Στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ από τις ΗΠΑ, πριν φτάσει η ΕΧΧΟΝ Mobil

Στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ από τις ΗΠΑ, πριν φτάσει η ΕΧΧΟΝ Mobil

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της»

«Συζητήσαμε τα άμεσα ζητήματα και θα δούμε τι θα γίνει», ήταν η απάντηση της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Λευκωσία, Κάθλιν Αν Ντόχερτι, στην ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός ενόψει της έλευσης, την ερχόμενη βδομάδα, ειδικών σκαφών για λογαριασμό της ΕΧΧΟΝ Mobil στην ΑΟΖ. Η γεώτρηση της εταιρείας είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Οκτώβριο.

Η κ. Ντόχερτι, η οποία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «αισθάνεται ισχυρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της».

Οι ΗΠΑ, όπως είπε, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, έθεσε το θέμα στους Τούρκους κατά την επίσκεψή του στη χώρα.

Νωρίτερα, πριν αρχίσει η κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά.

Με την λήξη της σύσκεψης εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο, «ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών».