Προβληματισμό εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές μετά τα σχόλια του Νίκολα Ντιμιτρόφ
Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό («absurd»), φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή».
Εν όψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε ερωτηματικά στην ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς, αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ.
Την ίδια ώρα, στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.
Στα άκρα η σύγκρουση Ζάεφ - Ιβάνοφ
Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε σήμερα τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», μετά την άρνηση του τελευταίου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε προχθές η Βουλή, σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του του και να υπογράψει το διάταγμα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνάδει απόλυτα με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας και με τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως και με την αντίληψη για την οικοδόμηση «μίας κοινωνίας για όλους», η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος (της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM) και απέσπασε την υποστήριξη των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.
Σημειώνεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε, προχθές, για δεύτερη φορά, το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Αμέσως μετά την ψήφισή του, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και απειλεί τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας. Τη θέση αυτή μοιράζεται και το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού από την Βουλή (με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ) και η άρνηση του Προέδρου της χώρας να το υπογράψει, κυριαρχεί στην επικαιρότητα της χώρας, με τους πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια να σημειώνουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση κινδυνεύει, γι ακόμη μία φορά, να "εκτροχιαστεί" και να επιβραδύνει τις βασικές προτεραιότητες για τη χώρα, που είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό προκειμένου να προωθηθεί η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, αλλά και τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανήγγειλε σήμερα ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα και άλλα κόμματα, κυρίως αλβανικά, πέραν του συγκυβερνώντος DUI του Αλί Αχμέτι.