Ο 26χρονος «κατά συρροή επιχειρηματίας» ότι αγγίζει γίνεται χρυσός
Ο Σαμ Καραγκιόζης περιγράφει τον εαυτό του ως καταφερτζή- στο προσωπικό του ιστιολόγιο έχει με έντονη γραμματοσειρά τη φράση «η επιτομή του καταφερτζή», κάτω από μια δυναμική φωτογραφία του με φόντο ένα λευκό ακριβό αυτοκίνητο. Ζει στην μακρινή Αυστραλία και το επίθετό του προδίδει από χιλιόμετρα μακριά την ελληνική του ρίζα. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Ελλάδα και ένα σωρό λόγοι έβαλαν την οικογένειά της σε ένα πλοίο πριν από αρκετές δεκαετίες για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Μια ρωμιά στην μεγαλοπρεπή αυτή ήπειρο, μια ρωμιά που αγάπησε και παντρεύτηκε ρωμιό και το νοικοκυριό στήθηκε στη Μελβούρνη.
Δεκαπέντε χρόνια μετά τη γέννησή του, ο ανήσυχος γιος τους σοκάρει την οικογένεια όταν τους ανακοινώνει πως εγκαταλείπει το σχολείο, πιάνει δουλειά σε γνωστή αλυσίδα fast food, μετακομίζει σε δικό του διαμέρισμα και αποφασίσει να συντηρήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, η ζωή του δε θα μπορούσε να είναι ποτέ η ίδια.
Από πολύ νωρίς, ο Σαμ (Sam Karagiozis για τους Αυστραλούς) ήξερε ότι ο μόνος τρόπος για να βγάλει πραγματικά χρήματα ήταν να δουλέψει σκληρά και πίστευε ότι η εμπειρία του στη μεγαλύτερη αλυσίδα γρήγορου φαγητού στον κόσμο ήταν ο καλύτερος τρόπος να μάθει από πρώτο χέρι πολύτιμες δεξιότητες που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στο μέλλον.
Ταυτόχρονα, είχε αναπτύξει και ένα πάθος και για τη προπόνηση με βάρη. Ταξίδευε συχνά 2 ώρες για να αγοράσει σκόνη πρωτεΐνης και να τις πουλήσει και σε άλλους συναδέλφους του. Ο σκοπός του ήταν να καλύψει το κόστος των συμπληρωμάτων του που του επέτρεπαν να συνεχίσει να γυμνάζεται αλλά και να βάζει περισσότερα στο πορτοφόλι του. Λίγους μήνες μετά τα 16 ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, την Hellas Nutrition και στα 18 γεννήθηκε η Ausbodybuilding επίσης με συμπληρώματα διατροφής. Αυτή ήταν μια βασική κίνηση για την ανάπτυξή του στον επιχειρηματικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισε επίσης να εργάζεται στον κλάδο της ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη απασχόλησή του στην αλυσίδα γρήγορου φαγητού. Σημειώστε ότι από την ηλικία των 18, ο μέσος όρος δουλειάς του ήταν 80-90 ώρες.
Σήμερα, ο 26χρονος έχει καταφέρει να χτίσει μια αυτοκρατορία 15 εκατομμυρίων δολαρίων και όχι μόνο αυτοδιαφημίζεται ως «επιχειρηματίας κατά συρροή» αλλά είναι επίσης γνωστός και ως ένας από τους νεότερους μεγιστάνες στον κλάδο των ακινήτων στην Αυστραλία.
Ο αεικίνητος ογκώδης τύπος με το γυμνό από μαλλιά κεφάλι, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η αφοσίωση, το πάθος και η σκληρή δουλειά αποδίδουν και ο ίδιος ξοδεύει επίσης το χρόνο του προσπαθώντας να παρακινήσει τους άλλους να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο.
Η πράσινη Λαμποργκίνι και τα bitcoin
Το επιχειρηματικό του μυαλό τρέχει με ταχύτητες μιας Λαμποργκίνι, όπως αυτή που κάποτε κλείδωνε στο γκαράζ του και οδηγούσε στους δρόμους της πόλης- και ποιος δε θα θυμόταν ένα πράσινο γρήγορο αυτοκίνητο! Πριν κάποιους μήνες, έβαλε πωλητήριο σε αυτό το φανταχτερό όχημα «για ένα αξιοσέβαστο ποσό bitcoin» (δεν αποκαλύπτει πόσα γιατί λέει ότι δεν είναι ασφαλές), το οποίο συνήθιζε να παρκάρει δίπλα στη BMW και τη Mercedes στο τεράστιο κτήμα του στο Templestowe, με την πισίνα και το γήπεδο τένις.
Ο serial killer επιχειρηματίας, είχε πει σε ιστότοπο της ομογένειας ότι δεν θα είχε πετύχει σήμερα αν δεν είχε πάρει ρίσκα. Όπως και πολλοί Αυστραλοί και έντονοι επενδυτές σε όλο τον κόσμο, ο 26χρονος μεταπήδησε στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ώστε να ωθήσει τις επενδύσεις του πολλά βήματα μπροστά. Ο Καραγκιόζης σχεδιάζει να αναπτύξει το πρώτο πανευρωπαϊκό δίκτυο ATM bitcoin ενώ ήδη διαθέτει σήμερα δύο πολυσύχναστα ελληνικά εστιατόρια, ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και είναι ιδρυτής της Auscoin (κρυπτονόμισμα).
Με την εταιρεία του Auscoin, σχεδιάζει να εγκαταστήσει 1.200 μηχανήματα σε ολόκληρη την Αυστραλία και 300 σε όλη την Ασία με σκοπό να «βοηθήσει τον μέσο πολίτη να εμπλακεί με τα bitcoin».
«Τα ATM είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε bitcoin», λέει. «Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο. Σίγουρα συμφωνώ ότι τα μετρητά δεν έχουν ζωή, τουλάχιστον έχουν για τα επόμενα 10 χρόνια. Μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώνουν για την τροφή του κ.λπ. με μετρητά». Το πρώτο αυτόματο μηχάνημα το εγκατέστησε στο κατάστημά του Thornbury Souvlaki -δικό του είναι και το Souvlaki.GR- και έχουν ξεφυτρώσει σε σημεία της μακρινής αυτής χώρας.
«Δεν έγιναν όλα χωρίς αγώνα, αλλά ο αγώνας σίγουρα αξίζει τον κόπο. Από τις δυσκολίες έρχεται ο θρίαμβος. Από τις οικονομικές δυσκολίες ήρθε η οικονομική επιτυχία. Οι συνθήκες ζωής σας δεν καθορίζουν ποιοι είστε ως άτομο ή τι είστε προορισμένοι να γίνετε», λέει και νουθετεί. «Μη σταματάτε να είστε δραστήριοι».