«Πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της και να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων»
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δεν προτίθεται να διορίσει διαπραγματευτή για το Κυπριακό σε διαδοχή του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος διορίστηκε «υπουργός» οικονομικών και ενέργειας της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».
Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ναμί, έθεσε ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων «την πλήρη», όπως είπε, «αναθεώρηση της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς»
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί «τις μακρόσυρτες», διαπραγματεύσεις και για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού «πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της, να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων , να επεξηγήσει στην ελληνοκυπριακή κοινωνία αυτήν την πραγματικότητα και να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία».
«Από τώρα και στο εξής ζητούμε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονικό όριο», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Αναστασιάδης: Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον κ. Ακιντζί
Εν τω μεταξύ, στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μία οπισθοδρόμηση, πουόμως δεν είναι και η πρώτη»
Ο κ. Αναστασιάδης, στη συνέντευξή στο Euronews, έκανε γνωστό ότι θα επιδιώξει επαφή με τον κ. Ακιντζί. «Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον κ. Ακιντζί, αφού πρώτα βεβαίως περάσουν κάποιες μέρες να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και να συζητήσουμε τους παραπέρα χειρισμούς. Και βεβαίως θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Όπως είπα και προηγουμένως, με βάση τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου διαφαίνεται προοπτική αν θα τεθούν νέοι όροι και κάτω από ποιο καθεστώς θα συζητούμε».
Για τα ενεργειακά, τις έρευνες για τα κοιτάσματα και το ρόλο της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς".
Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών χωρών του νότου λέγοντας:«Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ. Συζητήσεις γίνονται πιο εκτεταμένες στη συνάντηση των 7 του νότου της ΕΕ και τους οποίους θα προσκαλέσω σύντομα. Πρόσφατα ήμασταν στη Ρώμη, η επόμενη Σύνοδος θα είναι στην Κύπρο, ελπίζω περί τα τέλη Μαρτίου».