Τα στοιχεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτιμά ο Πιέρ Μοσκοβισί
«Έρχομαι εδώ με μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, για τα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για το πώς ορίζεται η μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μία χώρα που ανακάμπτει με πλήρη κυριαρχία και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στου εταίρους της στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, επανειλημμένα, ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κανενός είδους άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος, ότι το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα, το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα. Επισήμανε πολλές φορές πως η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, «δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες» παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι «η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα», για να υπογραμμίσει ότι «μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση». Αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος, πρόσθεσε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή, οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» παρατήρησε.
Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα, ήδη 1,6% το 2017 και προβλέπεται 2,5% το 2018 και το 2019, «κάτι που αποδεικνύει ότι τώρα η ανάκαμψη επέστρεψε, η δημιουργία θέσεων εργασίας επέστρεψε και πιστεύω ότι για τους Έλληνες πολίτες η κρίση είναι πίσω τους». «Καθώς η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα, μπορούμε να εργαστούμε για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση και αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος» τόνισε. «Αυτό θα είναι μία ιστορική στιγμή οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την ισχυρή προσήλωση. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες σε αυτόν τον στόχο.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν: Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος -πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους από τον ελληνικό λαό, υπάρχουν μηχανισμοί, ο γαλλικός μηχανισμός που συνδέει περισσότερη ανάπτυξη με λιγότερο χρέος- και υπάρχει και το θέμα της μετά το πρόγραμμα εποπτείας. «Το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα. Το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα» επισήμανε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κάποιου άλλου είδους πρόγραμμα. Πρέπει, συνέχισε, να ορίσουμε τι υπάρχει για άλλες χώρες, όπως υπάρχει για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, που είναι σε μεταμνημονιακή εποπτεία, διασφαλίζοντας ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές.
«Αλλά, μετά το πρόγραμμα όλα πρέπει να βασίζονται σε μία στρατηγική ανάπτυξης σχεδιασμένης από την Ελλάδα, στην οποία θα ανήκει και η ιδιοκτησία του σχεδίου και όσο πιο γρήγορα σχεδιαστεί τόσο το καλύτερο, π.χ. αν μπορεί να γίνει στους επόμενους μήνες, τότε η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» σημείωσε. Όπως επισήμανε, ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα, μέσα στην Ευρωζώνη, με τα πλήρη δικαιώματα και καθήκοντά της, με ισχυρή συμβολή στο μέλλον της Ευρωζώνης και με μία στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και καλές θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξει μία συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πώς ορίζουμε τη μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μία χώρα που ανακάμπτει, με πλήρη κυριαρχία, και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε πως όταν μιλά για εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εννοεί ότι η Ελλάδα θα είναι κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, με πλήρη δικαιώματα και καθήκοντα. Όπως είπε, η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες, γίνεται ήδη για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο. Και αυτές οι χώρες, συμπλήρωσε, ζουν ελεύθερα, αλλά σέβονται τις δεσμεύσεις. «Θέλω πλήρη κυριαρχία για την Ελλάδα, θέλω να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης και οι υποχρεώσεις να τηρούνται» τόνισε για να προσθέσει: «Θα σχεδιάσουμε τον ορθό τρόπο για να το λύσουμε».