευαν στις εξέδρες, κάνοντας (ρεαλιστικά) όνειρα για το έκτο αστέρι στη φανέλα της Σελεσάο, περιγράφηκε στο gazzetta.
Βραζιλία (Τίτε): Άλισον (80’ Γουεβέρτον) – Έντερ Μιλιτάο (63’ Ντάνι Άλβες), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο (72’ Γκλέισον) – Καζεμίρο, Λούκας Πακετά – Ραφίνια, Νεϊμάρ (80’ Ροντρίγκο), Βινίσιους Ζούνιορ (72’ Γκαμπριέλ Μαρτινέλι) – Ριτσάρλισον.
Νότια Κορέα (Πάουλο Μπέντο): Σέουνγκ Γκιού – Μουν Χβαν, Μιν Τζάε, Γιουνγκ Γκβον, Τζιν Σου (46’ Τσουλ Χονγκ) – Τζάε Σουνγκ (74’ Κανγκ Ιν), Βου Γιουνγκ (46’ Τζουν - Χο), Ιν Μπέομ (65’ Σέουνγκ Χο), Χι Τσαν – Γκουε Σουνγκ (80’ Ουί Τζο), Χέουνγκ Μιν
Έγραψε ιστορία ο Νεϊμάρ
Ο Nεϊμάρ έγραψε το 2-0 εναντίον της Νότιας Κορέας στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και έγινε ο τρίτος Βραζιλιάνος που σκοράρει σε τρία ή περισσότερα Μουντιάλ.
Πλέον το όνομα του αστέρα της Παρί Σεν Ζερμέν συνδέεται με τον Πελέ και τον Ρονάλντο, καθώς ο πρώτος είχε σκοράρει σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις, ενώ ο Ρονάλντο σε τρεις. Ο Νεϊμάρ, έχοντας βρει δίχτυα το 2014 και το 2018, μπήκε στη σχετική λίστα με το πέναλτι που εκτέλεσε εναντίον της ασιατικής ομάδας στο 13΄.
Ο Νεϊμάρ έφτασε επίσης πολύ κοντά στην ισοφάρισης του ρεκόρ του Πελέ με τα περισσότερα γκολ με τη φανέλα της Βραζιλίας. Ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μετράει 77 γκολ και ο Νεϊμάρ βρίσκεται ένα μόλις μακριά από την ισοφάριση (έχει 76). Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν έχει ήδη περάσει τα 62 γκολ του Ρονάλντο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σε Παγκόσμια Κύπελλα, αυτό το γκολ του ήταν το έβδομο σε 12 εμφανίσεις, ενώ ο απολογισμός τερμάτων σε Παγκόσμια Κύπελλα για τον Ρονάλντο και τον Πελέ είναι 15 και 12 γκολ, αντίστοιχα.