Πώς τοποθετούνται τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα - Αργά τη νύχτα η ψηφοφορία
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται έως αυτήν την ώρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να στηθούν οι δέκα κάλπες για την ψηφοφορία, μία για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.
Στις τοποθετήσεις τους από το βήμα της Βουλής, οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί υπερασπίστηκαν την αθωότητά τους, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς τους περί σκευωρίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αντεγκλήσεις με υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαμαράς: Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω
«Δεν ήλθα να απολογηθώ, ήλθα να καταγγείλω», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και ακολούθως εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «αυτό που συνέβη είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους».
«Δεν είναι κυρίως ο θυμός που νιώθω, είναι η βαθιά ανησυχία για το πού οδηγείται η χώρα και ο κατήφορος αυτός να σταματήσει», είπε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και πρόσθεσε ότι με τη σκευωρία εναντίον του και εναντίον των άλλων «εμπλεκομένων», η κυβέρνηση θέτει σε διακινδύνευση την ίδια τη Δημοκρατία.
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όταν προκύψει ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί. «Κάθε επόμενη κυβέρνηση θα προσπαθεί να σπιλώνει την προηγούμενη με ψευδομάρτυρες. Αν σπιλώνουν, όμως τον πρωθυπουργό χωρίς καμία απόδειξη και με αντιφατικές μαρτυρίες, τότε πού βρισκόμαστε; Κι αν γίνεται εναντίον πολιτικών, τότε γιατί να μην γίνεται και εναντίον των πολιτών... Από τον λασποπόλεμο δεν έχουν να χάσουν τίποτε οι βρώμικοι, έχουν να χάσουν οι καθαροί... Αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός από την προσωρινή διακυβέρνηση να πάρουν και την εξουσία. Έφθασαν να αμφισβητήσουν ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας», είπε αναφερόμενος στον κ. Κοτζιά.
Ακολούθως επιχειρηματολόγησε ότι η πολιτική μεθόδευση, τα πολιτικά κίνητρα και η άσκηση πιέσεων σε δικαστικούς άρχισαν νωρίς. «Ανήγγειλαν την εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού 11 μήνες πριν υπάρξει οποιαδήποτε μαρτυρία εναντίον μου ή εναντίον του κ. Πικραμμένου. Πού το ήξεραν Τσίπρας και Βαξεβάνης; Είχαν προφητικό χάρισμα; Το έστησαν, πρώτα έστησαν τη συκοφαντία και 11 μήνες μετά βρήκαν και τους ψευδομάρτυρες για να το δέσουν. Δεν ψάξατε τους ενόχους, επιλέξατε τους ενόχους πολύ νωρίτερα» ανέφερε.
«Ουδέποτε έχω συναντήσει τον κ. Φρουζή ιδιωτικά. Τον έχω δει μόνο θεσμικά δύο φορές δημόσια μπροστά στις κάμερες. Εσείς, κ. Τσίπρα, πόσες φορές τον έχετε δει; Δεν ντρέπεστε; Έφθασαν στο σημείο να λένε ότι το όνομά μου υπάρχει στην έρευνα του FBI, αλλά στην έρευνα του FBI δεν υπάρχει ούτε υπαινιγμός για το όνομά μου», είπε ακόμη.
Αναφέρθηκε και στον κ. Παπαγγελόπουλο λέγοντας: «Εσείς και η κ. Τουλουπάκη δώσατε το όνομά μου στο FBI. Είχε το θράσος να μιλήσει για παρακράτος, ρωτήστε όμως τους δικαστικούς ποιον θεωρούν παρακράτος». Ακολούθως είπε ότι επί τρεις μήνες δεν έστειλαν τον φάκελο αμελλητί στη Βουλή και μάζευαν αστήρικτες κατηγορίες.
«Αυτά τα απίστευτα πράγματα δεν θα τα έκαναν οι δικαστικοί λειτουργοί δίχως την πίεση των πολιτικών τους προϊσταμένων», είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς. Ανέφερε επίσης στην ομιλία του: «Μιλάω για Τσίπρα και για Παπαγγελόπουλο. Μπλέξανε τον Χρύσανθο Λαζαρίδη με τον πρώην πρόεδρο του Χρηματιστηρίου, καθώς επίσης και ημερομηνίες... Θέλω να θυμίσω ότι το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων τον θέσπισε η δική μου κυβέρνηση το 2014, ενώ τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε». Συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση παραβιάζει το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες οι οποίοι έχουν ίδιον όφελος και εμπλοκή στην υπόθεση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των υπουργών κ.κ. Παπαγγελόπουλου και Πολάκη. Αυτό που συνέβη είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Το δικό σας φερέφωνο, η εφημερίδα του Βαξεβάνη κυκλοφόρησε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με την τελευταία κατάθεση των μαρτύρων που θα δινόταν την Κυριακή το βράδυ».
Κλείνοντας ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι ζητά έλεγχο για τους τρεις εισαγγελείς που διέπραξαν σωρεία λαθών και κατάχρηση εξουσίας. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για γκεμπελικό τέχνασμα και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να το εξουδετερώσει είναι προσφεύγοντας εκείνος στη δικαιοσύνη.
Εμάς μας παραπέμπουν για παραγεγραμμένα αδικήματα, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει τους λογαριασμούς του, "δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές και ασυλίες" και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν θα ανοίξει τους δικούς του λογαριασμούς και αν θα κρυφτεί πίσω από παραγραφές και κουκούλες.
Γενίκευσε την επίθεση λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα λογοδοτήσει για τη ζημιά που έκανε στον ελληνικό λαό. Πόσο στοίχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε, 100 δισ. ή 200 δισ. όπως λέει ο Ρέγκλινγκ; Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγοντας τα σύνορα έδωσε επιχειρήματα στον Ερντογάν και αντάμειψε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απαξίωσε τους εκατοντάδες χιλιάδες που κατέκλυσαν τις πλατείες για το Σκοπιανό.
«Το να λογοδοτήσετε είναι θέμα προστασίας του πολιτεύματος, και θα λογοδοτήσετε δίχως στημένους ψευδομάρτυρες, θα λογοδοτήσετε και για τη σκευωρία και για τη ζημιά που κάνατε στην χώρα» είπε τελειώνοντας την ομιλία του.
Βενιζέλος: Γλείφετε εκεί που φτύνατε, είναι βιασμός των θεσμών
Από το βήμα της Βουλής και σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι η «κακοστημένη πρόχειρα» υπόθεση Novartis συνιστά «τη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Αυτό διακυβεύεται».
Μίλησε για πολιτική σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. «Πρόκειται για αγώνα για τη Δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου-Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος-τριτοκοσμική πορεία».
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι με τον τρόπο που η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής θέλει να παραμείνει «εκκρεμής η σκευωρία σε συνθήκες κρίσης των θεσμών και ρήξης» σημειώνοντας ότι το θέμα των μαρτύρων πρόκειται για σφετερισμό της εξουσίας. «Το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα, μπροστά στο colpo grosso της προανακριτικής επιτροπής. Στόχος είναι να μην καταθέσουν οι μάρτυρες και να μείνει η λάσπη. Το τέλειο έγκλημα. Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή, δεν θέλουμε κόλπο, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας, ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη και μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό. Περιέγραψε την όλη κατάσταση ως «καφκικό πλαίσιο».
«Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας, γιατί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να έχει το ακαταδίωκτο. Αυτό δεν αφορά όμως τους συνεργούς και την κατάχρηση εξουσίας με στόχο την αλλοίωση των θεσμών του πολιτεύματος», σημείωσε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η υπόθεση Novartis είχε προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Ντοκουμέντο, τα οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Γίνεται τώρα γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στην οικονομία έχει εξανεμιστεί. Δείχνετε υποχωρητικότητα. Γλείφετε εκεί που φτύνατε. Δεν σας βγαίνει το αφήγημα για «καθαρή έξοδο», τόνισε.
Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι τώρα που άνοιξαν ξαφνικά όλα σχεδόν τα εθνικά θέματα, με αιχμή την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο και για τα οποία καταλόγισε ανεπάρκεια στη κυβέρνηση, έρχεται η υπόθεση Νοvartis με εκφοβισμό των θεσμών. «Η κατάσταση στην Δικαιοσύνη είναι ζοφερή. Θίγεται τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Οι δικαστές είναι υπό πίεση. Ασκούνται διώξεις όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους», επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικρίνοντας τις παρεμβάσεις της κ. Θάνου επειδή –όπως είπε- πιέζει τους εφέτες να μην ζητήσουν τη σύγκλιση της Ολομέλειας Εφετών για να διοριστεί πιθανόν εφέτης-ανακριτής.
«Στέλνω μήνυμα στους αδέκαστους δικαστές και τους ζητώ να σταθούν όρθιοι στο όνομα του Δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε: «Το βαθύ κράτος επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει».
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μίζερη αναφορά στο όνομά του και πιθανόν η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια και η κυβέρνηση αναζητάει την εύκολη διαφυγή συνδέοντας τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με την υπόθεση της Novartis.
Σε ό,τι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι επελέγη «γιατί είμαι καρφί στα μάτια σας και υποστήριξε τη θέση ότι στόχος για τη ΝΔ είναι ο διεμβολισμός της, και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο αποκλεισμός των ανθρώπων που είναι κατά του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έκανε λόγο για αντιποίηση δικαστικής αρχής για την υπόθεση των προστατευμένων μαρτύρων εξηγώντας ότι προέκυψε από το FBI προσθέτοντας ότι η παραίτηση Ράικου δεν έγινε όπως την παρουσίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά πιεζόμενη από την εφημερίδα Documento. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το όνομά του προστέθηκε στις 15 Ιανουαρίου κατηγορώντας τους κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλο πως έχουν μελετήσει τη δικογραφία, παραβιάζοντας τον νόμο.
Μίλησε μάλιστα για βιασμό των θεσμών και είπε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές: «Δημοκρατία ή αυταρχισμός, δε θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη».
«Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και πιο πρόχειρης σκευωρίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Γεωργιάδης: Ζητώ εγγράφως να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από παραγραφή
«Δεν είναι μια ευχάριστη μέρα για κανένα μέλος του Κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα, όσο και αν εκ χαρακτήρος η φασαρία μου αρέσει. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με συνείδηση να κρίνουν αυτά που θα πω με δικαιοσύνη και να βγάλουν από πάνω μου όλη αυτή τη συκοφαντία». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Μιλάμε για το τεκμήριο της αθωότητας αλλά για τους πολιτικούς ισχύει το τεκμήριο της ενοχής αφού το σύνολο των πολιτών πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν. Θα πρέπει να κοπιάσω πολύ στη ζωή μου για να διώξω τη σκιά από πάνω μου, είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας, ενώ διατύπωσε την υπόνοια ότι πιθανόν αυτό να έγινε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
«Ζητώ εγγράφως να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από παραγραφή», είπε ενώ ζήτησε και από τον κ. Κουρουμπλή να κάνει το ίδιο και να ζητήσει να δικασθεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Κατηγορούμαι για δυο πράγματα», είπε αναφερόμενος στην ουσία των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. «Η πρώτη κατηγορία είναι ότι δήθεν βρήκα 65 εκατ. ευρώ χρέη προς τη Novartis, τα οποία πλήρωσα, όπως είπε η μάρτυς Κελέση και πήρα αντάλλαγμα δυο εκατομμύρια ευρώ, το οποίο και έλαβα αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ. ευρώ». «Η μάρτυς», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «υποστηρίζει ότι μεταξύ των μηνών 26 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου 2013, που καταθέτει ότι ο κ. Φρουζής μου έδωσε χρήματα, είχε λάβει η Novartis 65 εκατ. ευρώ και γι΄ αυτό πήρα 2 εκατ. ευρώ εγώ και ένα εκατομμύριο ο κ. Στουρνάρας».
«Αν η κ. εισαγγελέας είχε ζητήσει τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα η Novartis είχε λάβει συνολικά 19 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο έχει πάρει η Novartis 40 εκατ. ευρώ και το 2017, 60 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλότεροι τζίροι της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν οι τιμές 7.599 φαρμάκων», ανέφερε.
«Στη δεύτερη κατηγορία», συνέχισε ο πρώην υπουργός Υγείας, «εμπλέκεται το "Harvard project", στο οποίο είχα προσκληθεί να απευθύνω χαιρετισμό ως υπουργός Υγείας. Τι λέει η μάρτυς; Ότι ο Γεωργιάδης με τον Στουρνάρα πληρώνονταν για να βάλουν τα φάρμακα της Novartis στη λίστα φαρμάκων και επελέγη το Harvard διότι εκεί είχε φοιτήσει ο Αντώνης Σαμαράς». «Mε κατηγορούν ότι αντίθετα με τις απαιτήσεις της τρόικας ενέταξα φάρμακα της Novartis, εγώ ο μνημονιακός, όπως με αποκαλούσαν ενώ η ένταξη των νέων φαρμάκων ήταν απαίτηση του πρώτου μνημονίου», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είχε ο ίδιος την αρμοδιότητα του προσδιορισμού των τιμών και της έκδοσης των καταλόγων, αλλά ο υφυπουργός Υγείας σύμφωνα με το νόμο, κάτι που η εισαγγελέας θα έπρεπε να γνωρίζει. «Ελέγχετε την επάρκεια της εισαγγελέως;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που μείωναν τη φαρμακευτική δαπάνη και εισήγαγαν τα γενόσημα, ενώ επί θητείας της σημερινής κυβέρνησης αυξήθηκαν οι τιμές 11 φαρμάκων. «Ο κ. Μπασκόζος που σήμερα είναι γραμματέας του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κουρουμπλή σε συνέντευξη Τύπου, ζητούσε 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον δαπάνες για φάρμακα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σκευωρία, λέγοντας ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει προαναγγείλει το θέμα Νοβάρτις, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Μάλιστα την τελευταία κατηγόρησε ότι «κρατά στα συρτάρια της» το πόρισμα για το θάνατο τετράχρονου κοριτσιού στην Κρήτη κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία συμμετείχε συγγενής του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να «ανοίξει» τα τηλέφωνα του κ. Παπαγγελόπουλου, ώστε να αποκαλυφθούν οι καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με τις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ενημερώνονταν για την πορεία των καταθέσεων.
Λοβέρδος: Ο πρωθυπουργός έστησε πλεκτάνη για να παραπλανήσει τη κοινή γνώμη
"Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ ότι ο πρωθυπουργός, με πρακτικές αρχισυμμορίτη, ανέλαβε αυτή την βδελυρή και απαράδεκτη εκστρατεία, στήνοντας μια πλεκτάνη σε βάρος σχεδόν του συνόλου του αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόσμου, γιατί δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας του, γιατί θέλει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και σε ό,τι με αφορά, γιατί η σθεναρή και ηχηρή τρία χρόνια τώρα αντιπολιτευτική μου φωνή του κάνει ζημιά" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: "Εφόσον όμως το τόλμησε αυτό, τον προειδοποιώ και του υπογραμμίζω τη φωνή μου έτσι όπως έχω διαμορφώσει το πολιτικό μου σκεπτικό, το πιστεύω μου, τις απόψεις μου και την πρακτική μου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ , τη φωνή που στάθηκε απεναντί του σε όλα τα θέματα αυτή την τριετία, έντιμα με υπευθυνότητα αλλά σκληρά, για το δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο, τις εξεταστικές επιτροπές, τις τηλεοπτικές άδειες, τα σκάνδαλα της Σαουδικής Αραβίας, το ναυάγιο της επίσκεψης Ερντογάν και σε όλα γενικά τα θέματα που αντιμετωπίσαμε, τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να την φιμώσει".
"Δεν θα υπάρξει έλεος, δεν θα υπάρξει οίκτος, ούτε θα δοθεί συγγνώμη στους πολιτικούς μελλοθανάτους και τους συνεργάτες τους, στα πολιτικά ζόμπι που παραπαίουν καθοδόν προς τις χωματερές της Ιστορίας" είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για "σειρά ψεμμάτων": ότι συναντιόταν με τον κ. Φρουζή από το 2009, ενώ τον γνώρισε, όπως είπε, μετά την εκλογή του ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών το 2012, ότι είχε συναλλαγές με εταιρείες, ενώ το μόνο που τον συνδέει με τις πολυεθνικές εταιρίες ήταν καταγγελίες εναντίον του και εξώδικα, ότι ήταν σύμβουλοί του οι κ.κ. Μανίας και Μανιαδάκης το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά, και ότι μείωσε μεν τις τιμές των φαρμάκων αλλά έκανε εξαιρέσεις στη Novartis, τα οποίο χαρακτήρισε "ωκεάνια ψέμματα και αθλιότητες".
Ζήτησε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης "να βγάλει την κουκούλα από τους προστατευόμενους μάρτυρες" και τόνισε ότι στην υπόθεση "παραβιάστηκαν συλλήβδην σύνταγμα και νόμοι, παραβιάστηκαν τα πάντα. Όλα αυτά τα ψέμματα και επί της ουσίας και νομικά, μόνο για τον κάλαθο των αχρήστων είναι" υποστήριξε.
Ο πρώην υπουργός είπε ότι αύριο θα καταθέσει μήνυση κατά των τριών κουκουλοφόρων και παντός υπευθύνου ηθικού αυτουργού, και στη συνέχεια θα υποβάλει μηνύσεις κατά και άλλων φυσικών και ηθικών αυτουργών, και τέλος αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση. Επίσης είπε, ότι θα ζητήσει από την εισαγγελέα Διαφθοράς να ανοίξουν οι λογαριασμοί του, και πρόσθεσε ότι θα αφιερώσει ένα κομμάτι από την ημερήσια δραστηριότητά του, "ώστε να πληρώσει κάθε συμμορίτης το τίμημα των εγκλημάτων του".
Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος τόνισε: "Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ευθέως ως ενορχηστρωτή της πιο άθλιας πλεκτάνης, που την είχε προαναγγείλει εδώ και μήνες τώρα, με πάρα πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του. Κατηγορώ τους μπράβους και τα πληρωμένα πιστόλια του ανθρώπου αυτού που παρανόμως χρησιμοποιούσαν το περιεχόμενο μιας δικογραφίας και προδίκαζαν την εξέλιξη". Σημείωσε δε, ότι "αυτή η υπόθεση δεν είναι απλή πληγή, είναι κυλώνειο άγος για την πατρίδα μας" και πρόσθεσε ότι "σε αυτή την υπόθεση, μια είναι η τελική κρίση και ένα το τελικό συμπέρασμα: Κουκουλοφόροι κελεύουν, Τσίπρας ομιλεί".
Η συγγνώμη του Στουρνάρα στη σύζυγό του
Συγγνώμη ζήτησε από τη γυναίκα του, από το βήμα της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη μαραθώνια συνεδρίαση για την υπόθεση Novartis, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε: «Ζητώ συγνώμη από τη σύζυγό μου για τις επιθέσεις που υφίσταται επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου». Όπως ανέφερε «η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν συκοφαντηθεί χυδαία».
«Δίστασα προς στιγμήν αν θα ζητούσα να μιλήσω ή θα σας έστελνα υπόμνημα. Αλλά η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της ΤτΕ», πρόσθεσε.
«Ουδέποτε η MindWork έλαβε αμοιβές υψηλότερες από αυτές της αγοράς. Όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω τράπεζας. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, η Novartis είχε ελάχιστο οικονομικό αποτέλεσμα σε αυτήν», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες που έχουν στραφεί προς τη σύζυγό του.
«Σε σχέση με την πρόταση για την άσκηση δίωξης που με αφορά: Προτείνω να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το ενδεχόμενο αδίκημα της δωροδοκίας, που θα το εξετάσει και θα το στείλει στην Ολομέλεια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μάταια ζητώ εδώ και εβδομάδες να μου δείξουν τις επίμαχες αποφάσεις μου αλλά δεν υπάρχουν. Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν».
Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του κ. Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της ΕΕ με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».
Γι' αυτήν καθ' αυτήν την κατηγορία για το πρόσωπό του ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.
«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στη λάσπη που είχε εισπράξει από δημοσιεύματα, τα οποία, όπως είπε, έχουν στόχο να πλήξουν την τιμή και την προσωπικότητά του, καθώς διαχύθηκαν και στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό, πλήττοντας βάναυσα στο κύρος της χώρας.
«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε.
«Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας» κατέληξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πικραμμένος: Δεν ξέρετε από τι σώσαμε τη χώρα το 2012
Στο παρά ένα να κάνει αποκαλύψεις ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε ψεύδη και συκοφαντίες τα περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο. Ενώ αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα που η κυβέρνηση του απέτρεψε το 2012.
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά, και έκτακτα» είπε και πρόσθεσε: «Κρατήσαμε όρθια τη χώρα».
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά θέματα, κάποια από τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά», είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μεγάλες καθημερινές αναλήψεις από τις τράπεζες, αλλά και για τον κίνδυνο «μπλακ άουτ».
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «τεταμένες σχέσεις με δανειστές, κίνδυνο μπλακ άουτ στη χώρα, τεράστιες αναλήψεις καθημερινώς από τα ATM, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και κάπου εκεί σταμάτησε για να μην αποκαλύψει όσα δραματικά συνέβαιναν εκείνη την περίοδο.
«Από τη μελέτη της υποθέσεως είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστηρηματικές κατηγορίες δεν αρκούν για να σπιλώσουν βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου», είπε μεταξύ άλλων για τα όσα του καταλογίζονται για την υπόθεση Novartis.
Κουτρουμάνης: Είμαι απολύτως καθαρός, ψάξτε τα πάντα
«Όταν ασχολείται κάποιος σε αυτήν τη χώρα με την πολιτική, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί κριτική που πολλές φορές είναι και άδικη και αυστηρή. Δεν είχα, όμως, ποτέ φανταστεί ότι θα βρισκόμουν σε αυτό το βήμα να δώσω εξηγήσει ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση ενός σκανδάλου, εν προκειμένω στο σκάνδαλο της NOVARTIS». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας όχι μόνο ξαφνιασμένος αλλά και εξοργισμένος.
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση για πάνω από 30 χρόνια, από απλός υπάλληλος σε ασφαλιστικό ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν οι πολίτες τον τίμησαν με την ψήφο τους και όταν οι πρώην πρωθυπουργοί, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
Για την περίοδο που ήταν υπουργός, την περίοδο της «μεγάλης καταιγίδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δέχθηκε για τις πολιτικές επιλογές του «μία πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, η οποία εξελίχθηκε με ύβρεις, προπηλακισμούς, επιθέσεις, απειλές, προσβολές».
Πρόκειται για την περίοδο που, όπως σημείωσε, άσκησε τα καθήκοντά του υποδειγματικά και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, την περίοδο που με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Εργασίας (Οκτώβριος 2009), η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,6 δισ. ευρώ και έγινε 2,85 δισ. «Είναι απολύτως ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε από τον Νοέμβριο του 2009, για τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των υπολοίπων δαπανών, εκεί που θεωρούσαμε ότι υπήρχε κατασπατάληση πόρων» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι τότε το υπουργείο Εργασίας και ο ίδιος παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των δαπανών, ύψους 4,5 δισ., για να αποτραπούν οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις για τις οποίες πίεζε η τρόικα.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ. «Οι επιλογές μας αυτές συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό στην περίοδο που ασκούσα καθήκοντα» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η τρόικα υιοθέτησε αυτό το σχέδιο, δεν το επέβαλε.
«Είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%» υπογράμμισε και κατέθεσε στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Μετά από όλα αυτά μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Κουτρουμάνη για πολιτικές ευθύνες; Πολύ περισσότερο να έρθει σήμερα με μία μαρτυρία εντελώς έωλη, αστεία και να θεωρήσει ότι ενέχομαι στο σκάνδαλο αυτό;» παρατήρησε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ ως εμπλεκόμενος, με βάση μία γελοία και ψευδή κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο, δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπλοκής μου. Ψάξτε παντού. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Ψάξτε τα πάντα. Δεν θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους, εντιμότητας, συμπεριφοράς».
«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS; Αν υπάρχουν δύο τρεις άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα που μιλούσαν σε ανύποπτο χρόνο για τα μεγάλα σκάνδαλα της υγείας, ο ένας είναι ο Κουτρουμάνης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από το 2000 και μέχρι τουλάχιστον την περίοδο που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και είχε μιλήσει για τη μεγάλη λεηλασία των πόρων των ταμείων, πολύ περισσότερο μετά το 2004 που φαινόταν ότι υπήρχε ένας εκτροχιασμός με τις μεθόδους και φαρμακευτικών εταιρειών και παρόχων υγείας, με την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, με τις εικονικές συνταγές».
«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί και δεν είναι το μόνο. Στον χώρο της υγείας υπάρχουν σκάνδαλα διαχρονικά. Και σήμερα αν ψάξετε υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επισήμανε ότι δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα να αμφισβητηθούν το ήθος και η ακεραιότητά του, βγήκε φτωχότερος και χρεωμένος από την πολιτική, και σήμερα το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να παραγραφούν τα αδικήματα και να μείνει σκιά. «Δεν ανέχομαι να κατηγορούμαι, όταν έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου, την ψυχή μου σε εκείνο το υπουργείο για να μη συμβεί στη χώρα αυτήν το χειρότερο. Και σήμερα να καλούμαι να δώσω εξηγήσεις με μία τέτοια μαρτυρία;» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Ο κ. Φρουζής είχε πάει στο υπουργείο ως αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ μαζί με τον κ. Φιλιώτη, ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν του ζήτησαν τίποτα».
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσει ανθρώπους. Εκείνο που θεωρώ, πλέον, υποχρέωσή σας είναι συμβάλετε να υπάρξει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Όλες οι μαρτυρίες να ερευνηθούν με τους μάρτυρες παρόντες, είτε τους θέλετε προστατευόμενους, είτε δεν τους θέλετε προστατευόμενους. Χωρίς καμία παραγραφή. Να αναδειχθούν οι ευθύνες, αλλά όχι στην παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Για μένα το χειρότερο είναι να υπάρξει παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Κάντε το χρέος σας» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης και προειδοποίησε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Όταν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες, πολλοί αθώοι μπορεί να τυλιχθούν σε μια κόλλα χαρτί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους».
Λυκουρέντζος: Εμένα δε με κατηγορεί το FBI, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο
Στη δικογραφία κάτω από τον τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» ουδένα στοιχείο υπάρχει που να με συσχετίζει με ενοχή, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος διατύπωσε την οργή του για το γεγονός ότι επανέρχεται στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για μια δικογραφία.
Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε από την αρχή της ομιλίας του ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει τη διάταξη 86 παρ. 6 του Συντάγματος για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ώστε να αποκαλυφθεί ειδικώς για εκείνον η αλήθεια και ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν με αφορούν οι εκτιμήσεις περί παραγραφής, με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ μακρόσυρτο διασυρμό της τιμής και της υπόληψής μου».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, εξήγησε ενώπιον της Ολομέλειας ότι δεν ανήκε σε εκείνον η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής ή έκδοση των κατά καιρούς δελτίων φαρμάκων και προς επίρρωση των λεγομένων του κατέθεσε το σχετικό ΦΕΚ, στα πρακτικά. «Δεν υπέγραψα ποτέ τίποτα και δεν έχω καμία σχέση με καμία εταιρεία και κανένα στέλεχος φαρμακευτικής. Οι αποφάσεις μου όλες είναι στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπέγραφα τις αποφάσεις σε συνεργασία με τα διευθυντικά στελέχη και αρνήθηκα υπογραφή σε πολλές περιπτώσεις» είπε.
Κάνοντας λόγο για «ευτελή ψευδομαρτυρία» εναντίον του, ο πρώην υπουργός, σημείωσε ότι στη δικογραφία χιλιάδων σελίδων, «εμένα δεν με κατηγορεί το FBI, δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό στοιχείο, το ρήμα "υποθέτω" υπάρχει».
«Ο ισχυρισμός του προστατευόμενου μάρτυρα, σαν να ήμουν ιατρικός επισκέπτης, είναι ότι προωθούσα προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. Προφανώς ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι άξιος απαντήσεως, ξεφεύγει κάθε περιπτώσεως σοβαρότητας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως ακριβώς παρακολουθούσαμε με αγωνία κάθε εξέλιξη, ώστε να εμποδίσουμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι απέναντι στην τρόικα για την επίτευξη της δανειακής συμφωνίας, υπόλογος δεν ήταν ο αν. υπουργός, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Και οι πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων 2012 - 2015 μείωσαν θεαματικά όχι μόνο τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τη δαπάνη στις προμήθειες των νοσοκομείων στα οριζόμενα επίπεδα. Όταν αποχώρησα από υπουργός, ο μνημονιακός στόχος ήταν 1 δισ, εγώ παρέδωσα δαπάνες 935 εκ. ήμουν 65 εκ. κάτω από τον στόχο» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι επί των ημερών του κλήθηκε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ώστε να εξιχνιαστεί ο λόγος για τον οποίο κατεγράφησαν κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος) 11 εκ. συνταγές και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.
Τότε, συνέχισε ο κ. Λυκουρέντζος, ο επί πολλά έτη συνδικαλιστής των φαρμακοποιών, Κ. Λουράντος, υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του, αλλά τόνισε ότι αν η συνταγογράφηση προέρχεται από γιατρούς είναι πολύ σοβαρό το θέμα, ευτελίζοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι κάθε υπουργός μπορεί να προωθεί προϊόντα εταιρείας. «Είναι ο ίδιος που σε ώρες σύγκρουσης με την κυβέρνηση, έλεγε να γίνουν τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν στεκόταν φυσικά φιλικά απέναντι μας» πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο κ. Λυκουρέντζος επικαλέστηκε κατά την ίδια περίοδο ανακοίνωση του Συλλόγου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που την υπέγραφαν ο κ. Φρουζής της Novartis και η υπόλοιπη ηγεσία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανακοίνωση στην οποία μέμφεται την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι καθυστερεί την αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων, πάρα την ευρωπαϊκή οδηγία. «Είναι η επιστολή που αποκαλύπτει την άρνησή μας να εισέλθουν πανάκριβα φάρμακα στην αγορά και να εκτιναχθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Μερικοί από αυτούς μας έστειλαν και το μήνυμα, μέσω δημοσιευμάτων, ότι κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του νόμου λόγω της δήθεν αναλγησίας μας απέναντι στην υγεία των ασθενών. Σήμερα οι ίδιοι είναι με την πλευρά εκείνων που προσπαθούν να μας σπιλώσουν ότι δήθεν προωθούσαμε εταιρικά συμφέροντα» είπε ο κ. Λυκουρέντζος.
Ως προς το δεύτερο σκέλος που τον αφορά ότι «ενδιαφερόταν για την επίσπευση πληρωμών συγκεκριμένης εταιρείας», ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «παντελώς αβάσιμη και ψευδή αναφορά» και παρατήρησε: «Δεν το έκανα φυσικά, αλλά και να το επεδίωκε κάποιος, θα ήταν αδύνατο να το επιτύχει». Εξηγώντας ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε όπως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, πρώτον διότι ο ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών δεν επέτρεπε οποιαδήποτε μεροληπτική αντιμετώπιση, «ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε τα εντάλματα πληρωμών κι όχι ο εκάστοτε υπουργός» και δεύτερον διότι ήταν στη διάθεσή του ΕΟΠΥΥ όλα τα εντάλματα πληρωμών ύψος 3,5 δισ κι άρα δεν υπήρχαν χρήματα «ειδικά για κάποιους ευνοούμενους και προνομιούχους».
Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος κατέθεσε τις επιστολές του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Ελευθέριου Παπαγεωργόπουλου, ως «εξαιρετικά διαφωτιστές» για τα όσα ο ίδιος ανέφερε σχετικώς με αυτό το θέμα, ενώ κατέθεσε και επιστολές του ιδίου στις οποίες τον ευχαριστεί και τον συγχαίρει, διότι ο ρόλος του ως υπουργού υπήρξε καθοριστικός για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στις οποίες αναφέρεται στη γενναιότητα και εντιμότητά του ως «χαρακτηριστικά σπάνιου ήθους στην πολιτική ζωή».
Σαλμάς: Δεν απίστησα, δε δωροδοκήθηκα, δε φοβήθηκα
«Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς», είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς επιμένοντας σε πολλά σημεία του λόγου του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας πήρε πολλές αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες.
«Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία», είπε με έμφαση ο Μάριος Σαλμάς επισημαίνοντας ότι το πόθεν έσχες του, μέχρι το 2014, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και το έθεσε η αρμόδια επιτροπή στο αρχείο.
«Λογαριασμούς δεν είχα και δεν έχω στο εξωτερικό» επισήμανε ο κ. Σαλμάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συνέχισε λέγοντας «πάντα πίστευα σε αρχές και άξιες και δεν έδινα αξία στο χρήμα».
Αναφερόμενος στην εμπλοκή του, υποστήριξε ότι θα αφήσει τα πρακτικά της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να δουν πως ενώ κάποιος υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και επέμεινε μέχρι τέλους να κάνει το καθήκον του μπορεί να γίνει και εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία φήμη ενός μάρτυρα. «Εάν με παραπέμψετε, που δεν είχα αντίρρηση, μπορεί αυτή η πράξη σας να είναι πιο χρήσιμη από όλα όσα έκανα για την ωφέλεια του Δημοσίου, γιατί μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγής στο μέλλον και η πατρίδα να μην σκοτώνει αυτούς που την ωφέλησαν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.
«Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Σαλμάς και έπειτα αναφέρθηκε στις καταθέσεις των μαρτύρων λέγοντας: «Αυτό που είναι συγκεκριμένο για εμένα, και προκύπτει από κάποιες καταθέσεις των μαρτύρων στις αμερικανικές Αρχές, είναι ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές μου αποφάσεις και προσπαθούσε να με παρακάμψει, και ότι πρώτη φορά η εταιρεία συναντούσε τέτοιο εμπόδιο, και ότι πλήρωνε λεφτά σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον δικηγόρο των μαρτύρων που κατέθεσε στην Αμερική, ο οποίος δήλωσε ότι ο Σαλμάς ήταν ο νούμερο 1 στόχος της εταιρίας απ΄ όσα γνώριζε από την αμερικανική δικογραφία».
Περιγράφοντας το έργο του στο υπουργείο Υγείας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι με την πολιτική που εφάρμοσε στο φάρμακο και στον ΕΟΠΠΥ ωφέλησε πολλά εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο. «Παρέλαβα το υπουργείο με τα φαρμακεία κλειστά και έναν οργανισμό με μεγάλο έλλειμμα και παρέδωσα ένα οργανισμό που πλήρωνε σε τρεις μήνες και μειωμένο έλλειμμα. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης στον ΕΟΠΠΥ όλων των ταμείων και ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της περιουσίας των υπό ένταξη ταμείων σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς και συνέχισε λέγοντας ότι «μειώθηκαν οι τιμές δεκάδων διαγνωστικών εξετάσεων και η δαπάνη για κλινικές και κέντρα».
Για την φαρμακευτική δαπάνη είπε ότι επί θητείας του μειώθηκε κατά 50% ενώ εισήχθη το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και «καθιέρωσα τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία όπως ισχύει μέχρι και σήμερα».
«Εξοικονόμησα τεράστιο ποσό σε μια νύχτα καθώς έπεσαν οι τιμές και άλλαξαν οι τιμές στον πλανήτη και ήμουν παγκόσμιος στόχος» δήλωσε ο κ. Σαλμάς. «Και εγώ ο αφελής νόμιζα ότι κέρδιζα για τους ασθενείς και τις συντάξεις των ανθρώπων», είπε και συμπλήρωσε ότι την περίοδο αυτή «δέχτηκα τον πιο λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε υπουργός Υγείας στον κόσμο».
Ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε επίσης το γεγονός ότι τα παραπάνω «τα παραδέχτηκε και ο κ. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι "ο Σαλμάς κρατούσε τις τιμές των φαρμάκων πιο κάτω από κει που έπρεπε"», ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή η πολιτική ήταν πέραν του ιδίου, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Τέλος ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι εάν πριν 20 χρόνια τα Ταμεία έκαναν αυτά που έκανε ο ίδιος 20 χρόνια μετά, «δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ» και υπεραμύνθηκε ότι επί θητείας του με αυτές τις πολιτικές το υπουργείο Υγείας βγήκε από το μνημόνιο.