Δημήτρης Παπαδημούλης και Νίκος Ανδρουλάκης ζητούν απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια, ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου.
Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν οφείλουν να δεσμευτούν αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να μάθουν επιτέλους να συμβιώνουν με τις όμορες χώρες, χωρίς να πριμοδοτούν την ένταση και τον διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό της».
«Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και "νευρικότητας", δεν διευκολύνει τον διάλογο και τη συνεργασία, με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θέτει, δε, το ερώτημα προς την Κομισιόν σχετικά με τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει απέναντι στημ τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου, καθώς και με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει με ερώτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης, την τουρκική προκλητικότητα και την επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο, με ευθύνη της Άγκυρας.
Ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο, Φεντερίκα Μογκερίνι, να απαντήσει για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αντιδράσει στις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας κι αν αυτές οι πρακτικές συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως υπό ένταξη χώρα.
Αναλυτικά η ερώτηση προς την κ. Μογκερίνι έχει ως εξής:
«Xθες το βράδυ, 12 Φεβρουαρίου 2018, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε, μετά από επικίνδυνους ελιγμούς, με πλοίο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, η κατασκευή του οποίου είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, προκαλώντας του σοβαρές υλικές ζημιές. Η προκλητική αυτή κίνηση έρχεται σε συνέχεια των «πειρατικών» ελιγμών τουρκικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε πλωτό γεωτρύπανο. Αν και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν είναι νέα, πρόκειται για ένα περιστατικό πρωτοφανούς έντασης που επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκιάς Ταγιπ Ερντογάν προχώρησε σε απειλητικές δηλώσεις, τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο κι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των δυο χωρών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη συνέχιση των γεωτρήσεων σε κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός Κυπριακής ΑΟΖ.
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
1. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Ε.Ε στις ευθείες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας δυο κρατών-μελών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας;
2. Συνάδουν τέτοιες συμπεριφορές με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε ως χώρα υποψήφια προς ένταξη;
3. Πως σκοπεύει να αντιδράσει στην πρόκληση ζημιών από την Τουρκία σε πλοίο του οποίου η κατασκευή έχει συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ;».