Το μνημείο του Ολοκαυτώματος υπενθυμίζει ότι κανείς και τίποτα δεν ξεχάστηκε

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος υπενθυμίζει ότι κανείς και τίποτα δεν ξεχάστηκε

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη»

«Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε τα εγκλήματά τους. Είναι μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης της ανέγερσης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένας φόρος τιμής για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι από τις ναζιστικές Αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε δε, ότι «θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές, για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος».

Ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο που έπαιξαν οι Εβραίοι στην οικονομική άνθιση της πόλης και καταδίκασε και τις διώξεις που υπέστησαν από Έλληνες κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, όταν όπως είπε «ο φασισμός επιχείρησε να εδραιωθεί, υποκινώντας τη βία και το μίσος, σε βάρος και της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης». «Υπήρξαν θλιβερές στιγμές στο μεσοπόλεμο, με πράξεις βίας και βανδαλισμών εναντίον των Εβραίων» πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη, ότι «το Μουσείο του Ολοκαυτώματος είναι μια δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης. Ότι δεν θα αδιαφορήσουμε για τις σκιές που εμφανίζονται –δυστυχώς- ξανά στην Ευρώπη. Για τις φωνές που ξανακούγονται –δυστυχώς- ενάντια στην ανεκτικότητα. Για τον ρατσισμό που δοκιμάζει – δυστυχώς- ξανά τις δυνάμεις του. Για τα μνημεία που –δυστυχώς- ξανά βεβηλώνονται.

Όπως είπε, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020 και ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αλλά και όλους τους δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συντρέχουν πρόθυμα στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου. Παράλληλα, ευχαρίστησε την ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε., που παραχωρεί το χώρο, προκειμένου να ανεγερθεί το Μουσείο.

Ως ένα χώρο «μνήμης και μαρτυρίας», χαρακτήρισε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, που παραβρίσκεται στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου.