Η κυβέρνηση φροντίζει να κρατήσει τη σταθερότητα και τη σωστή οικονομική πολιτική, υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Έχουμε φτάσει μόλις μια βαθμίδα πριν την επενδυτική βαθμίδα και παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε τώρα η αναβάθμιση, από τον συγκεκριμένο Οίκο, όπως και από άλλους, υπάρχει ένα παράθυρο ενός έτους ακόμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor's, ο οποίος διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές.
Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Προδρόμου, φροντίζει να κρατήσει τη σταθερότητα και τη σωστή οικονομική πολιτική.
Ο Κύπριος εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Standard and Poor΄s διατήρησε τη διαβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου στην κατηγορία «junk», στην οποία βρίσκεται από το 2012. Συγκεκριμένα ο οίκος Standard and Poor΄s κρατά την κυπριακή οικονομία στο BB+, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Κύπρο σε αυτή τη βαθμίδα BB+, πριν ένα ακριβώς χρόνο, δημιουργώντας προσδοκίες για έξοδο από την κατηγορία «σκουπίδια», για την οποία χρειάζεται μία μόνο αναβάθμιση. Οι άλλοι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν την Κύπρο σε δύο ή τρεις βαθμίδες χαμηλότερες από τον Standard and Poor΄s.
Ο οίκος σημειώνει ότι αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα προκύψει εάν διαπιστωθεί μεγαλύτερη δυναμική στη μείωση των τρωτών σημείων της Κύπρου, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και τα υψηλά χρέη του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι θα εξεταστεί αναβάθμιση των αξιολογήσεων το 2018, εάν η οικονομική ανάκαμψη και η κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής παρέχει ώθηση για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, οι μετρήσεις του εξωτερικού χρέους της οικονομίας βελτιώνονται περαιτέρω, ιδίως μέσω μείωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους της και εάν οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου εξακολουθούν να συγκλίνουν με εκείνες της ευρωζώνης, μέσω μιας ουσιαστικής μείωσης του «ασυνήθιστα ύψηλού» επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αξιολογήσεις της Κύπρου περιορίζονται από τον ψηλό βαθμό μόχλευσης της οικονομίας, τον επιβαρυμένο τραπεζικό τομέα και το μικρό μέγεθος της σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να λάβει υπόψη λιγότερο τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης κατά τον καθορισμό της πολιτικής αποφάσεων της», αναφέρεται από τον οίκο Standard and Poor's.
Για το 2018 ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στα μεγέθη του 2011. Η επενδυτική δραστηριότητα θα παραμείνει ισχυρή υποστηριζόμενη από τα έργα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κυρίως στον τουρισμό και την ενέργεια, ενώ αναμένεται ότι οι εξαγωγές κυρίως από τον τουρισμό και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη μέχρι το 2021 όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ισολογισμός του κυπριακού ιδιωτικού τομέα είναι από τους πλέον χρεωμένους στην Ευρώπη σε περίπου 250% του ΑΕΠ. Ο οίκος σημειώνει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει μία σημαντική πιστωτική αδυναμία και το μέγεθός του είναι τρεις φορές το ΑΕΠ. Αναμένεται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί λόγω των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί οριακά μέχρι το 2021, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να μειωθούν σταδιακά υποστηριζόμενα από τις προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ το 2017 έναντι 0,5% που ανέμεναν οι S&P ενώ για τα επόμενα έτη αναμένεται να διατηρηθούν μέτρια τα πλεονάσματα.
Η επόμενη αξιολόγηση του οίκου θα είναι το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 20 Απριλίου, από τον οίκο Fitch, ο οποίος κατατάσσει την Κύπρο δύο σκαλιά μακρύτερα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, έχοντας αξιολογήσει με ΒΒ το μακροπρόθεσμο χρέος της και με Β το βραχυπρόθεσμο.