Το σχέδιο για το Brexit παρουσίασε η Κομισιόν – Αντιδρά η Μέι

Το σχέδιο για το Brexit παρουσίασε η Κομισιόν – Αντιδρά η Μέι

Έντονες διαφωνίες για Ιρλανδία και δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας την δυσαρέσκεια της βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία δήλωσε πως το σχέδιο συμφωνίας υπονομεύει το Ηνωμένο Βασίλειο και πως μια συμφωνία για μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ θα πρόδιδε την απόφαση του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο - Διαφωνίες για Ιρλανδία και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων

Το σχέδιο μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων και που αφορά τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί για το «διαζύγιο».

Περιλαμβάνει μια πρόταση για την εισαγωγή κάποιου είδους τελωνειακών ελέγχων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της ενιαίας αγοράς και να προστατευτεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ιρλανδίας.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς εάν η πρόταση αυτή αμφισβητεί την εδαφική κατάσταση μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Βρετανίας, ανέφερε ότι πρόκειται μόνο για μία από τις τρεις εναλλακτικές που διερευνούνται και ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει σε αντιπροτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. «Δε αμφισβητούμε τη συνταγματική και θεσμική τάξη του Ην. Βασιλείου. Σεβόμαστε την επικράτειά του αλλά «σε ένα νησί που υπάρχουν δύο κράτη», πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία της Μ.Παρασκευής θα συνεχίσει να είναι σεβαστή. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση λειτουργική και με νομική συνεκτικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να είναι αυτό υπεύθυνο για τη συμφωνία αποχώρησης και όποιες διαφωνίες προκύπτουν σε σχέση με αυτήν.

Επιπλέον, όσον αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι «υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις με το Ην. Βασίλειο», καθώς το Λονδίνο δεν δέχεται τη θέση της ΕΕ ότι οι πολίτες της ΕΕ που φτάνουν στο ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που φτάνουν εκεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης. Επιπλέον, το ΗΒ ζητά να μην εφαρμόζει νέους κοινοτικούς νόμους με τους οποίους δεν θα συμφωνεί κατά την μεταβατική περίοδο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε τέλος ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

«Κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο»

«Το σχέδιο του νομικού κειμένου που δημοσιοποίησε σήμερα η Επιτροπή, αν εφαρμοστεί, θα υπονομεύσει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απειλήσει τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργώντας ένα τελωνειακό και ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας», δήλωσε σήμερα η Τερέζα Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο», τόνισε.

Η Μέι δήλωσε ακόμη πως ενδεχόμενη συμφωνία πάνω σε μια νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit θα πρόδιδε την απόφαση που ελήφθη κατά το δημοψήφισμα του 2016 και επέκρινε τα σχετικά σχέδια του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Η Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η κυβέρνησή της θέλει να σφραγίσει μια συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων της και η οποία δεν θα οδηγήσει σ' ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.