Αγώνισμα "γεννημένο" από τα σπάργανα του μήκους, το άλμα εις τριπλούν, το τελευταίο της σειράς των αλμάτων του στίβου, ονομαζόταν αρχικά "πήδος, βήμα και άλμα". Πρόκειται για άθλημα που επίσης έχει ξεκινήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη παρουσία του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
Κι όμως είναι πολύ παλιό αγώνισμα, καθώς αναφέρεται στην Ιρλανδική μυθολογία, σε παραστάσεις του 1829 π.Χ.
Η προσπάθεια του αθλητή χρειάζεται τεχνική. Ο αθλητής ξεκινά από τη βαλβίδα, χρησιμοποιώντας το ίδιο πόδι, τόσο για την απογείωση, όσο και για την προσγείωση. Κατόπιν, κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και μετά προσγείωση στο άλλο πόδι και τέλος, προσγείωση στο σκάμμα για την επίτευξη όσο το δυνατόν μακρύτερου άλματος. Χρειάζεται ρυθμός στην προσπάθεια, διαφορετικά η αλτικότητα πάει... περίπατο και καθίσταται άχρηστη.
Η... Ιθάκη του Τζέιμς Κόνολι
Ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης του τριπλούν και συνάμα, πρώτος αθλητής που έγραψε με πηχυαίους τίτλους το όνομά του στην ιστορία του αγωνίσματος ήταν ο Ιρλανδός Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι.
Σε ηλικία 27 ετών, το 1986, ο Κόνολι, έχοντας ξεκινήσει σπουδές στο Χάρβαρντ, διάβασε για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως εθνικός πρωταθλητής, αποφάσισε να μπει στο καράβι και να ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα.
Για το λόγο αυτό, ζήτησε άδεια από το Χάρβαρντ, αλλά ο πρύτανης δεν ενέκρινε το ταξίδι. Ο Κόνολι, πεισματάρης, δεν ήθελε με τίποτα να χάσει τους Αγώνες κι έτσι αποφάσισε να παρατήσει το Χάρβαρντ.
Τα έξοδά του καλύφθηκαν από τον αθλητικό όμιλο του Σάφολκ, ο οποίος για να ανταπεξέλθει οικονομικά, πουλούσε ψωμί και κουλουράκια, σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία.
Οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν εκεί. Δέκα Αμερικανοί αθλητές πέρασαν 162 ημέρες μέσα στο πλοίο. Ανάμεσα στους επιβάτες και ο Κόνολι. Πρώτος σταθμός η ιταλική Νάπολη. Ο Ιρλανδός βγήκε για ψώνια στο λιμάνι, μα του έκλεψαν το πορτοφόλι.
Αναγκάστηκε με τα λίγα χρήματα στη βαλίτσα του να πάρει το τρένο και έφθασε στην Αθήνα λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνε. Πετάχθηκε από το κρεβάτι του και άκουσε τη μπάντα της τελετής έναρξης. Λίγες ώρες μετά, ανακυρήχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης με άλμα στα 13,71 μέτρα. Το μακρύ ταξίδι άξιζε τον κόπο!
Το "χρυσό" 1995 του Τζόναθαν Έντουαρντς
Ο πιο πρόσφατος "κυρίαρχος" του αθλήματος είναι ο -επίσης- Βρετανός Τζόναθαν Έντουαρντς. Ο παλαίμαχος Λονδρέζος τρπλουνίστας συμπλήρωσε δεκαετή καριέρα στο αγώνισμα, όμως το 1995 έμελλε να είναι το έτος που θα του άλλαζε τη ζωή. Στις 18 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς έσπασε κατά ένα εκατοστό το ρεκόρ του Αμερικανού Γουίλι Μπανκς στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας και στις 7 Αυγούστου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Γκέτεμποργκ κατέρριψε δύο φορές το δικό του -πια- ρεκόρ. Αρχικά, "πέταξε" ως τα 18,16 μέτρα και κατόπιν ως τα 18,29 μέτρα, επίδοση που δεν έχει πλησιάσει έκτοτε κανείς αθλητής.