Κι όμως τα κρούσματα ντόπινγκ έχουν και τα…θετικά τους

Τη θετική πλευρά του φαινομένου ντόπινγκ, μετά τα κρούσματα των δρομέων Tyson Gay, Asafa Powell και Sherone Simpson βλέπει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, επισημαίνοντας από κοινού, ότι τα αποτελέσματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μπορεί να ήταν ένα πλήγμα για τον κλασικό αθλητισμό, αλλά δεν παύουν να δείχνουν ότι οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένουν των απαγορευμένων ουσιών είναι επιτυχημένοι. 
 
Τα περιστατικά που έγιναν γνωστά την Κυριακή, ήρθαν το λιγότερο ένα μήνα πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Μόσχα, ξεσκεπάζοντας μία ακόμα υπόθεση που στιγματίζει το στίβο, ο οποίος - και όχι άδικα - θεωρείται ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. 
 
"Και βέβαια είμαι απογοητευμένος, αλλά από την άλλη θέλω να τονίσω ότι δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή στο φαινόμενο ντόπινγκ", επισημανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Jacques Rogge, στο Associated Press. "Για να είμαστε ειλικρινείς, ο αγώνας εναντίον του φαινομένου, δεν μπορεί ποτέ κανείς να πει ότι έχει τελειώσει, αλλά αυτές οι περιπτώσεις των τριών αθλητών, αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά ότι η αποτελεσματικότητα των ελέγχων είναι υπαρκτή", συνέχισε ο ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ.
 
Ο Gay, κάτοχος του Παναμερικανικού ρεκόρ στα 100 μέτρα και ταχύτερος σπρίντερ στον κόσμο για το 2013, εμφανίστηκε θετικός μετά από έκτακτο έλεγχο, στον οποίο υποβλήθηκε στις 16 Μαΐου. 
 
Ο Powell, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μέτρα και δεύτερος ταχύτερος αθλητής για φέτος, εμφανίστηκε θετικός στην ουσία οξυλοφρίνη, στους Παντζαμαϊκανούς αγώνες τον περασμένο μήνα. Ο συναθλητής του στην εθνική της Τζαμάικα, Sherone Simpson, τρεις φορές κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου πιάστηκε να έχει κάνει χρήση της ίδιας ουσίας. 
 
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι η Adidas, χορηγός του Gay, επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, διακόπτοντας τη συνεργασία της με τον αθλητή, λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος.