«Ξέρουμε ήδη τι θα μας πει ο υπουργός, αλλά εμείς οφείλουμε να πάμε και να καταθέσουμε τα αιτήματά μας»
Να ανακόψουν την υλοποίηση των πολιτικών εκείνων, που οδηγούν σε αφανισμό του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, διατυπώνοντας χαρακτηριστικά την εκτίμηση ότι «με τον ρυθμό που πάμε σε λίγα χρόνια ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα θα βρίσκονται στα αζήτητα», κάλεσε τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, με την ομιλία του οποίου εντός της ΔΕΘ, όπου διεξάγεται η 27η Agrotica, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπούτας απηύθυνε «χείρα ενότητας» σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στους ανθρώπους των υπόλοιπων κοινωνικών τάξεων της χώρας, σημειώνοντας ότι πολλά από τα αιτήματα που χρήζουν ικανοποίησης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, «είναι ζητήματα και προβλήματα, που απασχολούν και τους ίδιους».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπούτας στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής που πουλούν το προϊόν τους-όπως μεταξύ άλλων σιτηρά, ρύζι, βαμβάκι, καπνά, τεύτλα και ροδάκινα- οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στους έμπορους και βιομηχάνους» και πρόσθεσε: «Οι τιμές μας, ακόμη και αυτές οι εξευτελιστικές δεν είναι εγγυημένες. Εάν θέλουν και όποτε θέλουν μας πληρώνουν».
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην φετινή παραγωγή βαμβακιού, που όπως είπε, σύμφωνα και με τους βιομηχάνους «ήταν από τις καλύτερες ποιοτικά παραγωγές, αλλά ωστόσο και πάλι οι παραγωγοί πήραν ψίχουλα».
Αναφορικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεθαύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί, ο κ. Μπούτας τόνισε: «Ξέρουμε ήδη τι θα μας πει ο υπουργός, αλλά εμείς οφείλουμε να πάμε και να καταθέσουμε τα αιτήματά μας».
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές, ώστε να καθοριστεί η επόμενη κίνηση.
Σε ομιλία του πριν την έναρξη της πορείας διαμαρτυρίας, που έγινε στο σημείο συγκέντρωσης των συμμετεχόντων στο άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων, Κώστας Τζέλλας, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, παραμένουν διαχρονικά και «γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα χρόνο με το χρόνο», ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής που ασκείται και σε επίπεδο ΕΕ «είναι να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια λίγων».
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κυμίνων-Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Κώστας Ανεστίδης, μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του ότι «δεν είμαστε ξεχωριστά από τους συναδέλφους μας αγρότες που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Agrotica την 1 Φεβρουαρίου, αλλά είμαστε ενάντια στους διοργανωτές του που φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα».
Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν μέλη της Πανελλαδικής των Μπλόκων από διάφορα μέλη της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μεταξύ άλλων κάλεσε τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα να προχωρήσει στην ίδρυση Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και σημείωσε ότι «με τις κινητοποιήσεις που γίνονται όλο το χρόνο, έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αφανισμού του κλάδου».
Υπενθυμίζεται ότι η πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, και έγινε επί της οδού Εγνατίας, με κατεύθυνση το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έληξε λίγο μετά τις 14.00. Συμβολικά της πορείας προηγούταν ένα τρακτέρ, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τις 2.000.
Μεταξύ των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
* Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45°/ο. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
* Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.