Επικράτησαν με 2-1 και θα αντιμετωπίσουν την Κροατία στα νοκ άουτ, ενώ οι Ίβηρες το Μαρόκο - Δεν έφτανε η νίκη με 4-2 για την νάτσιοναλμανσαφτ επί της Κόστα Ρίκα
Μια εκπληκτική Ιαπωνία βούλωσε και τα στόματα των Ισπανών και με ανατροπή απόψε όχι μόνο κέρδισε με 2-1, αλλά πέρασε και ως πρώτη από τον όμιλο στους «16» του Μουντιάλ. Οι Ίβηρες αρκέστηκαν στην δεύτερη θέση, αφού η νίκη με 4-2 της Γερμανίας επί της Κόστα Ρίκα στο άλλο ματς τους έδωσε τη δυνατότητα να περάσουν με την διαφορά των γκολ.
Έτσι η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει την Κροατία στα νοκ άουτ, ενώ η Ισπανία το Μαρόκο.
Το γύρισαν οι... καμικάζι
Το σοβαρό λάθος του Μπουσκέτς στο 8ο λεπτό λίγο έλλειψε να στοιχίσει στην Ισπανία, ωστόσο, το σουτ του Ότι από πλάγια θέση στη μεγάσλη περιοχή πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Σιμόν.
Στην πρώτη της οργανωμένη επιθετική προσπάθεια στο ματς η Ισπανία πήρε το προβάδισμα με το τρίτο γκολ του Άλβαρο Μοράτα στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο στράικερ της Γιουβέντους εκμεταλλεύτηκε τη σέντρρα ακριβείας του Αθπιλικουέτα σηκώθηκε μόνος του στη μικρή περιοχή και με κεφαλιά «εκτέλεσε» τον Γκόντα (1-0).
Με το γκολ αυτό ο 30χρονος επιθετικός έφτασε τα 30 σε 60 συμμετοχές με την «φούρια ρόχα», όντας ο 5ος σκόρερ στην Ιστορία της Εθνικής Ισπανίας, πίσω από τους Νταβίντ Βίγια (59), Ραούλ (44), Φερνάντο Τόρες (38) κιαι Νταβίντ Σίλβα (35). Παράλληλα, έγινε ο πρώτος Ισπανός που βρίσκει δίχτυα στα τρία πρώτα ματς τελικής φάσης Μουντιάλ, μετά τον Τέλμο Θάρα (Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950).
Μετά το γκολ του Μοράτα δεν σημειώθηκε κάποια κλασική ευκαιρία στο ματς. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, πάντως, είχε τον απόλυτο έλεγχο στην αναμέτρηση και με καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και σωστές τοποθετήσεις στην άμυνα, δεν επέτρεψε στους Ασιάτες να την απειλήσουν ιδιαίτερα.
Ένα-δύο λάθη που έγιναν στην άμυνα των Ιβήρων από την πίεση των αντιπάλων ψηλά δεν έφεραν τους Ιάπωνες σε θέσεις βολής και σε γενικές γραμμές ο Σιμόν είχε ίσως το πιο ήσυχο 45λεπτο στα τρία ματς της φάσης των ομίλων.
Τα πάνω κάτω έφερε η Ιαπωνία στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους εκμεταλλευόμενη την αμυντική ολιγωρία των Ισπανών. Όπως και με την Γερμανία, μέσα σε 3 λεπτά η ομάδα του Οριγιάσου μετέτρεψε το εις βάρος της 0-1 σε 2-1 με τα γκολ των Ντόαν (48΄) και Τανάκα (51΄).
Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, το τέρμα μέτρησε μετά την εξέταση της φάσης από το VAR, που αποφάνθηκε ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή (άουτ) στο γύρισμα του Ίτο, αν και από το τηλεοπτικό ριπλέι φάνηκε εντελώς το αντίθετο!
Στο 70΄ σε μία ξαφνική αντεπίθεσή τους οι Ασιάτες έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά το τελείωμα του Μασάνο δεν ήταν καλό και η μπάλα έφυγε άουτ. Παρά την τρομερή πίεση που άσκησε η ομάδα του Λουίς Ενρίκε μετά το γκολ του Τανάκα, δεν δημιούργησε τη μεγάλη φάση στην εστία του Γκόντα μέχρι το 89΄, όταν ο Γκόντυα έκανε διπλή μεγάλη επέμβαση στο σουτ του Ασένσιο και μετά από δευτερόλεπτα στο σουτ του Όλμο από πολύ κοντά.
Η αμυντική λειτουργία των Ιαπώνων ήταν... για σεμινάριο κι απόλυτα δικαιολογημένα οι παίκτες του Οριγιάσου πανηγύρισαν έξαλλα στο φινάλε την πρωτιά και την τεράστια πρόκριση στα νοκ άουτ (δύο νίκες και μία ήττα), περιγράφεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
ΙΑΠΩΝΙΑ (Χαγίμε Οριγιάσου): Γκόντα, Ικατούρα, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Μορίτα, Τανάκα (87΄ Εντο), Ναγκατόμο (46΄ Μιτόμα), Καμάντα (69΄ Τομιγιάσου), Μαέντα (61΄ Μασάνο), Κούμπο (46΄ Ντόαν)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (46΄ Καρβαχάλ), Ρόδρι, Πάου Τόρες, Μπάλντε (68΄ Άλμπα), Γκάβι (68΄ Φάτι), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γουίλιαμς (57΄ Φεράν Τόρες), Μοράτα (57΄ Ασένσιο), Όλμο
Κάζο για Γερμανία
Η Γερμανία έκανε το καθήκον της, νίκησε με 4-2 την Κόστα Ρίκα στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής στον 5ο όμιλο αλλά υπολόγιζε χωρίς την... Ιαπωνία, που νικώντας με 2-1 την Ισπανία στο άλλο παιχνίδι του γκρουπ περάτωσε τις υποχρεώσεις της ως πρώτη.
Δεύτεροι στον όμιλο τερμάτισαν οι Ίβηρες στην ισοβαθμία (4 βαθμούς) με τους Γερμανούς, καθώς ήταν (πολύ) καλύτεροι στη διαφορά τερμάτων χάρις στο «τερατώδες» 7-0 επί της Κόστα Ρίκα, στην πρεμιέρα.
Οι Γερμανοί θα πάρουν αύριο την πτήση για το Βερολίνο, μένοντας εκτός συνέχειας από τη φάση των ομίλων για δεύτερη συνεχή διοργάνωση, μετά τη Ρωσία το 2018.
Ανατροπή στην ανατροπή
Με την Γαλλίδα ρέφερι Στεφανί Φραπάρ να γράφει Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αγώνα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου 92 χρόνια και 942 αγώνες μετά το πρώτο Μουντιάλ, οι Γερμανοί προσπάθησαν εξαρχής να «πιάσουν από το λαιμό» τους Κοσταρικανούς στο «Αλ Μπαΐτ» της Αλ Κορ, πιέζοντας ασφυκτικά.
Ο Μίλερ είχε μια κεφαλιά-ψαράκι μόλις άουτ στο 9΄, αλλά στο επόμενο λεπτό ο Ράουμ έβγαλε τη σέντρα και ο Γκνάμπρι με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τη «Μάνσαφτ», που συνέχισε να κυριαρχεί σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, να έχει την κατοχή και να κυριαρχεί ολοκληρωτικά, με τον Μουσιάλα να πλασάρει άουτ στο 36΄ και τον Γκνάμπρι να αστοχεί ελάχιστα στο 40΄.
Οι Λατίνοι σε αυτό το διάστημα φάνηκαν μόλις στο 43΄, όταν από λάθος της άμυνας ο Φούλερ δεν κατάφερε να νικήσει τον Νόιερ. Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, οι Γερμανοί κατέβασαν ταχύτητα και στο 58΄ η Κόστα Ρίκα ισοφάρισε με τον Τεχέδα σε ασταθή απόκρουση του Νόιερ μετά από κεφαλιά του Γουότσον.
Στο 61΄ τα «πάντσερ» είχαν δοκάρι με τον Μουσιάλα, ο οποίος είδε και δεύτερη προσπάθεια να σταματά στη δοκό, επτά λεπτά αργότερα! Ενάντια στη ροή του αγώνα η Κόστα Ρίκα πήρε προβάδισμα στο 70΄ με τον Βάργκας, αλλά δεν χάρηκε για πολύ το προβάδισμα, αφού στο 73΄ ισοφάρισε ο νεοεισελθών Χάβερτς και στο 85΄ ο ίδιος «έγραψε» το 3-2 για την ομάδα του Φλικ, σε ένα «τρελό» παιχνίδι.
Το τελικό σκορ (4-2) διαμόρφωσε με ακόμη ένα τέρμα του στη διοργάνωση ο Φίλκρουγκ, που μπήκε ξανά ως αλλαγή, αλλά η ήττα της Ισπανίας από την Ιαπωνία άφησε τους παγκόσμιους πρωταθλητές το 2014 εκτός συνέχειας από τη φάση των ομίλων, όπως είχε συμβεί και στα γήπεδα της Ρωσίας πριν από τέσσερα χρόνια!
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Λουίς Φερνάντο Σουάρες): Νάβας, Φούλερ (74΄ Μπενέτε), Ντουάρτε, Γουότσον, Βάργκας, Οβιέδο (90΄ Γουίσον), Αγκιλέρα (46΄ Σάλας), Μπόρες, Τεχέδα (90΄ Κοντρέρας), Κάμπελ, Βενέγκας (74΄ Ματαρίτα).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Κίμιχ, Ζίλε (90΄ Γκίντερ), Ρίντιγκερ, Ράουμ (67΄ Γκέτσε), Γκορέτσκα (46΄ Κλόστερμαν), Γκιντογκάν (55΄ Φίλκρουγκ), Γκνάμπρι, Μουσιάλα, Σανέ, Μίλερ (66΄ Χάβερτς).