Ακόμα και αν δεν το ανακοινώνουμε στους γύρω μας, οι περισσότεροι από εμάς, στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς, βάζουμε στοιχήματα με τον ίδιο μας τον εαυτό. Τα περισσότερα σχετίζονται με τον τρόπο, που ζούμε, την υγεία μας και, γενικότερα, την ευημερία μας. Όλη αυτή η διαδικασία θυμίζει ανθρώπους, που ξεκινούν δίαιτα κάθε Δευτέρα, αλλά την Τρίτη την έχουν ήδη καταστρατηγήσει.
Αλήθεια, τι μας κάνει να βάζουμε προσωπικά στοιχήματα, τα οποία στην συνέχεια χάνουμε ;
Το σίγουρο είναι ότι έχουμε όλα τα δεδομένα, όταν βάζουμε το στοίχημα αυτό για να το κερδίσουμε. Δηλαδή, γνωρίζουμε ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας, για να ζήσουμε πιο υγιείς.
Όμως, παρά τη γνώση αυτή, όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής, εμφανιζόμαστε αδύναμοι μπροστά στις συνήθειες χρόνων. Αναζητώντας τις πιθανές αιτίες, που μας οδηγούν στην αποτυχία, σκέφτομαι ότι οι πιο σημαντικές είναι αυτές, που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες μας για το άμεσο μέλλον. Οι στόχοι, που βάζουμε μέσα στον ενθουσιασμό μας να τα αλλάξουμε όλα, συνήθως δεν είναι ρεαλιστικοί. Φτιάχνουμε λίστες στο μυαλό μας, με πολλές αλλαγές, και τελικά δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε. Αλλά, ακόμα και εάν εστιάσουμε στα βασικά, όπως παραδείγματος χάρη η διακοπή του καπνίσματος, η εγγραφή στο γυμναστήριο, ή το σπιτικό φαγητό, δεν καταφέρνουμε να τηρήσουμε ούτε αυτά.
Άρα, πέρα από τις υψηλές προσδοκίες και τους μεγαλεπήβολους στόχους να τα πετύχουμε όλα μαζί, σίγουρα δεν τα καταφέρνουμε, καθώς η ίδια η ψυχολογία μας δεν μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη τις αλλαγές αυτές. Τί σημαίνει αυτό;
Ότι κάθε σημαντική αλλαγή, που μας στερεί την “ηδονή”, την οποία έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε από τις παχυντικές τροφές, το αλκοόλ, το τσιγάρο, ή άλλες ουσίες και συνήθειες, πρέπει να γίνεται σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Όμως, σήμερα, το περιβάλλον, που ζούμε, κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι. Η κρίση κάθε μορφής και όλα τα ψυχοπιεστικά γεγονότα, τα οποία μας κατακλύζουν, σίγουρα δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να ασχοληθούμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας και τα “θέλω” μας.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για να παραιτηθούμε και να μην αλλάξουμε τίποτα στον τρόπο ζωής μας μέσα στο 2014. Θα έχει δίκιο, καθώς αυτό κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς. Έχουμε χρησιμοποιήσει τη σημερινή συγκυρία ως την απόλυτη δικαιολογία για να μη βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη παγίδα, καθώς δεχόμαστε με μοιρολατρία την άσχημη κατάσταση, που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας και θεωρούμε ότι είναι μάταιο να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή. Γι' αυτό, πιθανότατα, χάνουμε και το στοίχημα με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Υπάρχει αντίδοτο σε αυτή την παθητική στάση ζωής ; Συνήθως οι επιστήμονες λένε ότι, σε αυτή τη συγκυρία, το αντίδοτο είναι να πας κόντρα στο ρεύμα. Να κάνεις μία ουσιαστική “βουτιά” στον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις ξανά, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω σου. Γιατί, όταν η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί, εσύ θα πρέπει να είσαι δυνατός και υγιής, για να χαρείς ξανά !