Η μάχη του Spion Kop, πηγή έμπνευσης της φημισμένης κερκίδας
Όταν μιλάμε για το Άνφιλντ, τη θρυλική έδρα της Λίβερπουλ, η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας είναι από το πέταλο των φανατικών της ομάδας, το φημισμένο «Kop». Πρώτα λειτούργησε -αυστηρά- ως κερκίδα ορθίων ενώ με το πέρασμα των χρόνων και παρά τις αλλαγές σε θέματα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν σε όλα τα αγγλικά γήπεδα, στο «Kop» ακόμα κανένας «Λιβερπούλιαν» δεν παρακολουθεί τους αγώνες καθιστός. Η κερκίδα χτίστηκε το 1906 μετά το δεύτερο πρωτάθλημα της ομάδας και ονομάστηκε «Spion Kop». Πόσοι όμως γνωρίζουν την ιστορία αυτής της ονομασίας;
Γυρνώντας πολύ πίσω στο παρελθόν, βρισκόμαστε στη Νότιο Αφρική κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου των Μπόερς που εκτυλίχθηκε την περίοδο 1899- 1902 μεταξύ στρατευμάτων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και των Ευρωπαίων αποίκων που είχαν εγκατασταθεί στο Ελεύθερο κράτος της Οράγγης και το Τράνσβααλ (Δημοκρατίες των Μπόερς) στο ανατολικό ακρωτήρι της Νοτίου Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, ο βρετανικός στρατός κατευθυνόταν προς την πόλη Ladysmith προκειμένου να καταλάβει έναν λόφο από όπου θα εγκαθιστούσε μονάδα πυροβολικού, κομβική για τον έλεγχο της περιοχής. Το όνομα της κορυφής του λόφου ήταν «Spion Kop» (Spioenkop στη Νοτιοαφρικάνικη διάλεκτο). Η μάχη ήταν σκληρή και είχε άδοξο αποτέλεσμα για τα στρατεύματα της βρετανικής αυτοκρατορίας που τράπηκαν σε άτακτη υποχώρηση. Οι απώλειες ήταν μεγάλες: 243 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους, πολλοί εκ των οποίων είχαν καταγωγή από την επαρχία του Λάνκασαϊρ και συγκεκριμένα από την πόλη του Λίβερπουλ. Η ιδιότυπη γεωμορφία του εδάφους που ήταν εξαιρετικά βραχώδες, δεν επέτρεπε στους Βρετανούς να δημιουργήσουν ορύγματα ώστε να υπερασπιστούν τις θέσεις τους με συνέπεια περισσότεροι από χίλιοι να τραυματιστούν και να αιχμαλωτιστούν.
Προκειμένου να τιμηθούν οι στρατιώτες από το Λίβερπουλ που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη, οι επιζήσαντες ονόμασα την κερκίδα «Spion Kop». Σύμφωνα με μία δεύτερη εκδοχή, η ονομασία δόθηκε από τον Ernest Edwards, δημοσιογράφο των Liverpool Daily Post και Echo, ως φόρος τιμής.
Μέχρι και σήμερα, όποιος βρεθεί στο Άνφιλντ πέρα από το «You ‘ll never walk alone», το σύνθημα- ύμνος της ομάδας, μπορεί να ακούσει και το «Poor Scouser Tommy». Ένα τραγούδι που μιλά για έναν νεκρό «Λιβερπούλιαν», έναν νεκρό στρατιώτη της μάχης του Spion Kop (στα αφρικανικά η λέξη Spioen σημαίνει κατάσκοπος και η λέξη Kop σημαίνει λόφος).