Πέθανε προσπαθώντας να σπάσει το ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση

Αν και ήταν σχετικά νέος στο άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης (χωρίς μπουκάλες οξυγόνου ή άλλο εξοπλισμό) θέλησε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ και να βουτήξει σε βάθη κάτω των 72 μέτρων... με μια μόνον ανάσα.

Ο Nicholas Mevoli, 32 ετών, βούτηξε στο Dean’s Blue Hole στις Μπαχάμες επιχειρώντας να σπάσει το ρεκόρ. Ο ίδιος είχε καταφέρει να βουτήξει και στα 100 μέτρα αλλά με ειδικό βοηθητικό πτερύγιο. Αυτή τη φορά όμως δεν είχε κανένα βοηθητικό εξοπλισμό.

Την προσπάθεια του, που έγινε την Κυριακή στις 12.25 ώρα Αμερικής (περίπου 19.30 ώρα Ελλάδας), συνόδευσαν 15 άλλοι αθλητές, παρατηρητές και ιατρικό προσωπικό.

Ενώ όλα έβαιναν καλά σύμφωνα με τις καταγραφές, στα 68 μέτρα φάνηκε να νιώθει μια αδιαθεσία.

Ωστόσο δεν πτοήθηκε και έστρεψε και πάλι το κεφάλι του προς το βυθό συνεχίζοντας.

Κατάφερε να φτάσει στο στόχο του και να επανέλθει στην επιφάνεια σε χρόνο 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.

Σήκωσε το χέρι του για να σημάνει ότι "όλα ΟΚ". Όμως δεν ήταν. Έχασε τα λόγια του, τα μάτια του άσπρισαν και κατέρρευσε μέσα στο νερό. Συναθλητές του και μέλη του ιατρικού προσωπικού προσπάθησαν να τον επαναφέρουν για 90 ολόκληρα λεπτά. Παρά τις προσπάθειες και τις 3 ενέσεις αδρεναλίνης δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν.

Το αίμα που βγήκε από το στόμα του έδειχνε βαρειά βλάβη στον πνεύμονα.

Το Μάιο ο Mevoli είχε βουτήξει σε βάθος 100 μέτρων κι έγινε ο πρώτος Αμερικανός που πέτυχε τέτοια επίδοση.

Το άθλημα του free diving κερδίζει διαρκώς φίλους σε όλο τον κόσμο και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους δύτες είναι η Χαβάη, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ελλάδα και οι Μπαχάμες.