O Αμπράμοβιτς στην αμερικανική «λίστα ολιγαρχών» του Πούτιν

O Αμπράμοβιτς στην αμερικανική «λίστα ολιγαρχών» του Πούτιν

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 210 ονόματα, 114 πολιτικοί και 96 ολιγάρχες, στους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και στους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις, σε αντίποινα για την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Στον κατάλογο υπάρχουν περισσότερα από 200 ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά 114 Ρώσων αξιωματούχων και 96 επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ακόμη, περιλαμβάνονται οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνες του μεταλλουργικού τομέα και ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, βρίσκεται, όπως αναφέρει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, στην «λίστα Πούτιν» του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης αυτής λίστας, που περιλαμβάνει κυρίως τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αλλά και πολλούς που βρίσκονται εκτός του άμεσου κύκλου του Προέδρου Πούτιν, δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει αυτό.

Ο κατάλογος συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός πακέτου κυρώσεων που υιοθετήθηκαν με νόμο, που υπεγράφη πέρσι τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και δημιουργεί τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς απειλεί με διακοπή της διεθνούς χρηματοδότησης των κύκλων των πιο στενών προσώπων του Ρώσου Προέδρου.

Ο γενικός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ότι η ρωσική ανάμειξη δεν έχει σταματήσει και ότι η Μόσχα προσπαθεί, όπως φαίνεται, να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 στις ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης χθες, σχετικά με την επικείμενη δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού από τις ΗΠΑ, ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια επηρεασμού των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και του Απριλίου, η οποία όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε με επιφύλαξη στη δημοσιοποίηση αυτής της λίστας. «Οφείλουμε πρώτα να την αναλύσουμε, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο στην δημοσιοποίηση αυτή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα εκδηλώσεις επιθετικότητας, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να υποκύψουμε σε συναισθηματισμούς, οφείλουμε πρώτα να τα κατανοήσουμε όλα και μετά να διαμορφώσουμε τη θέση μας», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας ότι με το κείμενο αυτό «δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση κάποια κύρωση ή περιορισμός», ο Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του που η λίστα αυτή θα μπορούσε «εν δυνάμει να ζημιώσει την εικόνα και τη φήμη των επιχειρήσεών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας προσώπων και των ηγετών μας». «Μπορείτε να παρατηρήσετε, ότι de facto όλος ο κόσμος αποκαλείται “εχθρός των ΗΠΑ”», σημείωσε.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου προκάλεσε πάντως πολλές αντιδράσεις στη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη συνοχή της κοινωνίας μας». «Η περίληψη σε αυτήν την λίστα εικονικών κυρώσεων σε βάρος όλης της ηγετικής ελίτ της χώρας μας δείχνει, ότι οι σχέσεις μας (σ.σ. με την Ουάσινγκτον) βαίνουν πραγματικά προς τη ρήξη», δήλωσε επίσης από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.