Οι Θεσσαλονικείς θα αντιμετωπίσουν τη νορβηγική Μόλντε στον επόμενο γύρο του Europa League
Σπουδαία νίκη-πρόκριση για τον Άρη μέσα στη Λεμεσό επί της τοπικής ΑΕ, με σκορ 1-0, η οποία έστειλε τους «κιτρινόμαυρους» στον γ' προκριματικό γύρο του Europa League όπου θα αναμετρηθούν με τη Μόλντε από τη Νορβηγία.
Το γκολ της πρόκρισης σημείωσε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 14', ο Ντιγκινί.
Το ματς
Σε επίπεδο τακτικής και οι δύο ομάδες αρνήθηκαν να ρισκάρουν κι έδειξαν ξεκάθαρα την πρόθεση διαφύλαξης του μηδέν. Στο αντίστοιχο των προσώπων, ο Σάββας Παντελίδης χρησιμοποίησε στο βασικό σχήμα τον Ντάνιελ Λάρσον με την προσδοκία της ισχυροποίησης της αριστερής πλευράς (στην επίθεση) αλλά και της αποδέσμευσης του Νικολάς Ντιγκινί ο οποίος είχε ρόλο επιτελικού μέσου. Ο Ντούσαν Κέρκεζ κάλυψε την απουσία του Ντόσα Τζούνιορ με την τοποθέτηση του Γκαζντανιάγκα σε θέση στόπερ, διατήρησε το 3-5-2, χρησιμοποιώντας δίπλα τον Γκαζαριάν δίπλα στον Χουράδο σε ρόλο δεύτερου φορ.
Ο τελευταίος θα μπορούσε να διαμορφώσει άλλα δεδομένα στο 5ο λεπτό καθώς το λάθος του Κόρχουτ, βρέθηκε σε τετ α τετ με τον Κουέστα αλλά ο τερματοφύλακας του Άρη απομάκρυνε σωτήρια. Οκτώ λεπτά αργότερα, άλλαξαν οι ισορροπίες του αγώνα. Η εξαιρετική πάσα του Μπάσα στον Ιντέγε και η κακή αντίδραση του Βοζίνια (ανέτρεψε τον Νιγηριανό εντός περιοχής) οδήγησε τον Πορτογάλο διαιτητή, Ντε Σόουζα, στον καταλογισμό του πέναλτι. Ο Νικολάς Ντιγκινί ευστόχησε από το 11 βήματα και στο 14ο λεπτό οι «κίτρινοι» απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης (0-1).
Ο Άρης αντιμετώπισε (τουλάχιστον) δύο προβλήματα σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Καταρχήν την… απουσία του Χαβιέρ Ματίγια ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του. Γενικώς η ομάδα του Σάββα Παντελίδη δεν είχε κράτημα μπάλας, κυκλοφορία και δημιουργία. Το δεύτερο ήταν ο Ουίβερ στην αριστερή πλευρά της επίθεσης της κυπριακής ομάδας καθώς ο Σούντγκρεν είχε πρόβλημα στον έλεγχο του αντιπάλου του.
Οι γηπεδούχοι απέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, έκλεισαν τον Άρη στην περιοχή του, έψαξαν την ισοφάριση μέσα από τις στημένες φάσεις, αλλά με εξαίρεση τη φάση του 37ου λεπτού (σ. σ. ο Τεσέιρα βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας μετά από εκτέλεση κόρνερ και παρότι ήταν ανενόχλητος σημάδεψε το κάθετο δοκάρι με κεφαλιά), η αντίδραση της αμυντικής γραμμής των «κίτρινων» ήταν σωστή και δεν δημιουργήθηκαν φάσεις.
Αντιθέτως, το συγκρότημα του Σάββα Παντελίδη είχε δύο ευκαιρίες. Στο 20ο λεπτό ο Λάρσον επιβεβαίωσε τον προπονητή του (σ.σ. είχε πει ότι δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό) καθώς στην κόντρα και με απόλυτη ισορροπία παικτών είχε κακή επιλογή, ενώ στο 24’ στο πλασέ του Ιντέγε (μετά από σέντρα του Κόρχουτ) ο Γκοντάλ έβαλε την κόντρα και ο Βοζίνια με υπερένταση γλίτωσε την ομάδα του.
Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι πίεσαν ακόμη περισσότερο τον Άρη, πάτησαν στην έλλειψη καθαρού μυαλού των «κίτρινων» αλλά και στο κακό παιχνίδι των χαφ (με εξαίρεση τον Μπάσα) αλλά οι τελευταίοι κράτησαν το 0-1. Το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων 15 λεπτών ήταν τα νεύρα και ο Πορτογάλος διαιτητής υποχρεώθηκε να βγάλει πολλές κίτρινες κάρτες.
Η ΑΕΛ Λεμεσού αναγκάστηκε να ανεβάσει τις γραμμές της στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και το συγκεκριμένο γεγονός έδωσε χώρους στον Άρη. Μόνο που η ομάδα του Σάββα Παντελίδης δεν τους εκμεταλλεύτηκε. Γιατί είχε πολλές ευκαιρίες να χτυπήσει στην «κόντρα», όχι όμως και το καθαρό μυαλό για να τις αξιοποιήσει. Εξαίρεση αποτέλεσε η φάση του 52ου λεπτού όπου ο Ιντέγε (μετά από μπαλιά 40 μέτρων του Σούντγκρεν) σούταρε από το ύψος της περιοχής αλλά ο Βοζίνια απομάκρυνε. Ο ίδιος παίκτης είχε κάκιστο τελείωσε στο 54’, ενώ στο 56’ και μετά από σέντρα του Κόρχουτ ο Ντιγκινί δεν πρόλαβε, ο Ιντέγε είδε τον Βοζίνια να την απομακρύνει μπροστά του, ενώ ο Φετφατζίδης έγινε κάτοχος της μπάλας αλλά είχε κακή απόφαση. Ομοίως και στο 66ο λεπτό όπου ο ίδιος παίκτης δεν επωφελήθηκε λάθος του Βοζίνια.
Για την ΑΕΛ Λεμεσού, ο Ντούσαν Κέρκεζ αναγκάστηκε να ρισκάρει νωρίς. Πέρα από τις αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, προσπάθησε να κλείσει τον Άρη στην περιοχή του, επένδυσε και πάλι στις στημένες φάσεις, αλλά είδε δύο φορές (στο 65ο και 69ο λεπτό) τον Κουέστα να κρατάει το μηδέν για τον Άρη. Γενικώς, η πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν την οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα
Ο Άρης παρέμεινε δυσλειτουργικός αλλά και… καθόλου έξυπνος στην αξιοποίηση των χώρων που του έδωσαν οι γηπεδούχοι. Θέλοντας να λύσει αυτό το πρόβλημα, ο Σάββας Παντελίδης έριξε στο παιχνίδι τον Μάρτιν Τόνσο και στη συνέχεια για να κάνει πιο αποτελεσματική την ομάδα του, χρησιμοποίησε 3ο αμυντικό χαφ (σ. σ. Λούκας). Ο Βραζιλιάνος απείλησε στο 74’ αλλά η μπάλα πέρασε παράλληλα της εστίας στο σουτ που επιχείρησε από πλάγια θέση. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ματίγια εκτέλεσε φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Βοζίνια.
Το τελευταίο 15πτο ήταν πιο ήρεμο για τον Άρη καθώς οι γηπεδούχοι δεν είχαν αποθέματα ενέργειας αλλά και τρόπο διάσπασης της πολυπρόσωπης αμυντικής γραμμής των «κίτρινων». Η σπουδαιότερη ευκαιρία για την ΑΕΛ ήρθε στο 81ο λεπτό ότι ο Κάμπος κέρδισε την κεφαλιά από το ύψος της περιοχής αλλά και πάλι ο Κουέστα απομάκρυνε.
Στο 83ο λεπτό τα πράγματα απλοποιήθηκαν για τον Άρη καθώς ο Γκοντάλ παραδόθηκε στον εκνευρισμό αλλά και την κούραση του, έπεσε άτσαλα πάνω στον Ιντέγε και τιμωρήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα αφήνοντας με 10 παίκτες την ομάδα του.
Οι συνθέσεις:
ΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κέρκεζ): Βοζίνια, Τεσέιρα, Γκαζντανάγκα, Γκοντάλ, Ζντραβκόφσκι, Αντάμοβιτς, Αγκάνοβιτς, Γουίλερ (52’ Αβραάμ), Γκαζαριάν, Χουράδο (52’ Κάμπος)
ΑΡΗΣ (Παντελίδης): Κουέστα, Σούνγκρεν, Βέλεθ, Ροζ, Κόρχουτ, Ματίγια, Μπάσα, Λάρσον (61’ Τόνσο), Ντιγκινί, Φετφατζίδης (68’ Λούκας), Ιντέγε (86’ Μαρτίνες).
πηγή: gazzetta.gr