Το 2018 μπορεί να είναι έτος επιτυχίας για τη Νομισματική Ένωση, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα
«Για πρώτη φορά όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πετυχαίνουν το 2018 τον στόχο του 3%», γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο, «Δημόσια οικονομικά- Τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης σε διαδικασία εξυγίανσης».
«Το 2018 μπορεί να είναι έτος επιτυχίας για τη Νομισματική Ένωση: Για πρώτη φορά από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος ενδέχεται όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να πετύχουν ταυτόχρονα το κριτήρια του ορίου 3% για το έλλειμμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανό η πρόγνωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όντως να επαληθευτεί», τονίζει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι εθνικές οικονομίες της ευρωζώνης εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εξ ου και δεν θεωρώ ότι τα προγνωστικά για το έλλειμμα, για το έτος 2018, είναι υπερβολικά αισιόδοξα», δηλώνει ο «σοφός» της οικονομίας Λαρς Φελντ στην Handelsblatt. «Ειδικά η Γαλλία, η οποία μέχρι τώρα βρίσκεται λίγο μόνο κάτω από το 3%, εμφανίζει έντονη ανάπτυξη, άρα μπορεί στο τέλος να σημειώσει καλύτερα αποτελέσματα», θεωρεί ο Φελντ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπολογίζει για φέτος έλλειμμα της τάξης του 2,9%, όπως το 2017. Ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν για το 2018 το υψηλότερο έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει για όλες τις χώρες ότι η ανάληψη νέου χρέους δε θα πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ. Εάν το ΑΕΠ αυξάνει έντονα, τότε μειώνεται αυτόματα το μερίδιο του νέου χρέους- ακόμη κι αν δεν αλλάζει τίποτε στην ανάληψη νέου χρέους. Και η Γερμανία, η οποία επιτυγχάνει πλεονάσματα στον κρατικό της προϋπολογισμό, δεν θα έπρεπε, χάρη στην ισχυρή της ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια, να ακολουθήσει πρόγραμμα λιτότητας.
Ως τελευταία χώρα-μέλος της ευρωζώνης, και η Ισπανία θα πετύχει να ρίξει το έλλειμμά της με 2,4% κάτω από το όριο. «Το ΑΕΠ, μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, σημειώνει και πάλι ανάπτυξη στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε η οικονομική αναλύτρια του Γερμανικού Ινστιτούτου για την οικονομική έρευνα (DIW), Κριστίνα φαν Ντεβέρντεν. «Η φορολογία αυξάνει σταθερά και οι δαπάνες για την ανεργία μειώνονται», ανέφερε. Πέρυσι η Ισπανία με έλλειμμα 3,1% βρισκόταν λίγο πάνω από το όριο του Μάαστριχτ . Το έλλειμμα της Ιταλίας μπορεί φέτος να μειωθεί από 2,1% πέρυσι σε 1,8%. Εδώ και χρόνια η Ευρώπη αγωνιά για το μέγεθος του ιταλικού χρέους, το οποίο το 2017 θα μειωθεί ελαφρώς από 132,1% σε 130,8%.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς. «Εάν παρατηρήσουμε τους προϋπολογισμούς χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2015 και μετά ξοδεύουν και πάλι περισσότερα χρήματα, ανάμεσα σε αυτά και η Γερμανία», δηλώνει ο Φελντ.
Επιπλέον, «τα δομικά ελλείμματα σε Ιταλία και Γαλλία αντί να μειώνονται, αυξάνονται», διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φεστ: Στην Ιταλία το δομικό έλλειμμα θα αυξηθεί, μετά την πρόγνωση για 1,8% το 2017 στο 2,4% το 2019, ενώ στη Γαλλία από 2,5% σε 3%. «Είναι η καταλληλότερη στιγμή τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη για να μειώσουν με αποφασιστικότητα τα χρέη τους», θεωρεί ο Φεστ, διαφορετικά, όπως πιστεύει, υπάρχει ο κίνδυνος τα ελλείμματα να αυξηθούν και πάλι στην επόμενη ύφεση και έτσι να ξαναπεράσουν το όριο του 3%. Ο ίδιος θεωρεί ότι το όριο του 3%, που κάποτε τέθηκε ως ανώτατο όριο, στην πραγματικότητα δημιουργεί μια αρνητική πρακτική: «Όποιος βρίσκεται πάνω από αυτό, προσπαθεί να πετύχει λιτότητα. Όποιος βρίσκεται κάτω απ’ αυτό, θεωρεί ότι έχει περιθώριο να χρεωθεί κι άλλο ως το 3%».