Δολοφονία η αιτία θανάτου του επιχειρηματία Γκλουτσκόφ στο Λονδίνο

Δολοφονία η αιτία θανάτου του επιχειρηματία Γκλουτσκόφ στο Λονδίνο

Η νεκροψία έδειξε σημάδια στραγγαλισμού, σε μία πολύ κακή στιγμή για τις σχέσεις Βρετανίας - Μόσχας - Παράλληλη έρευνα ξεκινά η Ρωσία

Στις 13 Μαρτίου ο Ρώσος αντιφρονούντας επιχειρηματίας Νικολάι Γκλουτσκόφ βρέθηκε νεκρός μέσα στο μπάνιο του σπιτιού του στο Λονδίνο, σε μία πολύ κακή συγκυρία για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, που βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου, με σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα.

Σήμερα, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε δολοφονική ενέργεια, καθώς η νεκροψία έδειξε σημάδια στραγγαλισμού.

«Ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, με βάση τα αποτελέσματα της νεκροψίας», ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, διευκρινίζοντας ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με το BBC και άλλα βρετανικά ΜΜΕ, οι αρχές σε «αυτή τη φάση δεν συνδέουν το περιστατικό με την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι» και ζητούν πληροφορίες για οτιδήποτε θα μπορούσε θα βοηθήσει στην έρευνα.

Ο 69χρονος ολιγάρχης είχε καταφύγει στη Λονδίνο το 2006. Τότε καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε δύο χρόνια με αναστολή, για δύο υποθέσεις απάτης και διέφυγε στη Βρετανία.

Στον Γκλουσκόφ η Βρετανία έδωσε το 2010 πολιτικό άσυλο. Τον Μάρτιο του 2017 το δικαστήριο Σαβέλεφσκι της Μόσχας τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 8 ετών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων της AEROFLOT την δεκαετία του 1990.

Ο Γκλουτσκόφ ήταν στενός συνεργάτης του σφοδρού πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρέθηκε το 2013 κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού στο Λονδίνο.

Δική της έρευνα ξεκινάει η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινάει έρευνα τόσο για την απόπειρα δολοφονίας της κόρης του Σεργκέι Σκριπάλ,Γιούλιας - η οποία είναι Ρωσίδα πολίτης - όσο και για τη δολοφονία του εξόριστου επιχειρηματία Νικολάι Γκλουσκόφ.

«η έρευνα θα διεξαχθεί με βάση τα όσα προβλέπει η ρωσική νομοθεσία και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου» ανακοίνωσε η  εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο.

Όπως δήλωσε, «η ανάκριση προγραμματίζεται να γίνει με την συμμετοχή στην έρευνα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων, και οι ανακριτές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα αρμόδια όργανα της Μεγάλης Βρετανίας».