Ιστορική αμερικανική «απόβαση» στο Βιετνάμ

Ιστορική αμερικανική «απόβαση» στο Βιετνάμ

Στο αεροπλανοφόρο Carl Vinson επιβαίνουν 5.300 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Την πρώτη επίσκεψη αμερικανικού αεροπλανοφόρου από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ το 1975 πραγματοποιεί το Carl Vinson, που κατέπλευσε σήμερα συνοδεία πολεμικών σκαφών στο βιετναμικό λιμάνι Ντανάγκ.

Στο αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιβαίνουν 5.300 ναύτες, πιλότοι και μέλη των πληρωμάτων των 72 αεροσκαφών.

Το υπουργείο εξωτερικών του Βιετνάμ κάνει λόγο για μια «φιλική επίσκεψη» με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά πολλοί αναλυτές αξιολογούν την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου ως μια προσπάθεια των δύο χωρών να αναχαιτίσουν τις επεκτατικές διαθέσεις της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο, που η γειτονική Κίνα, η οποία διεκδικεί ένα μεγάλο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, εντείνει την στρατιωτική της παρουσία σε νησίδες που βρίσκονται στη θαλάσσια αυτή περιοχή, τις οποίες επίσης διεκδικεί το Βιετνάμ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ Λε Θι Θου Χανγκ δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Carl Vinson συμβάλλει στην διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην περιοχή».

Ωστόσο, διπλωματικές και άλλες πηγές αναφέρουν ότι βιετναμέζοι διπλωμάτες προσπαθούν να μετριάσουν την ανησυχία της Κίνας για την επίσκεψη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και τις προοπτικές μιας ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ανόι και της Ουάσιγκτον.

Παρότι είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό αεροπλανοφόρο επισκέπτεται το Βιετνάμ, παρόμοιες επισκέψεις είχαν πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν και άλλα αμερικανικά πολεμικά σκάφη. Αυτό συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, υπό το φώς της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των πρώην αντιπάλων.