Στον «αέρα» η ιστοσελίδα με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες

Στον «αέρα» η ιστοσελίδα με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες

Μπορούν να κάνουν πλέον χρήση πολίτες, φορείς και υπηρεσίες για περιοχές ενδιαφέροντος τους

Στη διάθεση των πολιτών, των φορέων, των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων τέθηκε από σήμερα ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ για την άμεση ενημέρωσή τους σχετικά με το περιεχόμενο των κυρωμένων δασικών χαρτών.

Η ιστοσελίδα (ΕΔΩ) δημιουργήθηκε μέσω της Ελληνικό Κτηματολόγιο και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και θα περιλαμβάνει όλο το περιεχόμενο των κυρωμένων δασικών χαρτών, των οποίων η κύρωση στο 100% της χώρας θα ολοκληρωθεί το 2020, από το 31,39% που έχει κυρωθεί μέχρι σήμερα.

http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx

Μέσω της ιστοσελίδας υπάρχει η δυνατότητα να «κατεβάζει» ο πολίτης, ο επαγγελματίας ή μια δημόσια υπηρεσία τα πολύγωνα του δασικού χάρτη για ενημέρωση και χρήση, ενώ η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται σταδιακά και με περισσότερες λειτουργίες για ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων μερών. Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας αυτής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε, ότι «σήμερα, για πρώτη φορά στην χώρα μας, οι πολίτες, οι φορείς, οι υπηρεσίες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, με το πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή τους, στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμα και στο κινητό, θα μπορούν να ενημερώνονται, να εκτυπώνουν και να χρησιμοποιούν το απόσπασμα με τον χαρακτήρα της έκτασης ενδιαφέροντος».

Επεσήμανε ότι «με την κύρωση των δασικών χαρτών απαλλάσσουμε τους πολίτες από την χρονοβόρα διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού και με την παρούσα ιστοσελίδα σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε πολίτη για πλήρη και διαφανή ενημέρωση για το περιεχόμενο του χάρτη και το αν μια έκταση καλύπτεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή όχι. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε ακόμα περισσότερο τους αναγκαίους χρόνους για την εκτέλεση αναπτυξιακών για τη χώρα δραστηριοτήτων και για την έκδοση αδειών».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «εμείς συνεχίζουμε να είμαστε σε διαρκή εργασία για την κατάρτιση, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο μισό της χώρας ώστε, επιτέλους, μετά από σχεδόν 45 χρόνια, να απαλλαγεί η χώρα από το "σίριαλ" της δημιουργίας δασικών χαρτών και να μπορέσει να δουλέψει και η δασική υπηρεσία σε θέματα δασικής διαχείρισης, με σκοπό πάντα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».