Νέο μπλόκο στον Τραμπ για το μεταναστευτικό από τη Δικαιοσύνη

Νέο μπλόκο στον Τραμπ για το μεταναστευτικό από τη Δικαιοσύνη

Το Ανώτατο Δικαστήριο απαιτεί από την κυβέρνηση να διατηρήσει τα προστατευτικά μέτρα για τους «Ονειροπόλους» που είχε λάβει ο Ομπάμα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων φρέναρε σήμερα την πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μεταναστατευτικό, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διατηρήσει τα προστατευτικά μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Ομπάμα για εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα όταν ήταν ανήλικοι, οι λεγόμενοι «Ονειροπόλοι», και τα οποία ο Τραμπ σκόπευε να καταργήσει από τον Μάρτιο.

Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν την έφεση της κυβέρνησης στην απόφαση που είχε εκδώσει στις 9 Ιανουαρίου ένας ομοσπονδιακός δικαστής, με την οποία έβαλε φρένο στην προσπάθεια του Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA που εφάρμοσε το 2012 ο προκάτοχός του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε το σκεπτικό του, αναφέροντας μόνο ότι η έφεση «απορρίφθηκε με επιφύλαξη».

H ανάκληση του προγράμματος DACA ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 2017, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό.

Με βάση το πρόγραμμα DACA, περίπου 700.000 νεαροί ενήλικες, στην πλειονότητά τους ισπανόφωνοι, λαμβάνουν άδειες εργασίες για διάστημα δύο ετών –τις οποίες μπορούν να ανανεώσουν αν το επιθυμούν– και προστατεύονται από την απέλαση.

Συνολικά 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, από τα περισσότερα από 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακάλεσε το πρόγραμμα DACA υποστηρίζοντας ότι ο Ομπάμα υπερέβη τις εξουσίες του όταν το δημιούργησε, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

Σχετικά Tags
DACA